Бойка Матова: По-големи мечти. Повече действие. Повече любов

Keep the Catwalk

22 September 2024

Keep the Catwalk е съвместна рубрика на EVA и Johnnie Walker, в която ви разказваме за силата да продължаваш да вървиш, когато в теб са вперени милиони погледи и си ярко осветен от прожекторите. За силата да отстояваш по пътя себе си и онова, без което светът ни не би могъл – красотата. Във всяко издание на рубриката ще ви срещаме с един от супермоделите на най-успешната модна агенция у нас Ivet Fashion, която тази година празнува 30-ия си юбилей.

Бойка Матова безспорно е една от перлите в короната на Ivet Fashion. Достатъчно е да споменем Valentino, Dior и Vogue като част от нейния професионален път, за да стане ясно, че тя е световен модел. Правим блицинтервюто, докато е в Токио. Бойка непрекъснато сменя точката от света, в която се намира, заради професионалните си ангажименти. Красотата ѝ излъчва нежност и деликатност.

За моделството я открива букерът на Ivet Fashion Диан Динев-Дидо. Щастливата среща е в центъра на София, както си върви по тротоара. Веднага е забелязана от влиятелни световни агенции. На дебюта ѝ може да завижда всеки – дефилира за Valentino в Париж. Ежедневието ѝ минава сред забързаността и хаотичността на модните седмици и необходимостта да се съсредоточиш и да реагираш бързо по най-добрия начин, да си психически подготвен за откази и неочаквани промени в организацията, да си гъвкав и дисциплиниран. Но тя се чувства прекрасно със себе си и с това, което прави. Защото със сигурност ѝ харесва и го обича.  

Представяла ли си си някога, че ще си модел? И беше ли онази среща на улицата с Дидо всъщност сбъдване на мечта?

Никога не си бях представяла, че ще съм модел. Всичко се случи напълно случайно и реших да пробвам, защото ми звучеше интересно.

Кой беше първият урок, който научи по пътя на професионалния модел?

Може би това да вярвам в себе си повече.

С почти митична аура е обвеяна представата да дефилираш за Valentino и Dior. Как се случи при теб? Щастлива съдба или упорито извървян път?

Не мога да кажа, че беше лесно, защото, когато става дума за дефилета през Седмицата на модата, никога не се знае нищо до деня на самото ревю. Процесът включва кастинги, пробни за всякакви брандове. Поставен си в положение, че просто трябва да се фокусираш върху това, което се налага да свършиш на момента, и дори нямаш време да асимилираш какво се е случило. Но все пак… Аз смятам, че в този бранш винаги има намесена капчица съдба.

Какво най-ярко си спомняш от дефилетата за двата бранда? Думи, случки, жестове, образи, емоции?

За Valentino си спомням, че бях малко притеснена, но в момента, в който започна ревюто, цялото ми напрежение се изпари и ми се стори, че се случи много бързо. Всъщност, когато съм напрегната, си мисля, че това е просто един миг и каквото и да стане, той ще отмине. За Dior бях много спокойна и всичко беше много добре организирано.

Имала ли си трудни моменти в кариерата на модел? И какво ти дава сили и кураж да продължиш?

Имало е случаи на разочарование или леко съмнение в себе си, но никога това не ми е влияело много, а и винаги съм имала подкрепа от близките си хора.

Снимала си за Vogue. Какво е преживяването да работиш с Дейвид Симс?

Целият екип имаше много точна представа какво иска и нямаше място за импровизации. Самият Дейвид Симс основно режисираше и не беше зад камерата.

Как израства един модел? Как става все по-добър и по-добър?

Това, което аз смятам за важно, е, че не трябва да се затваряш в един „образ“, а да се стремиш да  се превъплъщаваш в каквото се иска от теб.  Да си манекен е професия, която изисква много труд и дисциплина. Това че си красив, може да те докара само до стартово ниво, след което, ако не положиш достатъчно усилия, няма да стане нищо.

Какво е да си модел през 20-те години на 21. век, във времето на социалните мрежи и инфлуенсърите?

Според мен сега моделите имат шанса да покажат повече характера си и интересите си чрез социалните мрежи. Инфлуенсърите са нещо съвсем отделно и не виждам какво общо имат. Това, че си модел, може да ти даде тласък, ако желаеш да си инфлуенсър, както и ако имаш данните да си модел и имаш популярност в мрежите, може да ти помогне да бъдеш открит.

Владееш няколко езика. Дарба ли е, или резултат на упорит труд?

И дарба може да е, но език със сигурност не се учи за един ден, трябва труд.

Кои черти на твоя характер особено ти помагат за това да си световен модел?

Предполагам, че ми помага това, че съм изключително упорита и твърдоглава и гледам да не вземам всичко на сериозно.

Сега представяш ли си живота си без моделството?

Без моделството най-вероятно щях да се насоча към сферата на изкуството, но на този етап не мога да си представя живота си без него.

Продължаваш ли да искаш да се занимаваш професионално с дизайн на герои за видеоигри? Интересуваш ли се все още от фотография? Кога да очакваме първата ти фотографска изложба или видеоигра с герои по твой дизайн?

Да се надяваме – колкото е възможно по-скоро.

Твоята формула за сбъдване на мечти?

По-големи мечти. Повече действие.

А за по-добър свят?

Повече любов.


ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР