Добрите пептиди

Люба Вангелова 31 August 2024

Пептидите съществуват естествено в тялото ни и са градивни елементи на жизненоважни протеини като колаген и еластин, които от своя страна помагат кожата да бъде еластична и гладка. Те са биологично активни вещества, които контролират функциите на кожата.

Добре знаем, че с напредване на възрастта нивата на колаген и еластин в тялото намаляват, което е причина за промяна на структурата на кожата, затова и бръчките и отпуснатостта ѝ стават все по-забележими. И тук идва на помощ ролята на пептидите – присъствието им в козметичните формули спомага за насърчаване на кожата да произвежда повече структурни протеини като колагена. Много са видовете пептиди и изпълняват различни задачи – от хидратиране и изглаждане до забавяне на признаците на стареене. Могат да бъдат комбинирани и в една формула за едновременно постигане на различни ползи. Хубавото на пептидите е, че те като цяло не дразнят, така че ако кожата ви е чувствителна, което е пречка да използвате съставки като киселини и ретинол, защото я дразнят, тогава в роля влизат пептидите. Те са подходящи за всички типове кожа и обикновено се понасят добре.

Как да изберете козметичен продукт с пептиди?

На първо място избирайте формули, които не се отмиват. Продължителният контакт с кожата позволява на пептидите да ѝ доставят своя уникален набор от полезни действия. Избирайте пептиди в овлажнители, серуми, бустери, околоочни кремове, слънцезащитни и други продукти за решаване на кожни проблеми.

Опаковката и формулата са също много важни, когато става дума за пептиди. Тази съставка е като енергиен център, но подобно на ретинола и витамин С, пептидите работят най-добре с поддържащи елементи като серамиди и хиалуронова киселина. Нищо от това няма значение, ако обаче формулата не е в херметически затворен, непрозрачен контейнер. Светлината и въздухът разрушават качеството на повечето пептиди, така че не избирайте нищо, което идва в прозрачни буркани.

Ритуал с пептиди за най-добри резултати

1. Почистете правилно
Няма смисъл да нанасяте крем или серум върху лицето си, ако преди това не почистите кожата си добре. За да се абсорбира текстурата им и да бъде ефективно действието на съставките им, трябва да създадете подходящи условия, иначе казано – идеална чистота. Тя включва почистване два пъти дневно, а при наличието на грим – двойно.

2. Винаги използвайте SPF
Въпреки че пептидите няма да направят кожата ви по-чувствителна към слънчевите лъчи, както киселините и ретинолът го правят, те се класифицират като активна съставка, което изисква нанасянето на SPF след серума и дневния крем. Ако пропуснете тази стъпка, означава, че ще саботирате всяко възстановяване на кожата, което постигат пептидите. Причината е, че излагането на ултравиолетови лъчи е най-значимият фактор за стареенето.

3. Прилагайте два пъти на ден
За разлика от ретиноидите, които се нанасят нощем, пептидите действат добре, ако ги използвате сутрин и вечер. Но ако не искате да се откажете от вечерната си доза ретиноиди, може да използвате и двете съставки. Просто нанесете пептидите сутрин, а ретиноидите вечер.

4. Очакван резултат
Както с всеки нов продукт и съставка, трябва да дадете шанс на пептидите да разгърнат действието си. След седмица кожата ви може да изглежда по-сияйна, но отличният резултат настъпва след по-дълга употреба – колкото повече, толкова по-добре. След няколко месеца ще забележите значително намаляване на видимите признаци на стареене – като по-изгладени линии и бръчици, по-чиста кожа и по-равен тен. Така че бъдете търпеливи и не очаквайте чудеса за една нощ.

Няма едно-единствено решение за всички признаци на стареене и кожни проблеми. Пептидите не са изключение. Както при всички антиейдж съставки, най-добрият подход е да използвате продукти като овлажнители и серуми, които съдържат различни активни вещества, включително антиоксиданти и възстановяващи кожата агенти, витамини и т.н., за видимо подобряване на здравето и вида ѝ.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР