Другата Лиза

Калина Константинова 28 June 2024

В модата тя е магнетична почти колкото Лиза на Леонардо в живописта.  „Нейният образ беше идеал за цяло поколение. Тя притежаваше определена сериозност, която предизвикваше възхищение и уважение, но и вътрешно богатство – беше художник“, споделя навремето Александър Либерман, художествен директор на Vogue. Тя е Лиза Фонсагривс-Пен.

Лиза Фонсагривс-Пен (1911–1992), танцьорка, фотограф, стилист, скулптор и първият топмодел в историята на модата, се появява на кориците на около 200 от най-известните модни списания, между които Harper’s Bazaar и Vogue. На 38-годишна възраст, на върха на кариерата си, през 1949 г. изгрява и на корица на списание Time.

Снимана е от най-големите имена в модната фотография – Фернан Фонсагривс, нейния първи съпруг; Хорст П. Хорст, за когото е любим модел; Джордж Хойнинген-Хюене; Жорж Плат Лайнс. Ъруин Блуменфелд я заснема на Айфеловата кула, облечена с рокля на Люсин Лелонг. Модерният стил на Луиз Дал-Уолф чудесно изразява персоналността ѝ. Многократно е пред камерата и на Ървинг Пен, за когото се омъжва през 1950 г., Ричард Аведън, приятелката ѝ Франсис Маклафин-Джил, първата фотографка с договор с Vogue.  Нейни фотографии са подписани и от Катрин Аби, Джеймс Аби Дж., Дийн Фен, Ото Фен, Тони Фрисел, Харолд Халма, Джон Роулингс, Лилиан Басман, Ман Рей…

Много повече от модел, Лиза Фонсагривс-Пен е участвала пълноценно в подготовката на кадрите, за които е позирала.

Родена е в Швеция. Баща ѝ е стоматолог, но обича да рисува, а майка ѝ прави дрехи и я насърчава да учи изкуство и балет. Именно танцът отвежда Лиза в Париж, където се среща с Фернанд Фонсагривс. Танцьор като нея, той е принуден да се откаже от тази кариера поради травма и се обръща към фотографията по идея на Лиза. Женят през 1935 г. Лиза е открита за света на модата донякъде случайно. Фотографът Вили Майвалд я среща в асансьор и ѝ предлага да му позира за сесия с шапки.

Снимките са направени и се озовават в редакцията на френския Vogue. Хорст П. Хорст, който ръководи фотографското студио на списанието в този период, е изключително впечатлен. Така стартира кариерата на Лиза. След като се появява на кориците на най-известните модни списания, решава да замине за САЩ, където блестящата ѝ кариера на модел продължава. След края на Втората световна война става официален модел на Christian Dior и често работи за американския Vogue. Харесвана е от моделиерите поради отношението ѝ към дрехите и разбирането ѝ за модата. „Само дрехата има значение, никога моделът. Аз съм само подходяща закачалка“, обича да казва тя.

Често е снимана от известния фотограф Ървинг Пен, за когото се омъжва през 1950 г. Скоро след това започва да се изявява като дизайнер, скулптор и фотограф.

Лиза е символ на елегантност, стил и красота, а нейното влияние продължава да се усеща в света на модата дори днес.

 

1 КОМЕНТАР
1
fyodyyovgb
28 June 2024, 14:31

Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:--- https://shorter.me/keto

ТВОЯТ КОМЕНТАР