Виолета Борисова - щипката лудост в дрехите

Виолета Борисова е главен дизайнер на Lucy Fashion, създаден от майка ù Гергана Йорданова. Лице на бранда и криейтив на социалните профили е дъщеря ù Симона. Семейният бизнес започва от малък шивашки цех в Димитровград през 1998 г., а днес седемте колекции годишно се продават в над 55 бутика и онлайн

Лилия Илиева 17 June 2024

Снимка: личен архив

Виолета Борисова е главен дизайнер на Lucy Fashion, създаден от майка ù Гергана Йорданова. Лице на бранда и криейтив на социалните профили е дъщеря ù Симона. Семейният бизнес започва от малък шивашки цех в Димитровград през 1998 г., а днес седемте колекции годишно се продават в над 55 бутика и онлайн. LUCY има редовни клиентки от първия ден на създаването си, някои от които притежават поне по един модел от колекция. Сред тях са много звезди и светски личности.

Ексцентричният чар и стил на Виолета Борисова, подчертаващи характерната за Lucy Fashion елегантност, веднага ще ви изкушат. Моделите са ексклузивни и вдъхновяват жените да ги носят със самочувствие. Само бестселърите се възпроизвеждат отново заради многобройните заявки. Lucy подкрепят каузи в помощ на жените и децата, „SOS – детски селища България“ и кампании на УНИЦЕФ. Виолета Борисова има много награди, сред които „Бизнес дама на годината“ и „Жена на годината“ на сп. Grazia.  

Виолета, какво за вас е елегантност?

Думата е с латински произход и означава „избор“, а за мен е умението да избереш и хармонично да съчетаеш дрехи, аксесоари, думи, жестове и поведение. Да можеш да комбинираш разкошен минимализъм с аристократичен кич например, без да е дразнeщо, напротив – да радва окото.

Коя дреха ви дава самочувствие?

Тази, с която се чувствам забележима. Това е и концепцията на LUCY. Във всеки модел има фокус, акцент, „черешка“, която да задържи вниманието и да е с неоспорим ефект. Дама в тоалет на LUCY не остава незабелязана. Тя се превръща в центъра на събитието.

Имате ли любима колекция и любим модел?

Любима винаги ми е последната колекция. И така до следващата. Създали сме много модели. Всеки е проектиран от мен и е изработен с внимание и отношение. Стават ми любими най-популярните. Например култовата жълта рокля, която в един рекламен клип на сладолед миналата година облече една актриса. Тя постигна такъв успех и генерира такова търсене, че се наложи да я „преиздадем“ три пъти.

Нерядко рокли, избрани от популярни личности или инфлуенсъри, се превръщат в бестселъри. Очарованието на модела се добавя към харизмата на звездата и търсенето се вдига светкавично.

Сред любимите ми колекции е линията домашно облекло, която създадохме по време на пандемията. Искахме да е удобно, но с „фру-фру“ намигане и LUCY емоция. Комбинирахме „несъвместими“ елементи като трико и златна мрежа или палави апликации с по-строги модели. Добавихме перли, за да може тоалетите за вкъщи да се носят дори с токчета. Искахме жената да се чувства красива, елегантна и ексцентрична дори между дивана и печката. Концепцията се хареса много от почитателите на бранда. Продадохме много и продължихме линията.

Какво ви вдъхнови за последната ви колекция?

В момента работя по абитуриентска колекция и се вдъхновявам от младия и непокорен дух. Представям си жената, която ще облече роклята, повода, за който ще си я купи, и… възхищението в очите на любимите ѝ хора, когато я видят в LUCY. Обичам да експериментирам с материите. Харесва ми да откривам очарованието на всяка и да се предизвиквам да я разкроя в точния модел.

Лесно ли си партнирате трите с майка ви и дъщеря ви?

Предизвикателство е. Не само е трудно, но понякога граничи с чудо. Книги, филми и сериали са посветени на отношенията майка–дъщеря и конкуренцията между поколенията, а ние сме в пълен пакет. Стига се до dramedy (драма и комедия в едно).

Майка ми Гергана е умна и силна жена и е създала бизнеса. Задала е стандартите и критериите. Дълго ѝ се доказвах и воювах за позиции. Не само поех LUCY, но успях и да го развия до водещ български бранд за дамско облекло. Сега дъщеря ми Симона навлиза в „тънкостите на занаята“. Тя кове характера си в конния спорт, в който, от една страна, възпитаваш тялото си, от друга – владееш волята на коня и двамата създавате перфектния отбор. И тя ще трябва да се докаже пред мен, макар да се вслушвам в съветите ѝ. Младите хора носят ведрост, различна и нестандартна гледна точка и забелязват детайли, които ние в рутината си можем да подминем.

Допускали ли сте модни грешки?

Не греши този, който не прави нищо. Преживявам дълбоко и като личен провал, ако съм заложила на цвят, материя или кройка, които не допадат на клиентите. Радвам се, че в последните години на база опит и проучване на потребителския вкус „модните ми грехове“ са все по-малко.

Кои модни стилове ви допадат?

Леката градска мода и смарт кежуъл стилът. Стремя се към удобство, макар някои от линиите, които пускаме, да са толкова луксозни, че може да изглеждат претенциозни. Обичам щипката лудост в дрехите. Не харесвам стандартните силуети и очакваното.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР