Вал д’Изер - перла в короната

Карай ски, яж, пий и повтори! Това ми се струва най-подходящото мото към името на този вече 80-годишен ски курорт.

Любомир Василев 09 May 2024

Карай ски, яж, пий и повтори! Това ми се струва най-подходящото мото към името на този вече 80-годишен ски курорт.

Често е привидно засенчван от по-големия си брат Куршевел с неговите брандирани с Гучи гондоли, полети с розе луксозни обеди и безброй скъпи бутици, създаващи илюзията, че карането на ски е второстепенно занимание. Вал д’Изер обаче си остава звездата в орбитата на по-опитните скиори. Тук профилът на посетителя би изглеждал така: ентусиазиран скиор и авантюрист, любител на добрата храна, който наистина би искал да преживее всички възможни приключения в Алпите.

През розовите очила на своите фенове Вал д’Изер главоломно превъзхожда всички останали. Тук снегът е гарантиран през цялата година, а споделената със съседния Тин ски зона формира една от перлите в короната на френския зимен спорт. След откриване на култовия хотел Airelles – част от едноименната луксозна френска верига и предпочитан от херцога и херцогинята на Кеймбридж, курортът се превърна в едно от любимите места на висшето общество. Така измести Куршевел, оставяйки го в ръцете на руски, а в момента по обясними причини, и на богати туристи от Близкия изток, придобили уменията си за каране на ски на закритите писти в някой дубайски мол.

Без съмнение отварянето на Airelles с неговия подход към лукса и избор на ресторанти изигра важна роля в настъпването на новата епоха за греещата звезда на Вал д’Изер. Курортът се утвърждава вече и като световна кулинарна дестинация. Тук можем да намерим любимото ми парижко Loulou и неговата средиземноморска кухня с предпочитаната пица с трюфел и талятели с шамфъстък, бързо превърнало се в най-доброто място за apres-ski (след ски) с диджей и танци. Или по-традиционния ресторант Le Grande Ourse, където савойската кухня като фондю и раклет е преосмислена, като е запазен традиционният ѝ чар. Matsuhisa е другият ми любим ресторант в хотела, където готвачът Нобу, партньор на Роберт де Ниро в едноименния бранд, сервира своята уникална японска кухня с перуански влияния в елегантен алпийски стил. Le Piaf е емблематичен френски ресторант от висш клас, настанил се уютно в хотела след Париж, Куршевел и Межев.

La Luge се радва на привилегированата си локация в хотел Le Blizzard в центъра и е една крачка пред останалите. Ресторантът впечатлява с елегантния си интериор. Менюто на Патрис Дюранд е изпълнено със специалитети от Савоя, подобрени със съвременни техники, а лѝстата от френски вина е впечатляваща. Най-добрият завършек на вечерта е с чаша пред камината на червените плюшени дивани.

L’Atelier d’Edmond е невероятен ресторант в Le Fornet. Въпреки че не е разположен централно, съм сигурен, че ще бъдете любопитни да изпитате неговите две звезди „Мишлен“ и всичко, свързано с тях. Ресторантът е в историческа савойска хижа, изпълнена с чар и автентичност, придавайки изключителна добавена стойност към кулинарното преживяване.

Карането на ски във Вал д’Изер няма да е пълно, ако не посетите La Folie Douce. Това заведение, известно като „дневен-нощен“ клуб, е дом и на един от най-добрите ресторанти тук – La Fruitière. Предлагащ цялата гама от автентични савойски специалитети, актуализирани от главния готвач Франк Мишельор, той се намира на върха на кабинковия лифт La Daille, така че можете да свалите ските директно пред вратата му.

Безспорно Вал д’Изер е новото модерно място за ски във Франция. Със своя гарантиран сняг, над 200 км писти и високоскоростни лифтове, с неговите нови ресторанти и световни хотели, той ще бъде моят избор за следващия ски сезон, а дотогава нищо не ни пречи да си помечтаем за това.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР