„Кулинарна арена“ – спектакъл и галавечеря под купола на цирк „Балкански“

Червен килим, четиристепенно меню, цирков спектакъл и още детайли за събитието, директно от Мартин Радулов

Десислава Найденова 08 May 2024

Нещо, което не е правено досега в България, ще се случи скоро. И по този повод ви срещаме с човека, чийто екип ще го направи не само възможно, а и вълнуващо, незабравимо, бляскаво и вкусно.

Няма да редим суперлативи предварително, предлагаме ви да разберем повече за галавечерята под купола на цирк „Балкански“ от Мартин Радулов, основател на Matti – компания за събития и добра храна.

Как дойде идеята за „Кулинарна арена“ – спектакъл и галавечеря под купола на цирк „Балкански“, който ще се проведе през следващия събитиен сезон?

Всъщност идеята дойде от Chef Venci и акад. Балкански, които започнаха разговора във времето, когато циркът беше във Варна през миналата година. След това след редица срещи и разговори с Александър Балкански младши и други членове на двата екипа стигнахме по най-добрия според нас формат – нещо, което не е правено досега в България, и нещо, в което има от страстта на всички ни.

Цирково изкуство и кулинарно изкуство – къде е пресечната им точка? В сетивността и изживяването, във вълнението и изненадата, в майсторството и професионализма...?

Във всичко! Бих казал в сетивността и изживяването на първо място, ако говорим за тези две изкуства поотделно. Ние обаче с нашия спектакъл добавяме и вълнението и изненадата като допълнителни елементи. Преплитаме двете изкуства и правим не просто цирк + вечеря, а изцяло нов формат.

Циркът показва до къде могат да стигнат човешките възможности. И затова трябва да бъде уважаван като изкуство. Той е „живо кино“, там всичко се случва пред очите на зрителите. С много предварителна подготовка, но без възможност за грешка!
Червен килим, питие за добре дошли, amuse bouche, 4-степенно тематично меню в елегантна обстановка (дрескод: официално облекло) на фона на изключително вълнуващ цирков спектакъл – как се организира подобен тип изживяване, не е ли твърде висока летва? Някъде правено ли е досега? Изобщо какви са тенденциите в Европа и света?

Стараем се да е висока летва. Това не ни плаши, а ни мотивира и вдъхновява. Подобни формати се правят на няколко места в Европа – Монте Карло, Германия и няколко други. Но никъде така мащабно като при нас. Форматите, които може да срещнете из Европа, са по-скоро кабаретни с по-коктейлна храна, докато ние сме подготвили истинска четиристепенна вечеря за нашите гости и пълноценно цирково шоу.

Вие от Matti явно обичате предизвикателствата и сте визионери. Иска ни се да надникнем още малко... Как подготвяте събитие, когато клиент ви потърси? Какви са стъпките, откъде започвате? Вероятно има разлика в зависимост от типа събитие – коктейл, парти, протоколно или корпоративно събитие, сватба, галавечеря...

Всяко събитие започва своята подготовка с детайлно проучване. Прецизирамe всяка оферта според спецификата и необходимостта на клиента и неговите гости. След това планираме, говорим с домакините и предлагаме най-добрата опция за съответния формат. Разбира се, има разлика за всеки вид събитие. Подготовката за едно протоколно събитие, сватба или коктейл на високо ниво е различна. Но етапите са горе-долу тези. В деня на провеждане е много важен мениджмънтът и сработването на всички екипи. В това именно сме много добри.

Имате ли ясно очертана рамка на нещата, за които можете да се погрижите (освен за храната), или рамката е по-скоро с гъвкави очертания и позволява вариации според индивидуалния клиент?

Рамката става все по-широка. В последните години от нашето развитие започваме да се оформяме и като агенция за събития, предлагаме цялостна услуга в организирането на събития. Целим да доставим на нашите клиенти възможността да комуникират само с един човек по всички въпроси, свързани с тяхното събитие – локация, сценарий, външни доставчици, хост на събитието, фотограф и много други. Стараем се да получат компетентна помощ при избора на услуги и спокойствие при всяка стъпка от подготовката и провеждането на тяхното събитие.

Разбира се, винаги в основата стоят добрата храна и професионалното обслужване, които са наша запазена марка.

Има ли невъзможни събития?

Преплитаме двете изкуства и правим не просто цирк + вечеря, а изцяло нов формат.
Има, да, правили сме много такива! Те дори са ни любимите. Понякога клиентите ни идват с много сложни и трудни формати. Особено в протоколните събития, където импровизацията е почти невъзможна, гъвкавостта сведена до минимум и изискванията крайно високи. Има други, които търсят нови и различни изживявания за своите гости, нещо, което никой досега не е правил – нещо невъзможно.

Да се върнем към „Кулинарната арена“. Какво ще включва менюто на Chef Venci под купола на Академичен цирк „Балкански“? Знаем, че ще се пази в тайна до последния момент, но все пак можете ли да вдигнете малко завесата?

Менюто ще е интересно, разнообразно и вдъхновено от детските спомени за цирка на нашия шеф готвач – Chef Venci. Тя е с нестандартно мислене, но се придържа към традициите. Можете да очаквате едно наистина балансирано меню.

Има различни категории, защо? Има и отстъпки за групи от 4 и 6 човека...

Различни категории има, защото това не е зала за събития, а цирков манеж. Видимостта към манежа от различните нива е различна. Също така за зрителите, които искат повече уединение, ложите горе са много по-обособени от тези до манежа, също с прекрасна видимост. Събитието е с официален дрескод. Може да присъства всеки любител на цирка, независимо от пол, възраст и социално положение. Не сме предвидили детско меню, по тази причина децата присъстват по преценка на родителите. Когато някой иска да закупи повече билети, е нормално да има и отстъпка, за да може спокойно човек да доведе цялото си семейство или приятели. Много хубава идея за подарък на кумовете или близките роднини е това представление.

Вие ли избрахте цирк „Балкански“ или те – вас? Какво ви впечатли и привлече у тях? Как изградихте взаимно доверие и след колко срещи нещата между вас click-наха?

С Академичен цирк „Балкански“ се познаваме като брандове, работещи в сферата на събитията и забавлението, отдавна. Сработихме се лесно, г-н Балкански прегърна идеята за събитието и започнахме да планираме организация. Не смятам, че е имало точен момент, когато нещата са „кликнали“. Цялото общуване между хората е процес, при нас положителен.

Защо според Вас в България цирковото изкуство е сякаш подценявано? Факт е, че цирк „Балкански“ е огромно име с дългогодишни традиции на европейската и световна арена. Много труд, упоритост, талант стоят зад всеки един спектакъл, година след година, град след град...

Елате, за да изненадате себе си и близките си.
Живеем във век, в който сферата на забавлението е издигната до нови висоти посредством технологичния напредък. Освен това в кината и видеосъдържанието виждаме всякакви „номера“, които обаче са генерирани от компютър. Все по-рядко ставаме свидетели на уникално представление, базирано не на изкуствен интелект, а на чиста човешка воля и много активни физически усилия в конкретна посока. Циркът е именно това – показва до къде могат да стигнат човешките възможности. И затова според нас трябва да бъде уважаван като изкуство. Той е „живо кино“, там всичко се случва пред очите на зрителите. С много предварителна подготовка, но без възможност за грешка!

1 КОМЕНТАР
1
gego
08 May 2024, 09:44

Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:---- https://shorter.me/keto

ТВОЯТ КОМЕНТАР