Лари Гагосян - акула със сърце

Точно половин век дели акулата в артистичния бизнес – създателя на могъщата империя Gagosian Лари Гагосян, от неговата актуална половинка, 29-годишната канадска художничка Ана Уейънт

Краси Генова 23 March 2024

Снимка: getty images/guiliver

Точно половин век дели акулата в артистичния бизнес – създателя на могъщата империя Gagosian Лари Гагосян, от неговата актуална половинка, 29-годишната канадска художничка Ана Уейънт.

Звездата в каталога с артисти на най-„кръвожадния“ сред собствениците на галерии арт дилър влезе в сърцето му през парадния вход и по всичко личи, че ще се задържи там задълго.

Тайната – освен перфектна фигура, младост и красота, Ана впечатлява с талант и амбиция. За няколко години успя да се намести трайно на световната арт сцена и да превърне изкуството си в печеливша карта.

А Гагосян е един от най-големите в бизнеса и обича предизвикателствата в тази посока. Никой дори не се изненада, че заряза бившата си приятелка Криси Ерпф, дългогодишен директор на нюйоркския клон на галерия „Гагосян“, когато в орбита влезе по-младата и много успешна канадска артистка.

79-годишният галерист следва предизвикателствата както в работата си с артистите, така и в личен план, без да го интересуват хорските забележки и подмятания, свързани най-вече с разликата във възрастта.

Повече от десетилетие Лари бе верен на Криси и отглеждаше двете й деца като свои, докато на хоризонта не изгря „Памела Андерсън в изкуството“, както закачливо я наричат американските таблоиди.

Моралът е дума, която не съществува в речника на Гагосян, категорични са приближени около арт акулата, които напомнят, че на един от най-сериозните играчи в този бизнес не му мигва окото не само когато се разделя с романтичните си половинки, но и с известните артисти – гордост на галерията му, като например американския художник и режисьор Джулиан Шнабел.

Режисьорът на филма за Ван Гог „Пред портите на вечността“, който работи с Гагосян от десетилетия, го напусна с гръм и трясък с обяснението: „За мен е важна връзката с галериста ми. Не мога да остана с човек, който не си вдига телефона, когато имам нужда да обсъдя нещо с него!“. Сигурни сме обаче, че когато отсреща е Ана, Лари е винаги на линия.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР