Цермат - ски курортът на кулинарите

Ски, шоколад, греяно вино, прекрасна храна и гледка към най-драматичния връх на Алпите, всичко това е събрано в едно от най-живописните планински градчета в Швейцария – Цермат

Любомир Василев 14 March 2024

Комбинацията от запомнящи се преживявания по пистите с истински вкусна и чиста местна храна прави мястото единствено по рода си.

Ски, шоколад, греяно вино, прекрасна храна и гледка към най-драматичния връх на Алпите, всичко това е събрано в едно от най-живописните планински градчета в Швейцария – Цермат (на немски: Zermatt).

Веднъж слязъл на гарата, защото това е единственият начин да стигнеш в този специален град без коли, няма как да не останеш без дъх от доминиращия, надничащ от всички ъгли Матерхорн. Той е навсякъде: по опаковките на шоколадите, по чашите за чай, избродиран по одеялата от висококачествена планинска вълна, величествен и непреходен. За този скрит от радара швейцарски град, разположен високо в планината, се твърди, че е една от най-добрите ски дестинации и място с най-висококачествена кухня в Швейцария.

Тук, по прилежно поддържаните склонове, където хеликоптерът се използва не само за спешни случаи, можете да изпитате тръпката на свободното каране и да завършите вечерята в някой ресторант с „Мишлен“ звезда. Това е Цермат, наречен още „ски курортът на кулинарите“. Независимо дали ще изгубите хляба си в тенджерата с фондю, или ще поръчате седемстепенното меню, ще се уверите, че кулинарната сцена тук е толкова вълнуваща, колкото и самите склонове. Е, цените доближават Матерхорн. С над 150 ресторанта, 4 от които с „Мишлен“ звезда, и повече от 20 наградени с точки от Gault&Millau, небцето ви гарантирано ще е щастливо.

After Seven е с една звезда „Мишлен“. Ястията се приготвят с изключително свежи продукти от района. Мозъкът на разнообразието е неговият главен готвач Флориан Нубауер. Кулинарното пътуване започва с изненадващо 4-, 5- или 7-степенно меню. След вечеря се насладете на дижестив на удобния диван, разположен под оригиналния полилей от музикални инструменти. Модерният и стилен интериор изразява вкуса на собственика – художника и хотелиер Хайнц Джулен.
Brasserie Uno е жив, малък, неформален ресторант с една звезда „Мишлен“, който по-скоро очаквате да намерите в Берлин или в Ню Йорк. Атмосферата е приятна и спокойна. В откритата кухня двама готвачи приготвят многостепенно дегустационно меню с местни продукти в зависимост от сезона.

La Muña носи името си от малко красиво растение, използвано в Перу за справяне с дискомфорта, свързан с височинната болест, и по тази причина идеален съюзник за изкачване на върховете. Съвсем логично е най-дръзкият ресторант с перуанско и азиатско вдъхновение да носи неговото име. С дизайн на Филип Старк, ресторантът е по-малък брат на нашумелия в хотел La Reserve в Цюрих. Опитайте тукашния блек кот (риба треска) с мисо. Ако сте късметлия, ще ви бъде сервиран от Невена от Пловдив.

Madre Nostra празнува италианската кулинарна традиция в цялата ѝ пищност. Ще видите модерни презентации на класики, приготвени от продукти, доставени от местните ферми и рибари. И всичко това на фона на приятен дизайн в един от най-известните хотели в града – Cervo. В същия хотел със страхотна гледка към върха привлича вниманието ни и друг ресторант. Bazaar ни отнася в свят, пълен с екзотични вкусове, вариращи от арабски до китайски специалитети, от ливански плосък хляб и баклава с шамфъстък до дим сум и много повече. Атмосферата е приятелска, топло допълнена от декоративни елементи от Мароко и Изтока.

В 1818 всичко е свързано със скарата на дървени въглища Josper. Ресторантът работи с продукти от близо и далеч и сменя концепцията на менюто си всеки сезон. През тази година то е с латино привкус. Презентацията е креативна и вълнуваща, а гуакамолето с царевичен чипс е щедро поднесено. Всичко това на фона на уникална дори и за Цермат атмосфера.

Не е ясно коя е истинската емблема на курорта – Матерхорн или намиращият се високо в планината фамилен ресторант Chez Vroni. Разположен на самата писта, на 2130 м в местността Findeln, това е любимият ми ресторант тук. Сервират се само органични продукти от животни, отглеждани единствено с алпийска трева. Сушеното телешко и домашните сирена са приготвени по рецепти, предавани от поколения на поколения, каквато е съдбата и на самия ресторант. От малка планинска ферма до многократно награждавано кулинарно място, той разказва историята на града. Равиолите с козе сирене са задължителни, а ябълковият тарт с домашна сметана и гледка към върха лекува и ни прави щастливи.

Уникалните гледки, добре поддържаните писти, вкусната и здравословна храна, в чието приготвяне са достигнати върхове, по-високи от планинските, местното вино от долината, изчезващо по-бързо от скиор на черна писта, превърнаха Цермат в любимия ми зимен курорт. И догодина пак ще се върна, защото добрите ски и вкусната храна са всичко, от което имам нужда.

1 КОМЕНТАР
1
9011vocal
14 March 2024, 23:25

Cъпрyгата кyпи капсyли, кoитo пpомeниxа нaшия ceкс и cпaсиxа бpака ни, eфeктът бeше пpосто бoмбa: жeлязнa еpeкция, дълъг и стpаcтeн ceкc, ярки оpгазми и отново се чyвcтвам млaд и жeна ми е дoвoлна. Cъжaлявaм сaмо, че не съм oпитвaл тeзи капcyли по-paно! Ceгa ги съвeтвaм на вcички, cъпpyгaтa ги кyпи тyк:---- https://use.my/man

ТВОЯТ КОМЕНТАР