Този Тимъти, този Шаламе

Ще го гледаме (филмът вече е в кината) в мюзикъла „Уонка“, а догодина най-накрая ще излезе и втората част на „Дюн“, където той си партнира със Зендая.

eva.bg 19 December 2023

Снимка: getty images/guliver

Актьор с лице, което веднъж видиш ли, запомняш го. Наполовина французин. Модна икона, от най-екстравагантните.

С андрогинно излъчване. Името му нашумява благодарение на гей филм, но е имал връзки само със звездни момичета, в момента е с Кайли Дженър.

Ще го гледаме (филмът вече е в кината) в „Уонка“. В мюзикъла, който разказва историята на ексцентричен шоколатиер, участват още Хю Грант, Оливия Колман, Роуън Аткинсън (познат ни като емблематичния мистър Бийн) и др. А догодина най-накрая ще излезе и втората част на „Дюн“, където ще изгрее отново красивата Зендая.

Тимъти Шаламе, дами и господа! 27-годишният актьор, когото всички искат.

Нямаше да съм актьорът, който съм, без Ню Йорк.
Роден е на 27 декември 1995 г. в Ню Йорк. Израства в Манхатън, в апартамент, който споделя с майка си, бивша танцьорка и актриса на Бродуей, баща си, роден във Франция, работил върху публикации в УНИЦЕФ, и по-голямата си сестра, Полин, балетна танцьорка и актриса. Тимъти говори френски свободно, защото като дете прекарва летата си край Лион.

Тимъти Шаламе започва да играе в ранна възраст, появява се в реклами и пиеси. Като майка си и сестра си, посещава гимназията за музика и изкуство и сценични изкуства Fiorello H. LaGuardia в Ню Йорк. След като завършва през 2013 г., се присъединява към актьорския състав на „Интерстелар“ (2014) на Кристофър Нолан, в който играе по-младата версия на героя на Кейси Афлек.

Впоследствие се записва в колеж. Първо посещава Колумбийския университет в Ню Йорк, а след това и Нюйоркския университет, но в крайна сметка напуска, за да се съсредоточи върху актьорството.

Злодеят в „Призови ме с твоето име“ е трагедията на любовта – това, което изглежда е част от сделката, която подписваш с някого, когато преживееш невероятно време с него.
Големият пробив на Шаламе идва през 2017 г. с „Призови ме с твоето име“ (Call Me by Your Name) на Лука Гуаданино. Филмът е адаптация по романа на Андре Акиман от 2007 г. Тимъти играе Елио, космополитен тийнейджър, живеещ в Италия през 80-те години, който се влюбва в летния стажант на баща си, Оливър (Арми Хамър). Изпълнението на Шаламе в „Призови ме с твоето име“ събра възторжени отзиви и му спечели безброй фенове. Той също така стана най-младият актьор, получил номинация за „Оскар“ в категорията за най-добър актьор.

Бързо следва поредица от филми, сред които Lady Bird, Hostiles и Hot Summer Nights (всички от 2017 г.) с участието на Тимъти Шаламе. През 2018 г. актьорът се появява редом до Стив Карел в „Красиво момче“, драма, базирана на мемоари на баща и син за пристрастяването към наркотиците.

Във всеки момент има истина, която трябва да внесете във всяка сцена, но трябва да разберете тоналността на филма, преди да започнете. Това не е нещо, което е инстинктивно за мен.
Следващият му филм е „Дъждовен ден в Ню Йорк“, режисиран от Уди Алън. Премиерата е отложена заради скандала около Уди Алън и движението #MeToo. През 2018 г. Шаламе обявява, че ще дари хонорара си от филма на Time’s Up Legal Defense Fund, LGBT Center в Ню Йорк и RAINN (Национална мрежа за борба с изнасилвания, насилие и кръвосмешение).

През 2019 г. Шаламе участва в „Кралят“ на Netflix. През същата година работи отново с режисьора на Lady Bird Грета Геруиг и играе ролята на Лори в нейната адаптация на „Малки жени“ на Луиза Мей Олкът. След това Шаламе е избран за ролята на Пол в интерпретацията на Дени Вилньов на научно-фантастичния епос на Франк Хърбърт от 1965 г. „Дюн“. Втората част на „Дюн“ очакваме догодина, премиерната дата е 1 март 2024 г., след забавяне заради стачките на сценаристите в Холивуд.

Имам това усещане за независимо разбито сърце, за анулиране на любовни истории, преди те да са докоснали земята.
През 2021 г. Шаламе се присъединява към актьорския състав на The French Dispatch на Уес Андерсън и Don’t Look Up на Адам Маккей. Поредното доказателство, ще всички искат Шаламе и че младият актьор работи с най-големите режисьори и актьори в света.

Освен за актьорската си игра Шаламе често получава високи оценки и похвали за модния си усет и стил, които демонстрира на червения килим. Определян е като носител на ново поколение мъжественост, която прегръща емоционалната уязвимост и облеклото, което размива границите между половете.

Тъй като Шаламе не работи със стилист, изборът какво да облече е изцяло негов. Актьорът предпочита дизайнери като Хайдер Акерман, Александър Маккуин и Стела Маккартни.

Когато се опитвам да оценя нещо, имам чувството, че ръцете ми са около момента и се опитват да го изстискат.
Няколко от по-дръзките визии на Шаламе включват колан с пайети на Louis Vuitton, който носеше на Златните глобуси през 2019 г., и изрязано блестящо сако от линията дамско облекло на Vuitton (под което не носеше нищо) на Оскарите през 2022 г. Шаламе беше съдомакин на Met Gala през 2021 г., ежегодния бал на Института за костюми към Музея на изкуствата Метрополитън в Ню Йорк, събитие, организирано от Анна Уинтур. През октомври 2022 г. Тимъти Шаламе беше на корицата на британския Vogue.

А какво се случва в личния му живот? Както сами можете да се досетите, Шаламе не излиза с когото и да е. Сред неговите бивши приятелки са дъщерята на Мадона Лурдес Леон и дъщерята на Джони Деп Лили-Роуз Деп.

Името на Тимъти е спрягано и с други красиви звездни момичета като Зендая например, с която участват заедно в „Дюн“. Колкото и добре да изглеждат един до друг, двамата винаги са твърдяли, че са само приятели.

От април 2023 г. актьорът е с Кайли Дженър. Двойката успя да запази връзката си в тайна за известно време, но след като бяха заснети няколко пъти от папараците, всичко беше ясно. В последните месеци ги виждаме заедно по официални събития доста често и нито един от двамата не крие близостта и пърхането на пеперуди.

Не сме тук за толкова дълго. Бъди щастлив, човече. Утре може да те блъсне камион.
Срещат се лично за първи път, когато присъстват на модното шоу на Жан Пол Готие през януари по време на Седмицата на модата в Париж. В началото нещата не са толкова сериозни. Днес актьорът и риалити звездата, модел и бизнесдама изглеждат много влюбени и отдадени един на друг, доколкото графиците и ангажиментите им го позволяват, а самият Тимъти, по всичко личи, е истински щастлив и... защо не, по-зрял.

„Понякога хората са адски объркани, когато кажете, че се опитвате да имате личен живот. Трябва да имате преживяванията в личния си живот, които са полезни за вас. Приливът на преживявания в кариерата ми беше толкова нов за мен, че това бяха преживяванията, които подхранваха работата ми за известно време. Но трябва да имате истински опит. Човешки преживявания. Трябва да се влюбите, трябва да скучаете...“

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР