Райли Киоу, господарката на Грейсленд

След като наскоро постигна съдебно споразумение с баба си Присила Пресли, Райли Киоу, първородната внучка на великия Елвис, стана единственият попечител на Грейсленд – прочутото имение на легендарния изпълнител в Мемфис

Ирина Иванова по Vanity Fair 17 December 2023

Снимка: getty images/guiliver

След като наскоро постигна съдебно споразумение с баба си Присила Пресли, Райли Киоу, първородната внучка на великия Елвис, стана единственият попечител на Грейсленд – прочутото имение на легендарния изпълнител в Мемфис. Тя също така наследи еднолично и семейните дялове в компанията Elvis Presley Enterprises, които към момента на смъртта на Краля на рока струват само 5 милиона, а днес – около 500 милиона долара.

За Присила, единствената официална съпруга на Елвис, останаха сумата от 1 млн. долара, правото да бъде погребана в Грейсленд и… един филм – „Присила“ на София Копола с премиера на тазгодишния Венециански филмов фестивал.

Макар да спечели Грейсленд и милионите на Елвис, Райли Киоу добре познава и скръбния вкус на загубата – през 2020 г. 28-годишният ѝ брат Бенджамин се самоубива, а през януари 2023 г. майка ѝ Лиса Мари Пресли умира на 54-годишна възраст вследствие сърдечен арест, резултат от операция с цел отслабване. Споровете около наследството пък поставят под въпрос връзката ѝ с баба ѝ Присила, въпреки че сама признава, че отношенията им така или иначе никога не са били особено щастливи.

Съдбата обаче все пак се реваншира на Райли – през 2022 г. двамата със съпруга ѝ, австралийският каскадьор и актьор Бен Смит-Петерсен, стават родители на момиченце на име Тупело, родено от сурогатна майка. Освен това сериалът Daisy Jones&The Six, в който Киоу изпълнява една от главните роли, получи 5 номинации за наградите Emmy. Да не забравяме и развръзката с Голямото наследство.

Единственото, което тя иска в момента, е спокоен живот за себе си и семейството си, да е близо до доведените си сестри близначки, за които специално задели няколко милиона от наследството на Елвис, и да прави нещата, които обича.



Да се криеш в Грейсленд

34-годишната днес Райли Киоу е родена 12 години след смъртта на легендарния си дядо. Като дете обичала да ходи с родителите си и брат си Бенджамин в Грейсленд за Деня на благодарността. Прекарвали там около седмица, като през деня живеели само на втория етаж, където не се допускали туристи. Вечер, когато всички посетители напускали имението, те „изпълзявали“ от скривалището си и вече можели да вилнеят на спокойствие из прочутия мемфиски дом на звездата. Райли си спомня времето, когато готвачите на Елвис все още били живи и приготвяли за цялото семейство любимата на Краля класическа южняшка вечеря – царевичен хляб, пържено пиле, бананов пудинг.

Пълното ѝ рождено име е Даниел Райли Киоу, но сама избира да игнорира първата част. Появява се на корица на списание още когато е току-що родено бебе с биберон в уста и е в ръцете на майка си – списанието е People и върху снимката с големи букви пише: Първото внуче на Елвис – ето я и нея! Семейството ѝ получава 300 хиляди долара за ексклузивния кадър.

От този момент насетне животът ѝ е на показ пред очите на целия свят. Дори не може да отговори на въпроса как е свикнала с това, защото просто не познава друг начин на живот. Режисьорът Баз Лурман (направил филма „Елвис“ с Остин Бътлър в главната роля) казва, че Америка има две кралски семейства – Кенеди и Пресли. „И двете са „женени за бедствия“ – добавя той, цитирайки „Ромео и Жулиета“ на Уилям Шекспир.



Момичето, което така и не завърши гимназия

Родителите на Райли – Лиса Мари Пресли и музикантът Дани Киоу – се срещат в Църквата на сциентолозите в Ел Ей, към която Лиса Мари и майка ѝ Присила се присъединяват след смъртта на Елвис и която окончателно напускат чак през 2014 г.

Единствената дъщеря на Краля години наред дори живее в църквата. От своя страна Дани Киоу, макар да не е сциентолог, също се увлича по всякакви духовни практики и учения. Така докато другите деца си играят с кукли и кубчета, Райли разучава карти Таро. И ако на другите родителите им четат приказки, нея я „забавляват“ с литература на метафизични теми. На училище ходи от дъжд на вятър в зависимост от настроението и плановете на родителите си. Така и никога не завършва гимназия.

„Цялото ми детство беше много екстремно – казва внучката на Елвис. – Осъзнавам, че погледнато отвън, сякаш съм живяла в някаква лудост, но за мен това си бяха моят живот и моето семейство.“

Част от тази лудост е и Майкъл Джексън, заради когото Лиса Мари се развежда с бащата на Райли. Когато през 1994 г. гръмва новината, че Джексън и дъщерята на Елвис Пресли сключват брак, всички са убедени, че това е просто пиар номер, целящ най-вече да изчисти имиджа на Краля на поп музиката от скандалното обвинение в сексуално насилие, отправено му от 13-годишно момче.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР