„Алея на славата“ - правете храна, не война

„Алея на славата“ ни среща с новите „Бони и Клайд в кухнята“ и още в първата си серия ни сервира един чудесен девиз, който ние пък използвахме за заглавие.

Ирина Иванова, Лилия Илиева 07 December 2023

Снимка: фотография Виктор Чучков, Емил Горанов, NOVA/Красена Ангелова

Всяка вечер от понеделник до четвъртък, зрителите на NOVA гледат историята на младите шеф-готвачи Али и Милен, които искат да бъдат най-добрите в работата си, но непрекъснато се сблъскват с различни предизвикателства, най-голямото от които е любовта. Режисьор на първия български кулинарен сериал е Виктор Чучков, продуцент – Светлин Нейнски, а главен сценарист – Боби Захариев. Освен Радина Боршош и Мак Маринов, актьорският каст включва Ирини Жамбонас, Маргита Гошева, Деян Донков, Свежен Младенов, Борислав Чучков, Цветан Алексиев и др. Всъщност ресторантите, готвенето и въобще случващото се в кухнята са само фон на една семейна драма, в която става дума за взаимоотношения между родители и деца, за приятелски и любовни връзки.  

Действието в сериала се развива в два ресторанта. Единият е на много високо ниво и в него шеф-готвач е Лагадинов (Деян Донков). Другият не е толкова претенциозен, казва се „Алея“ и е собственост на две семейства – Ирини Жамбонас и Цветан Алексиев, чието дете е Милен (Мак Маринов) и Маргита Гошева и Свежен Младенов, чието дете е Али (Радина Боршош). Тези две семейства създават ресторант „Алея“ преди 10 години, когато децата им са 8–9-годишни, но нелеп инцидент със сериозни последствия поставя под въпрос приятелството им. Години по-късно децата им вече са пораснали и мечтаят да учат в най-добрите кулинарни училища в Европа, но нищо вече не е същото. Сериалът разсъждава върху теми като успеха, славата, кои са истински важните неща, къде са границите на компромиса.  

Комбинацията от добра история и вкусна храна (макар и само на екрана) винаги е печеливша, вероятно вече сте се уверили. Ето какво ни споделиха за своя общ проект три от главните действащи лица в продукцията – режисьорът Виктор Чучков и актьорите Радина Боршош и Мак Маринов.



Виктор Чучков: Усвоих тънкостите на фламбето и дори го правя у дома

Приема предложението да прави сериала, защото сюжетът е интересен и темата го провокира. Сценарият е написан от Боби Захариев и екипа му за 7–8 месеца, след дълги и сериозни проучвания. Особено важно за режисьора е, че разполага с пълна творческа свобода и има възможността заедно с продуцента да избира актьорите. Кастингът продъл-
жава два месеца, а резултатът е чудесен актьорски състав, който го мотивира да даде всичко от себе си, вдъхновява го и събужда въображението му.

„Правенето на сериал е предизвикателство за мен – казва Чучков. – Харесва ми, че мога да видя резултата от работата много по-бързо, отколкото когато правя филм. Аз самият гледам малко и отбрани сериали, предимно в чуждите платформи. Mного харесвам например „Чернобил“, защото е сниман с кинопохвати. Гледах и няколко кулинарни сериала, за да сверя къде се намирам, макар че възможностите в нашата малка държава са различни от тези на колегите ни в Америка и в Западна Европа. Няма как да работим и да развиваме идеите си с този мащаб и размах.“

В началото се притеснява как ще се справят със сцените с готвене, защото в тях снимат актьори, а не готвачи. Много им помагат срещите с Юрий Велев, главен готвач на „Метро Академия“ и бивш главен готвач на ресторант „Панорамата“ в бившия „Кемпински хотел Зографски“, и Любен Койчев, който работи в академията HRC (именно HRC е декорът на ресторанта на шеф Лагадинов, персонажа на Деян Донков). Екип на сериала се среща с двамата професионални готвачи. „Говорихме, наблюдавахме ги в действие. Възхитих се на лекотата, с която работят, и красотата на това, което създават“ – разказва Виктор Чучков.

Покрай работата си за сериала научава много неща за готвенето дори на битово ниво – например, че не е препоръчително да се използват дървени дъски за рязане, защото не могат да се почистват добре и поемат аромати. Научава и нови термини като „конкасе“, както се нарича нарязването на зеленчуците на кубчета. Купува си нови тигани и ножове, проучва тънкостите на фламбето и не се страхува да го практикува вкъщи. „Аз имам отношение към готвенето и ми харесва – споделя режисьорът. – Отпуска ме. Гледам предавания. Повтарям неща, които съм видял. Имам кулинарни книги.“

Виктор Чучков открива, че професията на готвачите е много напрегната и че професионализмът в кухнята означава добра дисциплина, много голям талант, изключителен вкус и умение да работиш в екип. Хигиената също трябва да е безкомпромисна, защото неспазването на правилата води до хранителни проблеми. „Сигурно може да се напише книга, а може и да е написана вече за това, как се съхранява храна, как се прави застройка, колко време тя може да издържи или на колко време се сменя. Масово хората изобщо не си даваме сметка какво и как трябва да се случва в една добра кухня.“

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР