Vitra - модерната класика

Швейцарската компания повече от 70 години е символ на иновативност, стил и елегантност

eva.bg 24 October 2023

Когато става въпрос за интериорен дизайн и обзавеждане, малко имена предизвикват толкова голямо уважение като Vitra.

Компанията е символ на иновация, стил и елегантност. Емблематични модели, превърнали се в „икони“, сътрудничества с най-известните имена в дизайна, дръзка визия и безкомпромисност по отношение на форма и функция съпътстват повече от 70 години творческия й път.

Създадена е през 1950 г в Вайл-ам-Рейн (Германия) от Вили Фелбаум. Там остава производствената база, но скоро централата е преместена в Швейцария, в Бирсфелден, близо до Базел.

През 1953 г Вили Фелбаум пътува до САЩ където се запознава с Чарлс и Рей Иймс. През 1957 Vitra става представител в Европа на американската компанията Herman Miller, издател на мебелите на семейството в САЩ.  Един от най-известните и емблематични модели, издаван и до днес е креслото Lounge Chair.

 „Защо не направим нова версия на стария английски клубен стол?“ С този коментар Чарлз Иймс поставя началото на процеса по разработване на Lounge Chair, който отнема няколко години. Креслото, проектирано през 1956 г., задава нови стандарти: то е не само по-леко, по-елегантно и по-модерно от стандартния тежък клубен стол, но е и по-удобно. Благодарение на тези качества, Lounge Chair се превръща в един от най-известните модели на Чарлз и Рей Иймс и е придобил статут на класика в историята на модерните мебели.

През 1960 г Vitra издава стола Panton на Вернер Пантон, първият пластмасов стол, излят в една форма. Това е и първият модел, издаден съвсем независимо от компанията.

Panton chair

Ролф и Реймонд Фелбаум, синовете на Уили Фелбаум, поемат управлението на компанията през 1976 г. След пожар, който унищожава почти цялата производствена база във Вайл-ам-Рейн през 1981 г, те решават да разширят компанията с нови производствени бази в Нойенбург (Германия), Джухай (Китай) и Алентаун (САЩ). След смъртта на Рей Иймс, Vitra наследява голяма част от прототипите, създадени от дизайнерите.

Така например в портфолиото на компанията може да намерим стола Organic Conference, който  е създаден от Чарлз Иймс и Ееро Сааринен през 1940 г като част от участието им в конкурс, озаглавен „Органичния дизайн в домашното обзавеждане“, организиран от Музея за модерно изкуство в Ню Йорк. Докато всички модели в тази група са изключително удобни, Organic Conference е подходящ за сядане на маса, за разлика от версиите Organic Chair и Organic Highback.

Organik

 През 1989 г се открива Vitra Design Museum, а сградата е проектирана от Франк Гери. През следващите години кампусът се разраства със сгради, проектирани от Заха Хадид, Тадао Андо, Herzog & de Meuron…

Museum

Vitra Home Collection е създадена през 2004 г. с желанието да се разработи съвременна линия домашно обзавеждане като допълнение към класическите домашни мебели, които винаги са били част от портфолиото на Vitra, заедно с обширната гама от офис мебели на компанията. Сътрудничеството с дизайнери-визионери оформя колекция, извън времето и тенденциите, с луксозни дизайнерски мебели, винаги модерни, стилни, внасящи във всяко пространство  класа и изтънченост.

Един от емблематичните модели от колекцията е диванът Soft Modular Sofa, проектиран от Джаспър Морисън (2016 г).

Jasper

Soft Modular Sofa е актуализираната интерпретация на модерна класика: нисък модулeн диван с подчертано хоризонтален акцент. Обединявайки внимателно балансирани пропорции, изключителен комфорт и съзнателен отказ от декоративни детайли, Soft Modular Sofa илюстрира характеристиките на този тип диван в най-чистата форма. В съответствие с философията си за „супер нормален“ дизайн, Джаспър Морисън успешно съчетава домашната неформалност с прецизна тапицерия и изразителна яснота. В резултат на това Soft Modular Sofa функционира като архитектурен елемент, който може да бъде интегриран във всеки интериор.

Друг много известен модел е диванът Grand Sofà (2017 г), проектиран от Антонио Читерио. Италианският усет на дизайнера към лекотата и елегантността е обединен с първокласното качество и прецизност на швейцарската компания.

Sofa

В потрфолиото на компанията може да намерите и Grand Relax- луксозно кресло, което съчетава комфорт с компактни размери и класическа естетика. 

Chair

В България Vitra е представена в шоурума Verrsus и в края на тази година на втория етаж на магазина ще бъде открита експозиция с мебели от колекциите на Vitra Home - зони, където самите мебели са поставени в среда – дневна, трапезария, домашен офис…

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР