Моника и любовта

„Всички имаме нужда от илюзии. Ето защо обичаме филмите.“

eva.bg 07 September 2023

Снимка: getty images/guiliver

Моника Белучи първоначално учи право. Започва да работи като модел, за да може да плаща образованието си в университета в Перуджа. През 1988 г. се мести да живее в Милано, което й дава достъп до голямата мода. И до голямото кино впоследствие.

„Понякога, когато мислим за женственост, мислим също и за крехкост. Но смятам, че можеш да бъдеш женствена и много силна. Смятам, че гримът върви с тази женственост. Смятам, че това е естествен жест за жените – жест, който те правят повече за себе си, отколкото за другите.“

Актьорската кариера на Моника Белучи стартира в началото на 90-те. Тогава красавицата е на 27 години – сравнително късно е това за жена в индустрията.

„Красотата е дар, също като доброто здраве или интелекта. Не трябва да се гордеете, че сте красиви. Понеже нищо не сте направили – дадено ви е.“

През 1996 г. Белучи е номинирана за наградата „Сезар“ за поддържаща роля във филма „Апартаментът“. Това всъщност е и пробивът й в киното. През 2005 г. печели „Златен глобус“.

„Мисля, че в моята професия е интересно да остарявам по малко. Мога да кажа сбогом на красотата на младостта и да приветствам една различна форма на красота, която съм развила сама чрез опит. Да се преструваш на 30-годишна, когато си на повече от 45, е нелепо.“

Муза на Dolce&Gabbana и Dior, Моника Белучи е на множество корици на списания през годините. Това лято я видяхме на кориците на ELLE (Франция) и Harper’s Bazaar (Испания).

Участвала е в повече от 80 филма, включително „Матрицата“. В епизод от поредицата за Джеймс Бонд се снима, когато е на 51-годишна възраст.

„Не мога да кажа, че съм момиче на Бонд, защото съм твърде зряла, за да бъда момиче на Бонд. Аз съм дама на Бонд... Мъжете смятат, че жените, когато не са в състояние да раждат повече, са остарели. Това не е вярно – те все още са невероятни! Ето защо мисля, че избирайки мен, Сам Мендес направи голяма революция.“

Един от най-завладяващите й екранни образи е Малена. Режисьор на едноименния филм от 2000 г. е Джузепе Торнаторе.

„Когато гледам „Малена“, го гледам с благодарност. Все още бях модел, когато направих реклама с Торнаторе (за Dolce&Gabbana – бел. прев.). Той ми каза: „Имам този филм в главата си и ако някога го направя, ще го направя с теб“. Продължих да снимам първия си френски филм „Апартаментът“, след това първия си американски филм „Под подозрение“ с Морган Фрийман и Джийн Хекман и един ден той се обади и каза: „Помниш ли онзи филм?“. Свързана съм с него по най-невероятния начин.“

Моника Белучи има два брака и два развода зад гърба си. Вторият е с френския актьор Венсан Касел, с когото бяха женени от 1999 г. до 2013 г., а преди това бяха заедно в продължение на три години.

„След известно време в брака вече не върви. Нещо липсва, нещо не е наред. Малко са браковете, които остават живи завинаги. Харесваме нещо и след известно време мразим това, което сме обичали.“

Венсан Касел и Моника Белучи имат две дъщери – Дева и Леони. Моника ражда децата си на 40 и на 45-годишна възраст. Венсан Касел има още едно дете – Амазони. Майка на момиченцето е моделът Тина Кунаки, за която Венсан се ожени през 2018 г. Той е с 30 години по-възрастен от нея.

„Неомъжената жена е свободна жена и да си необвързана не означава да си сама – означава да си свободна да имаш връзка или не. Това може да бъде страшно, но е и много интересно.“

След развода си с Венсан Касел италианката се виждаше за кратко с френския художник Никола Лефевр, който е 17 години по-млад от нея. Двамата се разделиха, но запазиха приятелски отношения.

„Не трябва да се тревожим за възрастта, когато става дума за любов и привличане.“

Преди няколко месеца Моника Белучи (58) потвърди слуховете за връзката си с Тим Бъртън (65), след като на няколко пъти актрисата и режисьорът бяха заснети от папараци.

Белучи е част от каста за филма му „Битълджус“ 2, който излиза през 2024 г. Освен нея в лентата ще видим Джена Ортега, Уинона Райдър, Майкъл Кийтън, Уилям Дефо и др.

Моника признава, че обича Тим Бъртън и че това е една от срещите, които се случват рядко в живота. Двамата се запознават през 2006 г. на филмовия фестивал в Кан, но са заедно като двойка от 2022 г. Дълги години Бъртън беше с актрисата Хелена Бонам Картър, с която нямат брак, но имат две деца.

„Лично аз намирам за романтично да не си с някого през цялото време; не свикваш с него и не го приемаш за даденост“, казва Моника Белучи. А още по-романтично е да откриеш отново любовта на 58.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР