Тина Търнър отблизо: При мен всичко е високо напрежение

Димитър Сотиров 07 September 2023

Снимка: getty images/guiliver

- Следващата изненада и подарък за теб прелетя дотук от Швейцария... – съобщава Джон Траволта.
- ... от Швейцария!?... – сякаш на себе си повтаря учудено-замислено рожденичката Опра Уинфри, без все още да подозира кой ще се появи, за да поздрави нея и гостите на шикозното ù парти.
- ... за да ти каже – продължава идолът от филма „Брилянтин“, – че ти си просто най-добрата!
Прочутата телевизионна водеща подскача с вик: „Аууу!“. Разбрала е: всеки момент ще се появи кралицата на рока, ритъм-енд-блуса и соула – неповторимата Тина Търнър.

От тавана се спуска блестяща стълба от две части и да – там някъде отгоре, като от небесата, с кралска походка, ослепителна както винаги, с характерната си прическа и неизменните обувки на висок ток слиза Тя – Тина! Опра гледа невярващо, изумено-щастлива като малко дете, чиято най-съкровена мечта се е сбъднала току-що. Хваща се за главата с две ръце, сякаш да се увери, че случващото се е реалност.

В това време Тина, преминала през шпалира от гости, отделени от нея с прозрачна преграда, я приближава. Двете легенди – на сцената и на малкия екран, се прегръщат и целуват. Интервюто, което Опра направи с Тина и което разтърси милиони по света със своята непринуденост и откровеност, е стимулирало едно искрено и сърдечно приятелство между двете. Междувременно от мощните тонколони, на фона на всевъзможни звуци на почуда и възхищение от страна на присъстващите, звучи познатият в цял свят хит „The best“.

Тина прави крачки встрани и се изкачва на импровизирана миниатюрна сцена, където я очакват три танцьорки, и запява емблематичното си парче. По устните на Опра Уинфри, в шок от страхотната изненада, се четат машинално произнасяните срички: „Не, не, не!?“ – сигурен знак, че тя все още не може да повярва на случващото се. Прегръща Джон Траволта, танцува, усмихва се, а влажните ѝ очи издават огромното ѝ вълнение и радост. До нея е партньорът ѝ в живота от 30 години – Стедман Греъм, прегръща я, за да сподели урагана от чувства, който прочутата телевизионна водеща изпитва в този момент.

В началото на дългия инструментал, по средата на песента, Тина кани Опра до себе си с думите: „Ела да го направим заедно!“. Зяпнала от почуда, журналистката застава до звездата. „Помниш, нали?“ – пита Тина и секунди по-късно в пълен синхрон двете правят характерните танцувални стъпки на парчето. Случката е от 2004 г., когато най-близките на Опра организират парти-сюрприз за нея по случай 50-годишнината ѝ. Сред другите изненади на тази незабравима за телевизионната водеща вечер са Стиви Уондър и водещият Джей Лено.

23 години по-рано, през май 1981 г., с почти същия хъс и енергия Тина Търнър се появи и пред софийската публика за първия от четирите си концерта – в две поредни вечери, в зала „Универсиада“. Много преди времето на осемте ѝ „Грами“-та, преди култови албуми като Private dancer и около пет години след раздялата със съпруга ѝ Айк Търнър. От времето на първия ѝ запис през 1958 г. той е неотлъчно до нея, за да я превърне от скромно и никому неизвестно момиче от Тенеси в звезда на американските и на световните сцени. През 60-те бендът „Айк и Тина Търнър“ взривява класациите в САЩ с няколко знакови и днес композиции.

Но през 1981 г. това вече е минало: след многобройни случаи на насилие Тина си взема чантичката и завинаги напуска своя благодетел и мъчител. Три години преди софийските ѝ концерти бракът между двамата е разтрогнат официално и тя упорито търси нов път със самостоятелна солова кариера. Може би и заради това не е било толкова трудно да бъде поканена за концерти в София. Естествено, с железен договор и с импресарио, който неотлъчно е до нея и действа по всички правила на шоубизнеса, които в България щяхме да започнем да научаваме десетина години по-късно.

Студент по журналистика в първи курс съм, когато Тина осъществява единствения си гастрол у нас. Трудно мога да устоя на изкушението да не си пробвам късмета да я срещна за интервю. 

С  помощта на познати на баща ми двама мои състуденти и аз сме представени на импресариото на Тина на служебния вход на залата. Открит и симпатичен мъж на средна възраст, той се отнася изключително дружелюбно към нас, начинаещите в професията младоци. Съветва ни след края на втория концерт да се качим пред гримьорната на Тина и да я чакаме там, а той ще говори с нея да ни даде интервю. Какъв шанс!? – така си мислим ние и очакваме с нетърпение началото на първото шоу за вечерта. Близо сме до сцената и имаме възможност да виждаме непосредствено случващото се там. Концертът започва с няколко минути интродукция преди първата песен. Бендът свири, беквокалистките припяват, а градусът на напрегнатото очакване в залата постепенно се повишава.

Изведнъж откъм бекстейджа с енергична стъпка, почти притичвайки, се появява Тина, грабва стойката на микрофона и залата притихва. За всеобщо учудване, след като изпява буквално няколко тона, тя с нервно движение оттласква стойката на микрофона и изчезва зад кулисите. Музикантите продължават да свирят безкрайната интродукция, беквокалистките припяват, но Тина я няма. Изминават мигове, сторили ни се безкрайност, когато тя отново излиза на сцената. Видът и походката ѝ издават енергия и хъс за истинско шоу, което този път наистина започва и продължава близо два часа.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР