Когато очите са жадни

31 July 2023

Снимка: skinline.bg

Струва ни се подозрително, но твърде често в съвременната офталмология се говори за синдрома на „сухото око“. Този съвременен проблем се диагностицира при пациенти от различни възрасти, макар широко разпространено мнение е, че засяга най-вече жени в периода около или след настъпване на менопаузпата. Всъщност прогнозата за лечението му зависи от това колко навременно пациентът започва да го лекува. Естетични и дерматологични клиники Skin Line предлагат помощ в решението му благодарение на иновативните процедури, терапии и неинвазивните високотехнологични методи, които предлагат. Лечението на „сухото око“ в Skin Line се извършва с помощта на Lumenis IPL.

Как се появява „сухото око“?

Сухотата в очите е свързана с нарушаване на стабилността на слъзния филм. Тази течност изпълнява редица важни функции за органа на зрението. Тя не само предпазва очите от външни влияния, но също така помага за отстраняване на чужди частици, осигурява хранене на тъканите, яснота на зрението и др. След натоварване на очите, носене на контактни лещи, прием на определени лекарства или излагане на неподходящ микроклимат в помещенията мнозина се сблъскват с проблема сухота в очите. Сухите очи също могат да бъдат причинени от бременност, употребата на контрацептиви и хормонална заместителна терапия. Дори неправилното хранене и лишаването от витамини и ценни хранителни вещества в менюто ви може да се превърне в причина за компрометиране на очното здраве.

За какво да следите?

Ако постоянно ви притеснява дискомфорт като парене, смъдене или сърбеж в очите, време е да посетите лекар. Колкото по-рано, толкова по-добре. Може да се изненадате, но един от признаците на синдрома на „сухото око“ е и постоянното сълзене – по същество то сочи към проблем с овлажняването.

Решението

Всяко неразположение има своята картина на поява и развитие. В този смисъл до синдрома на „сухото око“ водят различни комплексни фактори. Затова лечението му винаги изисква индивидуален подход и зависи от конкретните оплаквания. Както вече бе споменато, колкото по-рано се консултирате със специалист при поява на първи симптоми, толкова по-големи са шансовете на лечението. Иновативните методи за лечение в клиники Skin Line позволяват използването на неинвазивни и безболезнени процедури, с помощта на които се премахва излишното напрежение, а резултатът е гарантиран.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР