Севиля танцуваща в радостта

С повече от 300 слънчеви дни в годината, Севиля е опияняваща смесица от история, елегантност и жизнерадост. Тук хората знаят как да живеят и го правят по правилния начин. Севиля – толкова известна и толкова непозната. Не е нужно да прекарате дълго време тук, за да разберете защо толкова опери са поставени именно на това място.

Любомир Василев 10 August 2023

С повече от 300 слънчеви дни в годината, Севиля е опияняваща смесица от история, елегантност и жизнерадост. Тук хората знаят как да живеят и го правят по правилния начин. Севиля – толкова известна и толкова непозната. Не е нужно да прекарате дълго време тук, за да разберете защо толкова опери са поставени именно на това място.

Усещането за драма е навсякъде в столицата на Андалусия – от нейните мавритански кралски дворци и екстравагантни католически фестивали до свиренето на китара, което кара публиката да пляска в синхрон. Именно тази склонност към пищност поддържа града жив и динамичен и в най-трудните времена.

Съвременните магазини, ресторанти и арт пространства продължават да се множат сред плетеницата от тесни каменни улички на Севиля, а приятелският местен дух, който управлява града, се усеща навсякъде. Всяка улица отразява пресичане на култури и времена – от наследството на петстотингодишното мавританско управление до разкошните сгради от 16. век, построени с богатството на испанската империя.

В Севиля храната заема централно място. Около андалуското гаспачо или кучидо (местна яхния) се събират ритуално приятели, колеги или цели фамилии. Познаването на тази традиция е много важно, за да разберем живота на севиляните. Това е социална връзка, която върви ръка за ръка с открития и безгрижен характер на хората тук. Традиционната севилска храна отразява основните ценности на града. Тук хората се хранят навън. Те споделят храна в тапас баровете и ресторантите. Така че това е и най-добрият начин да ѝ се насладите.

El Rinconcillo (Малкият ъгъл) е известeн като най-стария тапас бар в Севиля. Отваря врати през 1670 г., а декорът е типичен – цветни арабски плочки, тъмни дървени бъчви и завеса от сушена иберико шунка, висяща над бара. Потопете се в хаоса от тълпата с туристи и хапнете прави от традиционния тапас, който сервират тук.

След престой в някои от най-добрите ресторанти с „Мишлен“ звезда в страната главният готвач Камила Фераро и сомелиерът Робърт Тетас отварят Sobretablas Restaurante. Позволете им да ви преведат през уникалната винена листа, фокусирана върху андалуски сортове и шерита, далеч от сиропирания аперитив на баба ви. След това се потопете в сезонното дегустационно меню и неговото уважение към местните съставки и традиции.

Ispal е празник на местната кухня. Щедрите менюта са възхитителни, спокойни алтернативи на постоянното движение на тълпата в градските тапас барове. Кухнята изкусно актуализира най-ценните ястия на Севиля, като същевременно зачита регионалните съставки и традиции. Не пропускайте Gambas al ajillo (чесновите скариди).

Casa Morales e от 1850 г. и много поколения от семейство Моралес са работили в тази местна институция, намираща се само на една пресечка от главната улица на града. Големи глинени кани за вино се редят по стените, а черна дъска играе ролята на меню за дневните специалитети, които в днешния ден са ориз с черен дроб и пиле с гъби, приготвено в шери Амонтиладо. Аншоата върху препечен хляб е перфектният акомпанимент към чаша домашен вермут.

La Cochera Del Abuelo се намира в къща за карети от 18. век, а собствениците са създали ресторант за интимно изживяване. Човек тук се чувства елегантно и уютно. Менюто се променя редовно, но главният готвач има особен афинитет към зеленчуците и грила с аромат на дим от скарата на дървени въглища в средата на откритата кухня. Предястията от една хапка са едни от най-запомнящите се тук. Пробвайте миди в стил карпачо или хапки с опушен патладжан.

Севиля дължи репутацията си на своята жива социална сцена. Тя е нещо повече от Страстната седмица и празненствата Ферия де Абрил. Това е град, в който се диша спокойно, а мултикултурната му история е прекрасен декор за всеки избран сценарий. И ние, следвайки своя, при всяка възможност ще бъдем тук по огрените от слънце улици и площади, в препълнените тапас барове и в добрите ресторанти, гледайки и слушайки фламенко заедно с местните и споделяйки силната им жажда за живот, с която този град ни зарежда.

Spaghetti Kitchen препоръчва/

El Rinconcillo - http://www.elrinconcillo.es
Sobretablas Restaurante - https://sobretablasrestaurante.com
Ispal - https://restauranteispal.com
Casa Morales - https://www.facebook.com/bodegacasamorales
La Cochera Del Abuelo - https://www.facebook.com/cocheradelabuelo

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР