Максим Бехар за тайните на креолската кухня и Сейшелските острови

Диана Шингарова 08 August 2023

Снимка: МАКСИМ БЕХАР, WWW.123RF.COM

Почти 20 години популярният PR експерт, предприемач и писател Максим Бехар е почетен генерален консул на Република Сейшели в България. Идеята за книгата „Сейшелски рецепти“ идва след неговото второ участие в кулинарното предаване „Черешката на тортата“. Започват да валят запитвания за още рецепти, както и за съвети за пътуване към екзотичната дестинация.

По кулинарната част го консултира шеф Милен Великов и така се раждат 25-те прекрасни рецепти, уловили културата, характера, вкуса и цветовете на Сейшелите. Ще научите как се приготвят: Сейшелска лютивка, Бананов чипс, Къри от риба тон със зелено манго, Пържена риба със салата и дресинг от маракуя, Пържена риба с чайот*, Императорски червен снапер с креолски сос, Акула и папая чътни*. Пренасяме ви в красивия и вкусен свят на екзотичните острови през очите на Максим Бехар.

САЛАТА НА МИЛИОНЕРА

Необходими продукти:
1 палмито (Сърцевината на палмата, известна още като палмито, е зеленчук, използван в много рецепти заради ценните качества. Може и да се вари, сотира или пържи.)
сок от 1 лимон
2 супени лъжици зехтин
1 чаена лъжичка захар
1 червен лук, нарязан на тънки шайби
1 супена лъжица пресен лук, нарязан на дребно
сол и натрошен на едро черен пипер
N.B. Може да ползвате готови изчистени палмови сърца от консерва. Продават се онлайн и в някои магазини с по-екзотичен асортимент.



Начин на приготвяне: С остър нож отрежете влакнестите слоеве на палмитото и всички твърди части, докато стигнете до нежното сърце. Ако е твърде голямо за обработка, разрежете на две или отделете частта с листа от частта без листа. Палмитото се нарязва на тънко и се държи в съд със сок от половин лимон и малко сол. Това няма да позволи окисляване на салатата и тя няма да потъмнее.

Пригответе винегрет, като смесите/разбиете лимоновия сок, захарта, зехтина, лука и пресния лук в купа от неръждаема стомана или керамична купа. Отцедете палмитото и внимателно го поставете във винегрета. Овкусете със солта и черния пипер.

Сервирайте винаги леко охладено.

„Местоположението на Сейшелските острови и досега съчетава дълбокоокеанска изолация с безопасно пристанище за преминаващите кораби, които пренасят със себе си подправки и кулинарни влияния от Европа, Африка, Индия и Китай. В това сложно стечение на обстоятелствата се заражда уникалната традиция на креолската кухня на Сейшелите (думата „креолски“ е прилагателното, което местните жители използват, за да опишат хората, езика и кухнята на Сейшелите).“

Авторът определя сейшелската кухня като незабравима. „Всяка подправка, всеки аромат, всяко ястие – само се докоснете до него, опитайте, не… дори само помиришете… и сте вече… истински сейшелец!“

ГЛАЗИРАНА РИБА

Необходими продукти:
1 филе от сив снапер с кожата, нарязан
на порции по 150 г
3 броя изстискани лимети (лайм)
60 г кленов сироп
30 мл соев сос
2 скилидки чесън, смачкани
6 см корен от джинджифил, настърган
½ чаена лъжичка лют червен пипер
50 мл сусамово масло



Начин на приготвяне: Смесете добре соевия сос, кленовия сироп, сока от лайм, сусамовото масло, чесъна, джинджифила и лютия червен пипер в купа и оставете настрани. Трябва да се получи плътна хомогенна маса. Овкусете рибното филе със сол и черен пипер, като ги втривате добре в кожата. Намажете рибните филета с вече приготвения сос. Загрейте тиган със зехтин, плътно и равномерно покриващ дъното. Сложете рибните филета в горещия тиган и продължете внимателно да нанасяте още сос върху рибата. Гответе около 3 минути от всяка страна, сами ще се ориентирате кога филето вече е готово, зависи от вашия вкус дали искате то да е една идея по-сурово, или пък желаете да го запечете. Нанесете малко кленов сироп върху рибата, за да се глазира по време на готвене.
N.B. Сервирайте непременно с малко горещ ориз отстрани.

следваща страница »
1 КОМЕНТАР
1
NINA
10 August 2023, 10:55

Бехар, нито е добър комуникатор, нито е добър готвач. Не ни занимавайте с посредствени служители на държавна сигурност.Преписал дузина местни рецепти и издал книга...

ТВОЯТ КОМЕНТАР