Харисън Форд на 81 и 8 неща, които може би не знаете за него

На 13 юли актьорът празнува рождения си ден

eva.bg 13 July 2023

Снимка: getty images/guliver

Няколко любопитни факта за Харисън Форд споделяме днес с вас. Гледахте ли вече „Индиана Джоунс 5“?

Поредицата започна с „Похитителите на изчезналия кивот“ през 1981 г. След това Форд повтори ролята в „Индиана Джоунс и Храмът на обречените“ (1984), „Индиана Джоунс и последният кръстоносен поход“ (1989), „Индиана Джоунс и Кралството на кристалния череп“ (2008).

„Индиана Джоунс и реликвата на съдбата“ е най-новият филм от 2023 г.

Харисън Форд е американец, но не точно

Баща му е с ирландско-германски произход, майка му е дете на евреи, преселили се в САЩ от Беларус. Харисън Форд е роден в Чикаго. Баща му Кристофър Форд е рекламен директор и бивш актьор, докато майка му Дороти Форд е радиоактриса. Родителите на Форд се запознават, докато работят в една и съща радиостанция в Чикаго. Харисън посещава католическо училище в Чикаго.

„Исках да бъда горски надзирател или въглищар. В много ранна възраст знаех, че не искам да правя това, което правеше баща ми, а именно работа в офис.“

Харисън Форд говори японски

Въпреки че Харисън Форд никога не е говорил японски в нито един от филмите си, той говори езика доста свободно.

„Аз съм ирландец като човек, но се чувствам евреин като актьор.“

Харисън Форд прекъснал образованието си

В колежа Харисън Форд учи философия, но след като губи интерес към училището и открива истинската си страст, прекъсва и започва да посещава клас по актьорско майсторство. Междувременно усвоява и дърводелски умения, докато накрая не решава да отиде в Холивуд през 1964 г., за да си търси работа като гласов актьор, озвучаващ реклами и филми (от гласа му още настръхваме, в хубавия смисъл).

Въпреки че прекъсва образованието си, през 1985 г. Харисън Форд получава почетна степен от същия колеж, която той отказва.

„Вбесявам се, когато хората ме наричат екшън звезда. Индиана Джоунс е приключенски филм, комикс, фентъзи.“

Белегът на Харисън Форд е придобит по „досаден“ начин

Филмовите актьори често имат уникални физически характеристики и Форд не прави изключение: белег на брадичката. Актьорът обяснява, че този белег се е появил по „досаден“ начин. Докато работи в аптека в Лагуна Бийч, Калифорния, преди да се появи в по-големи филми, Форд катастрофира с колата си в телефонен стълб. Белегът е резултат от „неумела“ хирургическа намеса.

Харисън Форд е пилот

Харисън Форд има лиценз за пилот и дори заснема сам сцена във въздуха във филма „Шест дни, седем нощи“ от 1998 г. От тогава е известно, че актьорът доста често управлява своя собствен самолет. Говори се, че веднъж летял с него само за да си вземе чийзбургер. Той също така е оказвал помощ. През 2000 г. спасява с хеликоптер туристката Сара Джордж, след като тя се разболява в планина в Уайоминг. Сара първоначално не разпознала Форд.

„Велосипедите и самолетите не означават да карате бързо или да се забавлявате. Те са играчки, но сериозни играчки.“

Харисън Форд катастрофира със самолета си

През март 2015 г. Харисън Форд се издига в небето както обикновено, но неговият ретро самолет каца аварийно на голф игрище близо до летището. Двигателят отказва. Въпреки че нараняванията на Форд не са животозастрашаващи, са доста сериозни. Актьорът споделя, че преживяването е било тежко за семейството му и съпругата му Калиста Флокхарт вече не лети с него на ретро самолети.

„Всички имаме големи промени в живота си, които са повече или по-малко втори шанс.“

Харисън Форд държи рекорда за актьор с най-много наранявания на снимачната площадка

Форд е известен с това, че прави повечето от каскадите си сам. Актьорът претърпява няколко тежки инцидента на снимачната площадка, като един от тях е по време на снимките на „Индиана Джоунс и Храмът на обречените“.

Той получава и нараняване на гърба, довело до дискектомия. Падал е върху реквизитен пистолет и е загубил няколко зъба, разкъсвал е връзките на едното коляно, бил е затиснат от хидравлична врата и е наранявал рамото си.

„Исках да живея живота, исках различен живот. Не исках да ходя на едно и също място всеки ден и да виждам едни и същи хора и да върша една и съща работа. Исках интересни предизвикателства.“

Харисън Форд получава първия си договор, защото му се доходило до тоалетна

Към 1966 г. Форд вече има договор с Columbia Pictures, което поставя младия актьор в режим на готовност, за да може да се появява в малки епизодични роли във филми и телевизионни сериали.

„Имах петминутно интервю: Колко си висок? Говориш ли испански? Можеш ли да яздиш кон? Ще се свържем с теб...“

Тръгнал си, но се върнал обратно с асансьора, за да отиде до тоалетната. Тогава асистентът на човека, който го интервюирал, го поканил да влезе отново и му предложил договор. 

„Имах невероятен късмет“, казва Харисън Форд. Феновете му – още повече.

Вижте негови снимки в галерията ни.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР