Ерата на осъзнатото остаряване

Достъпните начини за минимизиране признаците на стареене са съзнателният избор на съвременните жени. Все повече пропускат лифтинга на лицето и избират минимално инвазивни освежаващи терапии, които не променят начина, по който изглеждат.

Люба Вангелова 27 August 2023

Снимка: unsplash

До съвсем скоро думата „антиейдж“ бе част от ежедневното говорене и постепенно започна да всява страх от стареенето. Негласното преследване на младостта като показател за успех и красота доведе до твърде много ботулинов токсин, твърде много филъри и твърде екстремни естетични прийоми.

Но вместо да си върнем 20-годишното излъчване, в огледалото започна да наднича препълнено и опънато лице, непознато за нас самите. Затова е разбираема охотата, с която посрещаме новата вълна на естествена красота и всички методи, чрез които успешно можем да я съхраним. Освежаване вместо промяна на лицето означава неинвазивни или минимално инвазивни терапии.

Защо се променя бюти парадигмата?

Според експертите „лошите“ примери на препълнени звездни лица са част от причината. Задното салто, което прави естетиката, всъщност е възможно и благодарение на новите технологии, позволяващи на жените да бъдат по-добра версия на себе си, вместо да се опитват на всяка цена да „спрат“ остаряването: Morpheus8, IPL, HIFU обещават резултати, доближаващи се до ефекта на оперативната намеса. Иновативните технологични и инжекционни методи постигат естествени резултати. Трети фактор за промяната е моментът на началото на грижата за красотата. Днес повечето жени започват личното си пътуване към подмладяването на много по-ранна възраст, което означава, че с доста по-малко усилия се неутрализират признаците на стареенето на кожата.

Технологична революция

По-малкото е повече: този подход е тайната на изкусните резултати от инжекционните методи. Оказва се, че целта на промяната е да няма почти никакви видими промени. Да изглеждате по същия начин като на снимките си отпреди 10 години, дори по-хубаво. На този етап не съществува технология, която да прави всичко наведнъж.

Все още начинът за постигането на почти незабележими, но ефектни резултати за естетиката е комбинирането на терапии. Например комбинация от филър (но по-малко пълнене в сравнение с преди), фотоподмладяване (например IPL) за коригиране на петната по кожата, стягане с Morpheus8, което помага и за лифтиране на кожата, без да се стига до оперативни методи. Ето как постепенно технологиите позволяват да се намали нуждата от обем за постигане на контур или повдигане. През последните години се наложи терапията с високоинтензивен фокусиран ултразвук (HIFU) – технология, която драстично подобрява контура на лицето и е помогнала на много клиенти почти да се откажат от инжекционните процедури. Притеснението от страховитите форми на скулите и бузите подтикна към разработването на инжекционни препарати, които стимулират, ремоделират и хидратират, без да променят чертите на лицето.

Топагенти на младостта

Козметичните помощници винаги са на стража и работят в синхрон с подмладяващите терапии. Открояват се някои основни съставки.
Ретинолът е сред най-ефективните компоненти в козметичните формули за заличаване на признаците на стареенето като слънчеви петна, бръчки, груба повърхност на кожата и загуба на колаген и еластин.

Витамин С е мощен антиоксидант, предпазващ кожата от уврежданията, причинени от агресивните фактори на околната среда, подпомага намаляването на пигментацията и изравняването на тена, както и производството на колаген. Най-ефективните формули варират от 8 до 20% концентрация на витамин С в обезвъздушена опаковка, което предпазва витамина от иначе лесното окисляване при съприкосновение с въздуха.

Пептидите проправят пътя на бъдещето в грижата за кожата. Те подпомагат производството на колаген, хидратирането ѝ и дори заздравяването на рани.

„Филър бърнаут“

Разбира се, всичко това не означава, че оперативният лифтинг на лицето е в миналото и вече не е необходим. Ако кожата е твърде отпусната, а загубата на обем и мускулатура е драстична, ефектът от технологиите стига само донякъде. С напредването на възрастта загубата на обем е съчетана с птоза и отпускане на кожата в по-дълбоките тъкани.

При подобни напреднали процеси инжектирането на пълнители за изглаждане на гънки и бръчки обикновено прави лицето да изглежда странно и неестествено. Именно „бърнаутът“, причинен от филърите, е причина кабинетите на пластичните хирурзи все още да са пълни. И това може би е причината за нарастването с 54% на търсенето на процедурата между 2021 и 2022 г. Силно се е развила т.нар. поддържаща хирургия, към която прибягват жени между 30 и 40 години, която запазва естествения вид и се справя с ранните признаци на стареене, преди да са станали забележими.

Казано накратко, днес изборът на технологии и терапии в естетичната медицина ни помага да не губим собствените си лица. Новата технологична ера помогна да се промени духът на времето, промени целта ни – от нереалистична младост към по-свежа собствена версия. Осъзнатото остаряване помогна на все повече жени да нямат нищо против няколко бръчки тук-там.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР