Благотворителна фотоизложба “Паметта на скалите” в помощ на детското здравеопазване

Проектът цели да промени условията на болнично лечение на българските деца.

eva.bg 30 June 2023

"Самодивски поглед" - детайл от скално-изсечен шараптаж край село Самодива, Община Кирково. Шарапана/шараптаж - от местен турски диалект "Винен камък" - са съоръжения, за които се предполага, че в праисторическите времена са използвани за преработка на руда.

На 7 юли 2023 г. от 19:00 часа в Зала 3 на Дом на културата в Красно село ще се състои официалното откриване на благотворителната дебютна фотоизложба на Иво Филипов „Паметта на скалите“. Ще бъдат показани 50 кадъра от малко познати праисторически култови места и природни феномени от територията на България. Много от тези обекти все още са слабо изследвани и остават загадка за историческата наука. Повече за тях - тук.

Всички фотографии от изложбата могат да бъдат закупени, като постъпленията от тях ще подкрепят проект „Светулка“ на Фондация за доброто „Светулка“, насочен към подобряване на средата в детските отделения в България. Проектът цели да промени условията на болнично лечение на децата у нас, да мотивира всички страни, ангажирани в този процес да поставят в центъра детето и неговото здраве и благополучие и да въздейства върху процедурите и институциите, които имат отношение към детското здравеопазване така, че българските деца да получават болнична грижа в съответствие с най-високите световни стандарти.

Автор на фотографиите е Иво Филипов, който е съосновател и член на управителния съвет на фондация „По следите на древните”. Неговото хоби са пътешествията и фотографията. Във фокуса на обектива му често попадат мегалитни съоръжения и скали, допълнително оформени от праисторическите каменоделци в различни антропоморфни, зооморфни и орнитоморфни изображения. Идеята за изложбата " Паметта на скалите" възниква още по време насъвместната му работа с проф. Робърт Шох, Робърт Бовал и покойната вече проф. Ана Радунчева (Саня).

Според изследователите Шох и Бовал праисторическото наследство настраната все още не е заело своето подобяващо място катонеизменна част от цивилизационното развитие на Стария континент.

Куратор на изложбата е Николета Петкова – култоролог и директор на Исторически музей - Стрелча, както и помощник-ръководител на разкопките на мегалитните комплекси край град Стрелча.

В галерията ни можете да разгледате избрани кадри от изложбата с описание на всеки един от заснетите обекти.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР