Княгиня Калина бе приета в Експлорърс клуб, Китин Муньос с номинация

Лилия Илиева 15 June 2023

Снимка: FELIX KUNZE, EXPLORERS CLUB

Всяка година от учредяването на Експлорърс клуб (ECAD) в Ню Йорк през 1904 г. насам членовете  му се събират на галавечеря в хотел „Уолдорф Астория“. Тя е част от уикенд, в който има симпозиум, коктейли и церемония за връчване на награди за принос в изследователската дейност и науката. На тазгодишната 119-а церемония съпругът на княгиня Калина – изследователят Китин Муньос, беше номиниран за посланик на испанската армия, а самата тя стана първата дама с царско потекло, приета за член на световната организация.

Експлорърс клуб
се ражда преди век от идеята и инициативата на журналиста, историк и изследовател Хенри Колинс Уолш и учени в различни области. През 20-те години на 20. век организацията започва да събира изследователи, завръщащи се от проучвания, и учени, за да споделят своя опит и открития. През 30-те години тези неформални събирания се превръщат в публични академични лекции и презентации. До днес в 32-та клона на Клуба по цял свят има лекции, програми и семинари, присъждат се стипендии на студенти за полеви изследвания, публикуват се бюлетини, организират се експедиции, екскурзии и образователни събития.



Целта на Клуба на изследователите е
да среща хората на науката и богатия елит от цял свят. Създаден е, за да насърчи и подкрепя теренните изследвания, да финансира, популяризира и подпомага експедиции. И всяка година подкрепя науката с 1.5 милиона долара. Има 3500 членове – най-големите изследователи на 20. век – пионери в полярните и космическите изследвания, археологията, зоологията, физиката, океанографията, астрономията, екологията, геологията, палеонтологията, природозащитния алпинизъм и пещерното дело, и въобще науките за планетата и околната среда.



Сред известните фигури в него
са първият покорител на Еверест Едмънт Хилари, вдъхновилият образа на Индиана Джоунс – Рой Чапман Андрюс, стъпилият на Луната американски астронавт Нийл Армстронг, канадският филмов режисьор, създал поредицата „Аватар“ Джеймс Камерън, президентът Теодор Рузвелт, милиардерите изследователи Джеф Безос и Илън Мъск, испанският принц Фелипе и принцът на Монако Албер, херцогът на Единбург.



Флагът на Клуба,
предоставян с официално разрешение и срещу писмен доклад за хода, проведените изследвания и приносите за науката на дадена експедиция, е присъствал на най-големите световни експедиции до върха на Еверест, Северния и Южния полюс, Луната, много мисии на „Аполо“. Бил е и на две от експедициите, ръководени от Китин Муньос, свързани с проучвания на моретата. Той членува в Ескплорърс клуб от 1997 г.

Галата за Клуба на изследователите
е изключително интересно световно събитие, на което присъства елитът в науката. Наградите, които се връчват, са еквивалент на Нобеловите награди в света на изследователската дейност. Дрескодът на вечерта е официално облекло блек тай, облекло, свързано с традиционната култура или с природата. Тази година княгиня Калина присъства с българска народна носия и беше посланик на българската култура и традиция. По време на вечерята двамата със съпруга ѝ Китин Муньос седяха до президента на Клуба на изследователите Ричард Гариот и съпругата му Летисия Гариот де Кайо, изключително интересни личности.



Ричард Гариот
е предприемач, създател на видеоигри, който през 2008 г. плати 30 милиона долара, за да живее в Космоса за 12 дни. Съпругата му Летисия е бизнесдама, член на Съвета по научна отбрана на САЩ (органът, който съветва министъра на отбраната на Съединените щати), близка е до Джо Байдън и Хилари Клинтън и е внучка на френския геолог Андре дьо Кайо дьо Сенарпон, чието име е дадено на лунен кратер.

По покана на пътешественика и изследовател Китин Муньос и княгиня Калина Ричард и Летисия Гариот гостуваха в България през август миналата година, срещнаха се с проф. Христо Пимпирев и обсъдиха проекта за подпомагане на предстоящата 31-ва антарктическа експедиция и историческото първо плаване на български военен научноизследователски кораб в Световния океан. На галавечерята разговорите между княгинята, съпруга й и президента на Експлорърс клуб и неговата съпруга на тази тема са продължили.

1 КОМЕНТАР
1
Читател
15 June 2023, 22:12

Калина и Китин изглеждат меко казано комично…

ТВОЯТ КОМЕНТАР