Жа Жа Габор - властелинката на пръстена и… на къщите

Наричана от американските медии „колекционерка на мъже, диаманти и имоти“, Жа Жа Габор до края на своите 99 години живот не спира да проявява самоирония, с която обезоръжава всички. Знаменита остава фразата ù до днес: „Никога не съм мразела мъжете дотолкова, че да им върна брилянтите, които са ми подарили!“. Това се отнася и за имотите.

Елка Влаховска 28 June 2023

Снимка: getty images/guiliver

Наричана от американските медии „колекционерка на мъже, диаманти и имоти“, Жа Жа Габор, родената в Унгария актриса, до края на своите 99 години живот не спира да проявява самоирония, с която обезоръжава всички. Знаменита остава фразата ù до днес: „Никога не съм мразела мъжете дотолкова, че да им върна брилянтите, които са ми подарили!“. Това се отнася и за имотите.

Холивуд обича точно тези „лоши момичета“. Родена в Будапеща през 1917 г. в богато семейство, отрано Шари, както е истинското ѝ име, има усет за красивото и стойностното в живота.

Заедно с двете си сестри – Магда и Ева, тя обича да се облича добре и да съзерцава семейните бижута. Макар и ревностни католички, сестрите са и донякъде бунтарки, а Жа Жа води парада.

Явява се на конкурс, който печели, и става „Мис Унгария“, но титлата ѝ е отнета, защото е излъгала за възрастта си. Като вярваща в Бог, тя просто отива да изповяда греха си и да се покае. Може би религията обаче е онова, което я кара не само да завоюва мъже през живота си, но и да се омъжва за тях. Както с насмешка пред пресата споделя: „Какво разбирам аз от секс? Винаги съм била омъжена“.

Жа Жа е с крачка напред заради острия си като бръс-нач ум и великолепното си чувство за хумор. Освен че е рекордьорка по бракове в Холивуд – цели 9!, на нея са приписвани и връзки с Шон Конъри, Франк Синатра и дори Ричард Бъртън. Ето защо другата „рекордьорка по бракове“ – Елизабет Тейлър, държи Жа Жа винаги под око. Унгарката владее изкуството на съблазняването, независимо от скромния си 163 см ръст, защото според нея „любовта и желанието за секс са във въображението на мъжете“, а тя знае как да разпали този огън.  

Жа Жа е не само красива, но и владее седем езика, затова когато семейството бяга в САЩ, тя няма проблем да намери поприще за изява. Прави дебюта си като актриса във филма „Ние не сме женени!“ (1952, с Джинджър Роджърс в главната роля), а славата ѝ нараства от година на година с „Мулен Руж“ (1952), „Лили“ (1953), „Допир до злото“ (1958), „За първи път“ (1959), „Пепи“ (1960), „Кошмари на Елм Стрийт 3: Воини в сънищата“ (1987), „Голо оръжие 2½“ (1991), като в последните два филма играе себе си. Дават ѝ дори звезда на Алеята на славата.

Но Жа Жа е преди всичко обожавана за времето си светска личност, защото показва на американците стила на аристократичната европейска култура, умна е, свободна е в изказа си на жена със самочувствие. Тя просто не спира да ги провокира и да завладява умовете им с идеята за свобода и разкош.

Ако проследим брачния ѝ маратон, в него ще срещнем известни за времето си, както и не толкова популярни имена. Някои от браковете траят дори само по няколко месеца, но годежните пръстени с брилянти са в сейфа ѝ. Има един период от 9 години – между 1966 и 1975 година, когато Жа Жа прави „брачна почивка“. Тогава за кратко живее в къщата в Палм Спрингс заедно със сестра си Магда.

Може би точно там двете намират отново онова непринудено общуване, породено от дълбоката връзка и най-невинните спомени от ранните детски години. Тази къща е обявена за продажба за сумата от близо 4 милиона долара.  

Габор се жени за девети път през 1986 г. и живее с аристократа  Фредерик фон Анхалт до смъртта си.

За всичките си съпрузи, страстната любов и драматичната раздяла с тях актрисата обобщава: „Всъщност аз съм прекрасна домакиня, защото след всеки развод оставах господарка на къщата“.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР