Клепачите издайници

Каквито и грижи да полагаме за кожата и контура на лицето и тялото, ако пренебрегнем клепачите, те ще издадат годините ни

Люба Вангелова 09 July 2023

Каквито и грижи да полагаме за кожата и контура на лицето и тялото, ако пренебрегнем клепачите, те ще издадат годините ни. Тъканите в околоочната зона са много тънки, а напрежението на зрителния орган е огромно. Ето защо толкова рано започва да ни досажда отпускането особено на горните клепачи. Разбира се, процесите зависят от индивидуални особености и генетика, но има неоспорими признаци, които ни казват, че е време да се заемем с този предупредителен знак на възрастта. 

Срещу гравитацията  

Основната причина за отпускането на тъканите (терминологично известно като птоза) е генетична особеност. Това означава, че е свойствено не само на възрастните. Гравитацията обаче помага с времето всички тъкани да се „свличат“. В най-добрия случай просто можем да вземем мерки навреме. Ако птозата обаче е напреднала и пречи на зрението, помощта е блефаропластика, която може да бъде оперативна или неоперативна. Тя може да повдигне горните клепачи или да премахне торбичките и да стегне отпуснатата кожа на долните.

Медицинска „мрежа“

От дълбоките бръчки и фините линии в зоната около очите не можем да се спасим – все пак зрителният ни орган постоянно работи, което се обезпечава от различни мускули. Активната мимика на лицето прави неизбежни промените по него. И възрастта много по-лесно се заявява точно там, където мимиката е най-динамична. Така че дори и редовните професионални грижи не могат да решат задачата завинаги.

Временна мярка за намаляването на напрежението върху мускулите около очите са инжекциите с ботулинов токсин. С негова помощ мускулите се отпускат, мимиката изглежда овладяна и не толкова излишна, а последствията от нея са по-малко забележими. Ефектът се съхранява около 3 до 6 месеца. Но ако искате да се избавите от проблема кардинално, помислете за блефаропластика.
Има и случаи, в които една блефаропластика не е достатъчна. Може да се наложи лифтинг на долния клепач или на цялата зона на околоочния контур. Успокоителното е, че съвременната блефаропластика е наричана още „операция за уикенд“, тоест възстановителният период минава бързо, а анестезията е локална.

„Уморени“ очи

Това е онзи случай, когато сякаш очите потъват и хлътват. Изразителността на този проблем е различна при всеки, но може да бъде доста „впечатляваща“. Причината е дистрофия на т.нар. мастни пакети, които са разположени в тази зона. С напредването на възрастта те постепенно се „разтварят“ и започват да променят разположението си. Заедно с това протича паралелен процес – костните ръбове стават доста изразителни и разположени все по-близо до епидермиса. В подобни случаи специалистите често предлагат липофилинг. За процедурата се използва мастната тъкан на пациента (извлечена след липосукция), която след почистване се поставя в тази зона на лицето, където има дефицит.

Тъмни кръгове

С тях се сблъсква практически всеки човек, особено след недоспиване. Тук става дума за нарушаване на оттока на венозна кръв. При възрастната кожа, която в тази зона е доста изтънена, тъмните кръвоносни съдове стават по-видими. И въпреки че дамите майсторски маскират дефекта с помощта на коректори, това не е много ефективно. Съществуват методи, които предлагат решение на проблема в дългосрочен план – такива са лазерната терапия, мезотерапията и козметиката с подходящи тонизиращи и изсветляващи съставки като витамин С или кофеин.

Грижа за клепачите

Спомнете си за мастните пакети – те могат да се релокират в областта на клепачите или под очите. Козметичният дефект, до който водят, може да се превърне и в здравословен проблем и да доведе до намаляване на зрителната острота. Сред основните причини за такова прекомерно увеличаване на тъканите може да бъдат хормонален дисбаланс, проблеми с оттока и бъбречни заболявания. Тук отново част от решението е блефаропластика.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР