„Прентан“ - фениксът на лукса

Един от елитните френски универсални магазини има противоречива съдба. Два пъти е опожаряван до основи и отново възстановяван с още повече блясък. Днес отново е символ на лукса.

Елка Влаховска 03 June 2023

Снимка: пресофис/инстаграм

Всичко започва с волята и късмета на Жул Жалузо, син на нотариус, предопредeлен от семейството си за военна кариера, но загърбил бащиния съвет и отдал се на своята бизнес мечта. В ранните си младежки години той е служител на първия голям френски универсален магазин „Бон марше“. Там среща бъдещата си съпруга, елегантна дама, редовна клиентка на магазина.

След сватбата им Жалузо получава огромен шанс: зестрата на жена му от богато семейство му позволява да сбъдне мечтата си – да открие собствен универсален магазин, който да привлече богатата парижка клиентела. Рискува, като избира непопулярно място, близо до гарата „Сен Лазар“. По онова време големите булеварди и Операта Гарние все още не съществуват, но може би Жалузо има търговския нюх или информацията за предстоящите грандиозни градоустройствени проекти под егидата на общината и лично на барон Осман.  

През 1865 г. 31-годишният предприемач решава да отвори Printemps (на фр. пролет) с мотото „През пролетта всичко е ново, свежо и красиво“. Първата версия на универсалния магазин е с просторни витрини и наподобява голям покрит пазар с покрив, поддържан от елегантни колони. На едно място човек може да купи различни стоки – готови дрехи, платове, чорапи, ръкавици и дори мебели. Като част от символиката за обновление всяка година в първия ден на пролетта клиентките получават букет теменужки.

Голямото предимство на магазина обаче е въвеждането за първи път в света на практиката на разпродажбите. По онова време излезлите от мода стоки не са били предлагани на клиентите и това е своеобразна търговска революция.

През 1881 г. първоначалната сграда е срината до основи вследствие на пожар. Жул Жалузо не се отчайва, а предприема незабавна реставрация, канейки известния архитект Пол Седий. Авангардна за времето си личност, архитектът прави много нововъведения.  
Тук, шест години преди Париж да бъде електрифициран, се появява електрическо осветление, а през 1883 г. в сградата са монтирани асансьори и телефонни кабини. Малко по-късно в „Прентан“ се появява чайна, малък театър и туристическа агенция, читалня и дори фризьорски салон – така мястото се превръща в прототип на модерните универсални магазини и търговски центрове.

В началото на 20. век съдружникът на Жалузо Гюстав Лагиони поема управлението на „Прентан“. Приобщени са нови терени и той възлага проекта на архитекта Рене Бине. Построена е допълнителна сграда (днес това е Printemps Women). Следвайки модната вълна на ар нуво и ар деко, архитектът създава истинско произведение на изкуството с ротонди, куполи, големи, богато украсени с детайли прозорци, мозайки. Универсалният магазин прилича на истински дворец. Скулптури на жени, изобразяващи четирите сезона, уникален купол от богато рисувани витражи, дори елементи като позлатени ветропоказатели с формата на кадуцей (жезъла на Хермес, символизиращ просперитет в търговските начинания) възбуждат въображението на клиентите и удоволствието от пазаруването.

Но съдбата отново решава да изиграе лоша шега. Това произведение на изкуството изгаря при пожар през 1921 г.
Предприемачите обаче, радващи се на небивалия интерес на французите и на богатата европейска клиентела, не се предават.
Наемат арх. Жорж Вибо, ученик на Бине, да съживи универсалния магазин от пепелта по запазените архитектурни чертежи. В занаятчийското ателие Brière са реставрирани витражите. Сградата отново се превръща в притегателен център на добрия живот. Интересен факт е, че през 1940 г. този огромен емблематичен купол е демонтиран старателно и преместен в Клиши, за да бъде запазен от бомбардировките над града. След края на Втората световна война също така грижливо е монтиран отново.

Автентичен шедьовър на архитектурата от края на 19. и началото на 20. век, „Прентан“ е може би най-красивата парижка сграда, посветена на търговията.

Днес, покривайки почти 50 000 м² площ, флагманът на „Група Прентан“, разпространила се по целия свят, обединява най-добрите модни, луксозни и козметични марки, ексклузивни концептуални магазини, както и специално разработени услуги, за да предложи изключително изживяване на над 20 милиона френски и международни клиенти всяка година.

„Прентан“ на бул. „Осман“ се състои от три сгради: Printemps de la Mode с девет етажа, Printemps de la Beauté et de la Maison с единадесет етажа и Printemps de l’Homme със седем етажа. През 2001 г.

„Прентан“ посвещава цял етаж на луксозни продукти: Printemps de Luxe. Две години по-късно магазинът отваря врати за най-голямата зона за красота в света. През 2006 г. цял етаж от 3000 м² е посветен на дамските обувки. И не на последно място – открити са заведения на висшата кулинария, където човек, дори и да не пазарува, може да изпита гастрономична наслада.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР