Искра Джанабетска: Възрастните трябва да споделим любовта си към книгите с децата

24 May 2023

На 29 май 2023 г. стартира шестото издание на Софийския международен литературен фестивал за деца и младежи, организиран от Асоциация „Българска книга". Събитието, което тази година ще протече под мотото „Чети и откривай“, ще се проведе в рамките на Пролетния панаир на книгата в продължение на цяла седмица. Както обикновено, организаторите са подготвили изключително богата програма.

Какво точно ще се случи на тазгодишното издание, какви изненади да очакваме и защо четенето е толкова важно в детската възраст - на тези и още въпроси отговоря Искра Джанабетска, програмен директор на Софийския международен литературен фестивал за деца и младежи и съосновател на българската онлайн платформаКниговище".

Искра има близо 20-годишен опит в дизайна, разработването и управлението на национални образователни и културни проекти. В момента има за своя мисия - насърчаване на любознателността и четивната грамотност на българските деца.

Искра Джанабетска
След броени дни за шеста поредна година ще се проведе Детският литературен фестивал. Кое е различното този път?

Детският литературен фестивал е млад, едва на 6 години, и като всяко дете той пораства. Този път се постарахме фестивалната програма да предложи преживявания за всички. Предвидени са над 25 събития – деца, родители и учители ще могат да се срещнат със съвременни писатели, да надникнат в кухнята на създаването на детските книги, да участват в литературни четения, дискусии, куизове и творчески работилници. Активностите са предназначени за деца на различни възрасти –за най-малките, все още несамостоятелни читатели, за децата на възраст от 7 до 14 години и за гимназистите.

Защо е толкова важно да имаме и Детски литературен фестивал?

Ние, възрастните, знаейки колко важно и интересно е пребиваването в литературните светове, трябва да споделим по най-подходящия начин тази любов с децата ни - за да ги приласкаем към книгите и да знаят, че в тази страст не са сами. Фестивалът дава възможност за кратко време да се преживеят много удоволствия, свързани с литературата, но и да се научат много нови неща.

Кои са основните акценти в програмата?

За мен лично всички събития в програмата са важни. Ако все пак трябва да посоча един акцент, това са срещите с любими български и международни детски автори. Специално за срещата с българските фенове идват Елиа Барсело от Испания, Петър Станчик и Галина Миклинова от Чехия, Томи Контио и Елина Варста от Финландия. От чужбина специално за фестивала пристигат и Юлия Спиридонова и Емил Молхов.

 Мотото на това издание е „Чети и откривай“ - какво трябва да открият децата?

Пред децата стои целият свят за откриване и най-доброто им „превозно средство“, карта и инструментариум са книгите. Важно е да знаят това и да откриват удоволствието от четенето и знаенето.

Често упрекваме съвременните деца, че не четат. Това наистина ли е така?

Това е много обширен въпрос и той има много нюанси. Аз, като съосновател на платформата да насърчаване на детското четене с разбиране „Книговище“, виждам много деца, които четат много. Те често четат книги, които не са тези, които възрастните са чели като деца. Това понякога поражда неразбиране и объркване у възрастните. От друга страна, темпото в училище между 5. и 7. класлеко „отсрочва“ четенето пред други приоритети. Ако към това насложим и новите визуални, много бързи форми за извличане на информация и удоволствие, за съблазняване на младежите към книгите наистина е необходимо сериозно допълнително усилие. Необходимо е четящите деца да не се чувстват сами в тази своя страст и да знаят, че литературата крие истински отговори и за най-личните им въпроси. Един от начините са и литературните празници - литературните фестивали.

Защо четенето, всъщност, е толкова важно?

Защото развива умения, знания и потенциал за достоен начин на живот… дори във времена, за които не се знае кои ще са заниманията, с които човек ще може да бъде успешен и щастлив.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР