Седемте ключа към успешна връзка

23 May 2023

Успешните и дълготрайни връзки са все по-рядко срещани в днешно време. Причините за това са много. Но има ли надежда и решение, за тези които не само мечтаят за любов, а наистина искат да запазят или да изградят ново пълноценно партньорство? Отговорите идват от психотерапевта Мадлен Алгафари в четвъртия сезон на хитовия й подкаст "Голям да пораснеш", който вече е достъпен в платформата на Storytel.

В седем епизода тя ни помага да разберем по-добре себе си и любимия, да видим грешките си и да опитаме да научим някои важни уроци – да знаем през какви фази преминава любовта във времето, да разпознаваме токсичните връзки, да открием дали за изневярата и ревността има лек и в края на краищата да се изправим пред големия въпрос “Това ли е човекът за мен?”.

Специално за читателите на eva.bg Мадлен Алгафари открехва вратата към споделеното в подкаста знание, като ни дава седем съвета за успешна връзка:

  1. Добра връзка със себе си. Ако нямаме добра връзка със самите себе си, трудно ще можем да се свържем пълноценно с друг човек. Вътрешното мъжко и женско у всеки човек трябва да се "оженят" хармонично, за да може да е хармонично и свързването на този човек с друг човек.
  2. Да обичаме партньор. В идеалния случай влюбването бива последвано от любов. Да обичаме не означава да харесваме всичко у другия, а да приемаме идеалната му несъвършеност, както и своята собствена с любов.
  3. Да сме пораснали. Много често поведението на партньорите не е зряло. Например: сърдят се, цупят се, състезават се, мерят си... какво ли не, не умеят да отстъпват, не умеят да се извиняват, не умеят да съблазняват, не умеят зряло и добронамерено да отстояват себе си, без да нараняват, манипулират се, не могат да слушат душата, вместо егото, трудно прощават, не знаят как да поемат своята лична отговорност за всичко, което се случва.
  4. Да се доверяваме. Ако няма доверие, не може да има любов. Доверието е вратата за любовта. Ако не вярваме, тя няма как да стигне до нас. Корените на недоверието обаче са в най-ранното ни детство и често, за да си припомним как да се доверяваме, е нужна психотерапивтична работа със себе си.
  5. Емоционална интелигентност. Днешният човек е рационално интелигентен, но за съжаление не е достатъчно емоционалнo интелигентен. Това означава, че липсва контактът със собственото тяло, за да усещаме подаваните от него сигнали за емоциите. Много хора не разпознават емоциите си. Не умеят да ги изразяват автентично или пък да ги удържат. Не ги разпознават у другите, за да изпитат емпатия. Емоционалната интелигентност е панацея за лекуване на всички проблеми във връзката, защото ако я притежават, партньорите ще умеят да минат и през най-трудните моменти на противоречия с повече лекота.
  6. Грижа за самата връзка. Първото "дете" на партньорите е връзката им. Тя има нужда да бъде отглеждана както се отглежда дете. Важно е партньорите да си дават сметка как ще се отрази на връзката всеки избор и действие – на самите тях, но и на връзката, от която всеки от двамата е част.    
  7. Свободата. Връзката не е робство, не е собственост, не е притежание, не е дълг. Връзката е избор. Свободен избор. Без свобода, любовта се задушава. Личното пространство е нужно, за да пулсира връзката. Защото Любовта иска близост, но Еросът иска и дистанция, за да има привличане. Балансът между лично пространство и споделеност прави връзката жива. Аз + Ти = Ние. Колкото по-голяма стойност има всяко от събираемите, толкова и сборът е по-голям и силен.

Още много фактори правят пълноценни, щастливи и резултатни партньорските отношения. За тях можете да научите повече от седемте епизода в четвъртия сезон на подкаста на Мадлен Алгафари в Storytel. Ако искате да изживеете лятото на крилете на любовта, от 29 май можете да се възползвате и от специалното предложение за три месеца абонамент с 50% отстъпка и неограничен достъп до над 500 000 аудио и е-книги.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР