Чарлби Дийн в триъгълника на тъгата

Актрисата и модел, изпълняваща една от главните роли в номинирания за „Оскар“ филм "Триъгълникът на тъгата" (оригинално заглавие The Triangle of Sadness , разпространяван в България като "Идиотският триъгълник") почина внезапно на едва 32-годишна възраст скоро след като филмът спечели голямата награда „Златна палма“. В продължение на 4 месеца причината за смъртта ù остава неизвестна.

Ирина Иванова 14 May 2023

Снимка: getty images/guiliver

Актрисата и модел, изпълняваща една от главните роли в номинирания за „Оскар“ в три категории филм The Triangle of Sadness (преведен у нас като „Идиотският триъгълник“) на шведския режисьор Рубен Йостлунд, почина внезапно на едва 32-годишна възраст скоро след като филмът спечели голямата награда „Златна палма“ на фестивала в Кан през пролетта на 2022 г. В продължение на 4 месеца причината за смъртта ù остава неизвестна.

Южноафриканката Чарлби Дийн е едва на 15, когато през 2005 г. сп. Vogue я обявява за един от бъдещите световни топ-
модели, а модният бранд Guess сключва договор с нея. Тя буквално пораства на модния подиум и из фотографските ателиета, тъй като се снима в реклами и сесии още от двегодишна възраст.

Не успява да осъществи истински пробив извън родината си само защото, както сама признава, когато си с паспорт от ЮАР, далеч не всички врати са отворени за теб, а понякога се сблъскваш със сериозни проблеми дори на летищата. На 16-годишна възраст обаче вече има зелена карта и светът ѝ принадлежи.

Докато моделската ѝ кариера се развива стремглаво, Чарлби учи и актьорско майсторство, като постепенно открива, че то я увлича много повече от настоящата ѝ работа. През 2008 г. обаче животът ѝ внезапно се преобръща на 180 градуса, когато заедно със свой приятел претърпява тежка автомобилна катастрофа в родния си Кейптаун.

Няколко дни след инцидента тя е на границата между живота и смъртта с два повредени прешлена, счупена китка, лакът и ребра, сериозни вътрешни наранявания, колапс на белия дроб, а далакът ѝ е отстранен по спешност. Възстановяването ѝ е продължително и много болезнено, а после започва вторият ѝ живот. И той вече е посветен на актьорството. Тя се снима в 10 филма – с неособен успех, ако трябва да сме честни, – преди да удари големия джакпот в кариерата си, попадайки в полезрението на Рубен Йостлунд, считан за един от най-оригиналните съвременни европейски кинорежисьори и вече носител на „Златна палма“ от фестивала в Кан за филма си „Квадратът“ (2017).

Чарлби разказва, че когато за първи път гледала „Квадратът“, била толкова впечатлена, че забравила изобщо да яде любимите си пуканки с шоколад, задължителна част от киноритуала ѝ.  

Рубен Йостлунд кани Чарлби Дийн на кастинг по идея на съпругата си Сина, която е известен моден фотограф. Режисьорът веднага открива необикновената, хипнотична изразителност на лицето на Чарлби и я взима във филма си. Тя е на седмото небе до момента, в който разбира, че „мистериозният Йостлунд“, както го нарича, е доста различен от средностатистическите режисьори, с които се е срещала до този момент. Най-напред Йостлунд не ѝ дава сценарий. Обяснява ѝ приблизително за какво става въпрос, а после в процеса на снимките променя всичко. „Всеки снимачен ден изпитвах пълен ужас, но в същото време нямах търпение да дойде следващият“ – казва актрисата.

Във филма, който представлява абсурдно-сатиричен портрет на съвременното общество, Чарлби Дийн е в ролята на инфлуенсърката Яя, която, заедно с партньора си Карл (Харис Дикинсън) е част от отбраното общество на борда на луксозен круизен кораб. На кинофестивала в Кан през 2022 г., където е и световната премиера на „Идиотският триъгълник“, публиката се изправя на крака и аплодира филма и екипа в продължение на цели 8 минути. В Кан това не се случва често.

Само три месеца по-късно – в края на август, Чарлби Дийн вече не е между живите. Всичко става буквално за броени часове. Чарлби е в Ню Йорк, заедно с годеника си от вече 4 години Люк Волкър.

Една сут-рин се събужда с мъчително главоболие, връща се отново в леглото, но след малко моли Люк да я закара в болница. Почива само няколко часа по-късно. Според лекарите в онзи момент вероятна причина за смъртта ѝ е възпаление на белия дроб, макар че препоръчват да се направи аутопсия. През следващите няколко месеца из таблоидите и сайтовете плъзват всякакви теории, включително и тази, че антиковид ваксините не са ѝ понесли.

След направената аутопсия официалната версия за смъртта на 32-годишната южноафриканка е: сепсис, причинен от бактерията Capnocytophaga. Тази бактерия обикновено се намира в устата на животни като кучета и котки, но и на хора. Макар и в редки случаи, контактът с нея може да бъде опасен, особено при липса на далак, както е било при Чарлби Дийн.

Така и не става ясно дали дни преди смъртта си Дийн е била ухапана, или просто одраскана от куче или котка и как изобщо се е заразила. Конспиративните теории продължават да избуяват и се налага братът на актрисата да даде интервю, в което да разсее всички спекулации относно възможността смъртта ѝ да е причинена от опасни странични ефекти на антиковид ваксина.

„В обществото съществува предразсъдък към моделите, че не могат да бъдат добри актьори. Чарлби бе много добра актриса и полетя над всички клишета“ – казва Рубен Йостлунд, добавяйки, че смъртта ѝ е истинска трагедия не само за семейството и близките ѝ, но и за самия него.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР