Сютляш на фурна

Тюркян Севен и 101 рецепти за щастие

Диана Шингарова 26 May 2023

Като мила среща със стар приятел, това е топлото чувство на искреност и близост, което излъчва родената в Разград кулинарка Тюркян Севен. Тюркян живее в Истанбул. След края на професионалната си кариера като стоматолог се отдава на любимите си занимания – кулинария, фотография и градинарство.

Тези свои интереси споделя във фейсбук страницата „Щипка серотонин“, която скоростно набира популярност. 88 000 са вече нейните последователи и броят им ежедневно се увеличава. Освен популярни и ежедневни рецепти от съвременната турска кухня, Тюркян обикаля с фотоапарат извън обичайните туристически маршрути на Истанбул и споделя красиви гледки.

От книгата ù научаваме как се прави хубав пилаф и какво са: исот, сумак, махлеб, салеп, куш юзюмю, нар екшиси, арпа фиде... и как да ги използваме.

А за финал Тюркян ще ни „почерпи“ с виртуално турско кафе „каймаклия“, защото турската поговорка казва: „Едно споделено кафе дава хатър за 40 години“.

Такива са и рецептите ù.

СЮТЛЯШ НА ФУРНА

Необходими продукти:
2/3 чаша предварително измит ориз
1 литър прясно мляко
2 пълни супени лъжици пшеничено нишесте
1 жълтък
1 1/2 чаши захар
1 ванилия

В дълбока тенджера сложете ориза и 3 чаши вода. Варете под капак до пълно омекване на ориза. Трябва да остане почти без вода. Добавете прясното мляко и варете 15 минути, до леко сгъстяване. В купичка разтворете пшениченото нишесте с 1 чаша вода. Прибавете 1 жълтък и разбъркайте до хомогенна каша. Така получената смес добавете към сутляша на тънка струя с непрекъснато бъркане. Гответе още 5-10 минути.

Накрая прибавете захарта и ванилията. Разбъркайте добре и след 5 минути свалете от огъня. Разпределете готовия сутляш в огнеупорни купички. Печете го в предварително загрята на 200 градуса фурна на водна баня (подобно на крем карамел), докато се образува коричка (около 30 минути). Извадете сутляша от фурната, оставете да се поохлади, украсете с шамфъстък и приберете в хладилника да стегне още малко.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР