Морските водорасли - храната на бъдещето?

04 May 2023

Снимка: снимка Alique

В края на 2022 г. „броячът“ удари 8 милиарда жители на Земята. През 2050 г. населението ще нарасне на 9,7 милиарда и ще премине границата от 10 милиарда през 2080 г. според прогнозите на ООН. В този контекст преосмислянето на храненето се превръща във въпрос на оцеляване.

Проучване на Оксфордския университет, публикувано в научното списание Nature, препоръчва 90% намаление на консумацията на месо и 60% на мляко и яйца до 2050 г., за да може да се изхрани човечеството.

Според изследването растителните протеини скоро ще могат да осигурят ⅔ от храната ни, а голямата новина в тази посока са морските водорасли.

Междуправителствената група на ООН по изменение на климата в момента ги определя и като новата екоалтернатива, защото производството на тон протеин от морски водорасли отделя 140 пъти по-малко CO², отколкото производството на тон телешки протеин.

В морските ферми в Бретан, Франция, вече се разработват вкусове и текстури, вдъхновяващи модерните топготвачи.

 

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР