Тарама хайверът на мама Станка, сервиран със солени гофрети

Вкусно в Северозапада

05 May 2023

Снимка: ИЛИАН ИЛИЕВ РЕЦЕПТИ ОТ КНИГАТА „ВКУСНО В СЕВЕРОЗАПАДА“

Пиперлив хумор, шарени закачки, дълги трапези, многолюдни сбирки – и всичко това придружено от вкусни манджи, и то под звуците на духовата музика. Този свой северозапад ни поднася в най-новата си книга кулинарният фотограф Илиан Илиев.

Ще може да опитате „Супа от комшийски петел“, „Пукани пиперки от село Лютидол“, рецептата на шеф Виктор Ангелов за „Шкембе чорба с характер от село Кошарник“, „Кюфтетата на бай Бани от центъра на Монтана“, „Пърленките на шеф Светлана Илиева“, „Свински ребра от село Реброво“, „Бухтички по Берковски“ на шеф Петко Костадинов…

Поднасяме ви няколко по-завъртени рецепти от книгата. 

ТАРАМА ХАЙВЕРЪТ НА МАМА СТАНКА, СЕРВИРАН СЪС СОЛЕНИ ГОФРЕТИ

ЗА ХАЙВЕРА:
осолен хайвер от шаран (не си правете труда с друг хайвер) – една супена лъжица с връх
4 филийки хляб без кората, накиснати във вода
100 г кромид лук
олио – около 500 мл (колкото поеме)
120 мл газирана вода
сол на вкус
лимон на вкус

Хлябът се изстисква от водата, към него се добавят хайверът и лукът, нарязан на ситно, всичко се пасира и се сипва олиото малко по-малко точно както се прави майонеза. След като сместа стане гъста и лепкава, се налива газираната вода, докато тарамата се олекоти и добие правилна консистенция. Накрая се овкусява със сол и лимон на вкус.

ЗА ГОФРЕТИТЕ:
500 г брашно
60 г масло
60 г заквасена сметана
300 мл прясно мляко
10 г семена от копър
2 яйца
5 г сол
20 г захар
1 г сода за хляб
1 г бакпулвер

Маслото се разтопява и се оставя леко да прегори. В една купа се смесват сухите съставки. В друга купа се смесват течни съставки, разбъркват се добре с телена бъркалка и се добавят към сухите. Всичко се бърка до получаване на хомогенна смес, малко по-гъста от смес за палачинки. Ако е прекалено гъста, се налива малко вода до получаване на желаната консистенция. Гофретите се пекат в гофретник, намазан с масло до готовност.

ЗА ТУРШИЯТА:
500 г целина глава
200 мл бял винен оцет
200 мед
5 г бахар
5 г дафинов лист
200 мл вода

Целината се обелва и нарязва с помощта на мандолина или нож на много тънки слайсове. Всички останали съставки се смесват в малко тиганче, кипват се и целината се залива с горещата марината. Покрива се с капак и се оставя за една вечер в хладилник.
Сервирайте тарамата размазана върху чиния, отгоре наредете целината, поръсете с черен пипер и по желание гарнирайте със зелени билки. Хапвайте тарамата с топли гофрети.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР