Племената на нашето време

До 30 април базираната на Френската ривиера галерия Echo Fine Arts представя Tribes of Our Generation, онлайн изложба от фотографии на родения през 1965 г. в Мюнхен художник и фотограф Ян Шлегел.

Елка Влаховска 23 April 2023

Снимка: Jan C. Schlegel

Авантюрист и хуманист, Шлегел пътува по света от 1998 г., за да улови разнообразните идентичности на нашия съвременен свят.

Независимо дали става дума за членове на местни южни или източни племена, или фигури на „то“ момичета от западните субкултури, неговите снимки улавят същността на обекта и тенденциите в модерния свят.

Отвъд татуировките, орнаментите по тялото, скарификацията и сложните прически, има обща присъща човечност, която излъчват неговите изображения. Следователно този паралел повдига различни въпроси за идентичността и интеграцията.

Какви елементи ни свързват с конкретно племе? Как избираме да се представим? Събират ли ни тези различни култури, или ни разделят?

В серията от представители на племенните култури Шлегел представя красотата, достойнството, гордостта и надеждата на народите, които тачат родните традиции. В нея са включени представители на племена от Кения, Етопия, Намибия, както и Египет и Либия, Алжир, Афганистан и Пакистан.

Поредицата „Племената от нашето поколение“ продължава с изображенията на YouTube или Instagram инфлуенсъри от северните държави. Те нямат своята племенна общност, но я изграждат чрез влиянието на субкултурата и въздействат като модели за подражание на своята голяма онлайн аудитория.

Предлагайки алтернатива на глобалното общество, те се разпознават чрез общи теми на интереси като модификация на тялото, татуировки, пиърсинг, мода и музика.

Тези хора може първоначално да изглеждат необичайни, странни или дори страшни за тези извън тяхната група, но Ян Шлегел чрез портретите излиза извън „езика“ на артефактите, за да разкрие основната същност на индивида.

Географски и културно отдалечени, героите от племената и от скандинавските страни са съвременници.

Събрани заедно, тези образи, уловени в обектива на Ян Шлегел, отекват като мирен акт на съпротива срещу последиците от съвременната културна глобализация.

 

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР