Убежище в хаоса

22 April 2023

"Сън в лятна нощ"

Художничката Лариса Илиева представя в изложбата си „Другаде“ 30 живописни платна, които съчетават абстрактни форми и самопровокация, освобождавайки цветовете и формите от класическото им възприятие.

Внасяйки „ред в хаоса“ тя използва различни цитати от историята на изкуството, библейски образи, спомени или препратки от настоящето. Такива картини са “Адам и Ева“, “Съвременна Мадона”, “Сън в лятна нощ”, “Завръщане в Живерни”, “Източен портрет”, които отразяват вълненията от проблемите на днешния ден и желанието за уединение, обръщайки поглед назад.

Техниката й е повлияна от класическата европейска живопис, но се чувства и влияние от Сецесиона и японската гравюра, които се преплитат с използването на съвременни материали като цветните маркери. Обича да комбинира интензивни цветове с графични ритми изпълнени с черен китайски туш и да добавя различни щрихи и текстури върху платното. Така се получава пачуърк от повърхности с богатство на трептене и светлинни отблясъци. 

Лариса Илиева е художничка на свободна практика, която живее и работи в Париж, Франция, като разделя творческата си работа между френската столица и България. Авторката има повече от 20 самостоятелни изложби в България, Франция, Люксембург, САЩ и участва в множество международни групови изложби.

От 2012 г., в артистичен тандем със съпруга си - художника Николай Панайотов, има реализирани 7 съвместни изложби в България, Франция и САЩ. През 2008 г. те създават “Бялото училище”, център за съвременно изкуство в с. Стоките, Севлиевско.

Изложбата „Другаде“ може да бъде разгледана от 25 април до 5 май в Галерия Vivacom Art Hall Oborishte 5 с вход свободен.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР