Как да организираме правилно гардероба

С настъпилата пролет, готови ли сте да се справите с бъркотията в гардероба си? Това е време, в което да се отървете от всичко ненужно, да вдъхнете живот на нещо старо, да приберете зимните дрехи и да направите място за новите пролетни попълнения.

eva.bg 15 April 2023

Откриването на нови системи за организация и съхранение ще ви помогне да подредите всичко много по-ефективно. Независимо дали ще направите редизайн на стария гардероб или ще създадете изцяло ново място за съхранение, съветите на интериорния дизайнер на Моми Студио – Антония Саранеделчева ще ви помогнат да оползотворите всеки сантиметър.

На първо време премахнете всичко от гардероба, за да освободите пространството. Най-лесният начин да организирате дрехите си е като извадите всичко, включително закачалки, кошници, кошчета и да видите с какво разполагате. Ако имате друго пространство за съхранение, преместете в него неща като: прахосмукачка, оборудване за къмпинг, големи куфари, завивки за гости и т.н.

Когато гардеробът е празен, е време за щателно почистване. Чистото пространство ще ви помогне да си представите как ще изглежда всичко.

Когато извадите всичко от гардероба на един куп, сигурно ще се зачудите откъде да започнете, затова сортирайте. Има няколко начина, по които да го направите.

  • Сортирайте по сезони – пролет, лято, есен, зима. На видно място да са само дрехите за актуалния сезон.
  • По артикули – дрехи, обувки, аксесоари (връхни дрехи, спортни, официални, ежедневни, за работа, за разходка, домашни дрехи и т.н.)
  • По предназначение – разделете артикулите на такива, които ще: задържите, дарите, подарите, използвате за нещо друго, или които ще изхвърлите за рециклиране. Това е един от най-продуктивните начини за сортиране, който ще ви помогне да се освободите от много вещи, които вече не използвате.

Ако при сортирането откриете зимните дрехи, които не сте обличали нито веднъж, или само веднъж, през целия сезон, значи е време да се разделите с тях. Със сигурност няма да ги използвате повече.

Ако ви е трудно да прецените кои дрехи и вещи да задържите, и с кои да се разделите, използвайте метода на японката Мари Кондо. Задайте си следните въпроси спрямо конкретния артикул от гардероба, за който се колебаете: „Използвам ли го?“ и „Носи ли ми радост?“. Ако отговорът и на двата въпроса е „Да“, задръжте го.

Друго характерно за метода Конмари е вертикалното подреждане. Сгъването на дрехите, поставянето им в разделители, подреждането по цветове, това са все неща, които ще улеснят организацията и ще ви предпазят от повторна бъркотия в гардероба.

Прегледайте добре пространството в гардероба и преценете дали има обособени зони за различните видове дрехи – за дългите палта и рокли, за ризите и костюмите, за пуловерите и тениските, за бельото, за аксесоарите, за шапките и обувките. Ако се налага, добавете още рафтове и чекмеджета, за да улесните организацията. Прекалено големите пространства в гардероба често остават незаети, затова обособете по-малки зони, които да запълните.

След като обособите зони, напълнете ги с артикули от един и същи вид – дънки, тениски, пуловери, спортни дрехи и т.н. След това подредете дрехите по цветове. Започнете от по-тъмните към по-светлите. Това е особено удобно за дрехите на закачалки. Така бързо и лесно ще избирате ежедневния си тоалет.

Използвайте органайзери. Това може да са панери, в които да нареждате тениските в рафтовете или спортните си екипи. Панерите са много удобни за по-дълбоките части на гардероба. Просто ги вадите, откривате, каквото търсите, и ги връщате обратно. Органайзерите са много ценни за чекмеджетата, в които съхранявате бельото или чорапите си – все неща, които иначе бързо се превръщат в безпорядък.

Закачалките не са запазена марка само за костюмите, роклите, ризите и връхните дрехи, но и за аксесоарите. Сгънатите шалове заемат много място, затова по-добре ги окачете на закачалка. Същото направете с коланите и вратовръзките.

Обувките също заемат много място в гардероба, но има начин да се справите с това. Извадете ги от кутиите, повдигнете ги от дъното на гардероба със стелаж или рафт, така ще са много по-прегледно подредени, а и ще виждате с какво разполагате.

Вакуумните торби за дрехи са безценен помощник в пестенето на място, ако имате по-малък гардероб. В тях лесно може да съхранявате големите и обемни дрехи, както и тези, които няма да носите през съответния сезон. Наредете пълните торбички в по-труднодостъпните части на гардероба и използвайте пространството максимално. Не забравяйте да сложите етикети върху торбите, за да не се чудите какво точно сте прибрали в тях.

Един от най-полезните трикове е да добавите осветление в гардероба. То не само ще улесни процеса по подреждане, но ще ви помогне винаги да виждате всичко налично. Най-лесно това става, чрез лостове за дрехи, които имат батерии и така няма нужда от прекарване на ел. захранване. Те ще осветят гардероба, в който често забравяте какво точно сте сложили. Осветлението е удобство, което ще ви спести ровенето и създаването на повторна бъркотия.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР