Сидни - новата ера на храненето

Красив и живописен, със зашеметяващи небостъргачи, пясъчни плажове и спокойна атмосфера, Сидни отдавна знае как да привлича вниманието. През последното десетилетие той се превърна в синоним не само на слънце и сърф, но и на място с гастрономия от световна класа.

Любомир Василев 23 April 2023

Красив и живописен, със зашеметяващи небостъргачи, пясъчни плажове и спокойна атмосфера, Сидни отдавна знае как да привлича вниманието. През последното десетилетие той се превърна в синоним не само на слънце и сърф, но и на място с гастрономия от световна класа.

Пресечната точка между града и природата тук е магична. Плуване в океана при изгрев, преди да поемете пътя към офиса, е нещо напълно възможно. Но има и по-големи награди отвъд очевидните. Сидни е фантастично многолик с мигрантското си население, отстояващо своята културна идентичност и определящо местната кулинарна сцена като една от най-разнообразните в света.

Репутацията на Сидни по отношение на храната и заведенията надхвърля тази на неговите забележителности и културни атракции.

Градът е благословен с ресторанти от световна класа, подкрепящи кулинарната изобретателност в зашеметяваща обстановка. До неотдавна не бе ясно дефинирано какво точно представлява австралийската национална кухня (обичайната представа бе свързана с пайовете с месо или всичко, хвърлено върху барбекюто).

Но идентичността на местната гастрономия е много повече от това. Тя е неразривно свързана с мултикултурата, вдъхновила новата вълна от готвачи да се откъснат от рутината. Те създават най-добрите места за хранене, в основата на които са различните кухни – от виетнамска и китайска до близкоизточна и средиземноморска, съчетавайки тези вкусове с класически техники и местни продукти.

Пандемията доведе до затварянето на няколко забележителни кулинарни институции, но повечето ресторантьори издържаха и след като всички ограничения бяха премахнати, започна серия от звездни откривания на заведения.

Едно от тях е Oncore на Клеър Смит, където многократно награждаваният готвач използва местни съставки, за да добави локален привкус към британската кухня и да направи различно меню от това на лондонския му „брат“, носител на три звезди „Мишлен“.

На крачка разстояние от Бенелонг (централния район, в който се намира известната Опера на Сидни) е разположен Quay – титан на австралийската кулинарна сцена, ръководен от Питър Гилмор, пионера в креативното използване на местни продукти. И ако Бенелонг празнува австралийската култура, то Quay е партито, организирано за възхвала на естествената красота на Австралия, имащо за цел да покаже връзката между даровете на земята, реките и океана. Няма да направите грешен избор, ако заложите на патешките гърди, отлежали 8 дни, и филето от меджид от водите край остров Кинг Джордж с „юфка“ от поширани в масло калмари.

Saint Peter е новаторски ресторант с устойчива кухня, в който менюто е пълно с предизвикателства, както казва неговият шеф-готвач и собственик Джон Ниланд. И той не греши. Когато седнете на трапезата – красив мраморен плот, който се простира по дължината на цялото заведение, въпросът е не просто какво искате да ядете, а по-скоро какво не може да си позволите да пропуснете в ресторанта, който промени очакванията за хранене с морски дарове в Сидни.

Разположен под вдъхновената от корабни платна архитектура на Операта, Bennelong е най-доброто място да се насладите на ястия, смесица от австралийската и френската кухня. Докато се любувате на гледките към пристанището и кралските ботанически градини, не може да не оцените и интериорните решения, струващи няколко милиона долара. Мебелите на Hermes и инсталациите от златни кълба на Tom Dixon създават усещане за премерена елегантност и елитарност. Завършете вечерята с оригиналния десерт – брилянтна реплика на дизайна на Операта под формата на торта „Павлова“ с платна от меренг.

Tetsuya пренася гостите си в Япония както чрез своите креативни деликатни ястия, така и чрез зашеметяващия си дизайн. Това е ресторантът, сервиращ най-добрата японска храна в Сидни. Главният готвач е удостоен с престижа на трите шапки на кулинарния гид Gault&Millau и 17 години достойно го защитава.

Hubert – в това ъндърграунд френско бистро мартинито, което отпивате на бара, е съпроводено с музиката на джаз квинтет. Вечерята тук наподобява завладяваща театрална постановка. Не пропускайте десерта с желе от шампанско, подправено с лиофилизирани малини и обляно с английски малинов крем.

Да се храниш в Сидни е преживяване. Тук е мястото, където се раждат новите кулинарни тенденции, постепенно налагащи се върху кулинарната карта на останалия свят. Прегърнете новата ера на хранене, където яките са малко по-свободни, но стандартите никога не падат.

Spaghetti Kitchen препоръчва/

Oncore - https://www.crownsydney.com.au
Quay - https://www.quay.com.au
Saint Peter - https://www.saintpeter.com.au
Bennelong - https://www.bennelong.com.au
Tetsuya - https://www.tetsuyas.com
Hubert - https://www.swillhouse.com/venues/restaurant-hubert

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР