Когато ти остава година живот

Мартина Навратилова пребори рака

eva.bg 26 March 2023

Тенис легендата Мартина Навратилова обяви наскоро в емоционално интервю, че е спечелила битката с рака.

„Да се откажа, да се предам, да спра – това просто не е опция за мен. Отказването не е в моята ДНК.“

Тенисът ми е дал душа.
Страшната двойна диагноза (рак на гърдата и рак на гърлото) Навратилова получава в началото на декември миналата година. Това е и причината тя да се откаже от плановете си за осиновяване на дете заедно със своята съпруга Юлия Лемигова.

„До голяма степен тези години отминаха, вече съм в менопауза, така че този кораб отплава!“, казва Навратилова в предишно интервю, когато я питат дали иска да има деца.

Мисля, че ключът е в това жените да не си поставят никакви ограничения.
„Когато осиновявате дете, трябва да става дума за детето. А в момента всичко е свързано с Мартина и това тя да бъде здрава. И така, ние изчакваме. Знаете ли, мислехме си, че всеки момент от агенцията ще се обадят и ще ни съобщят радостната новина, че ще имаме бебе... Вместо това ние се борим с два рака.“ Това са думи на Юлия Лемигова, която остава до партньорката си в това трудно време.

Мартина Навратилова е побеждавала болестта и преди, след като през 2010 г. бе диагностицирана с рак на гърдата и туморът бе отстранен хирургично.

Животът е свързан с предизвикателствата и с начина, по който се изправяме пред тях.
Миналия декември идва новата диагноза, която е двойна. Месец по-късно Навратилова признава, че не е била готова за това, и изразява надежда за благоприятен изход. Тъй като не е очаквала, че ще посрещне Коледа на 2023 г., е съставила списък с нещата, които иска да направи, преди да умре.

Сега Навратилова ще има повече време, отколкото е очаквала, след като победи болестта след изтощителна комбинация от химиотерапия, лъчетерапия и протонна терапия. Тенисистката споделя, че това е било най-трудното нещо, което някога е постигала. Казва, че медицинският персонал й е пускал песни на Елтън Джон, включително „I'm Still Standing“, което й е помогнало да премине през лечението по-леко.

По време на 40-годишната си кариера родената в Чехия спортистка печели 59 титли от Големия шлем, включително 31 на двойки жени и 10 на смесени двойки. Тя доминира в женския световен тенис през 70-те и 80-те години. Последната й победа е на US Open през 2006 г., когато печели при смесените двойки с Боб Браян само един месец преди да навърши 50 години.

Мартина Навратилова се пенсионира през 1994 г., но въпреки това се връща да играе на двойки и от време на време на турнири самостоятелно. През 2000 г. е приета в Международната зала на славата на тениса.

В последните години се изявява като телевизионен анализатор. Обявява се против предложението трансджендър спортистки да се състезават наравно с жените в тениса.

Майка ми ми казваше да покривам ръцете си от малка, защото бях мускулеста. Тя искаше да съм женствена, което не ми се отдаваше лесно. Тялото ми беше такова, каквото беше, и работих с него, за да бъда по-добър тенисист.
Навратилова винаги е била открита относно политическите си възгледи и сексуалната си ориентация. Защитник на правата на жените и децата. Подкрепя каузи и инициативи, посветени на природата и животните.

Напуска Чехословакия, когато е само на 18 години. Получава американско гражданство и се жени за руския модел Юлия Лемигова. Двойката има две дъщери – Виктория (21) и Ема (17), които са от предишната връзка на Юлия.

„Никога не съм имала възможността да имам дете, но сега имам връзка с моята партньорка и тя има две момичета, така че вече съм родител.“

Винаги съм била бунтар, винаги любопитна за света около мен.
Навратилова среща Юлия Лемигова преди повече от 20 години в гей бар в Париж. Женят се през 2015 г. след девет години заедно. През 2012 г. Мартина казва, че майчинството е променило живота й и че е намалила пътуванията си, за да прекарва повече време със семейството си.

За майчинството Мартина Навратилова споделя: „Трудно е, две момичета, но е забавно, невероятно е.“

Мартина и Юлия започват да мечтаят за осиновяване на дете, но тежката диагноза миналия декември внася хаос в живота и плановете им. Сега, след благоприятния изход, тази мечта може и да се сбъдне.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР