В чест на вдовицата Клико

Леон Коние е френски художник от 19. век и вероятно е получил добро заплащане от Никол Барб Клико, по баща Понсарден, когато е нарисувал портрета ù в стил романтизъм

Адриана Попова 14 March 2023

Портрет на мадам Клико, от Леон Коние, между 1851–1860 г.

Леон Коние е френски художник от 19. век и вероятно е получил добро заплащане от Никол Барб Клико, по баща Понсарден, когато е нарисувал портрета ù в стил романтизъм.

По това време, десетина години преди да почине на 89, мадам Клико е вече много богата. И известна. Създала е легендарната марка шампанско „Вьов (от фр. вдовица) Клико“.

Съпругът ѝ умира, когато тя няма и 30, завещавайки ѝ имение с декари лозя и огромна изба, чиито разклонения се простират под земята на 18 км. Мадам Клико се превръща в истинска желязна бизнес лейди, която признава само едно качество – най-доброто.

През 1816 г. изобретява начин да отстрани утайката от дрождите в шампанското и то да изглежда прозрачно като сълза, т.нар. ремуаж. Въвежда и цветните етикети на бутилките, преди нея всички са черно-бели. Често повтаря „виното – това съм аз“, и не смята, че се надценява.

На картината на стълбите под нея се е излегнала нейната правнучка Ан дьо Рошуар дьо Мортемар, бъдеща херцогиня на Юзес, която наследява виждащия се на заден план замък Бурсо от баба си след нейната смърт през 1866 г. Картината ще виси дълго време в билярдната зала на величествения замък.

На фасадата на Бурсо, който се извисява в областта Шампан, е вграден надписът Natis Mater (от лат. майка на децата си), за да напомня, че резиденцията е подарък от вдовицата Клико за сватбата на единствената ѝ дъщеря Клементин – баба на момиченцето от портрета. От 1927 г. замъкът произвежда и собствено шампанско – Château de Boursault, но то никога не достига световната слава на „Вьов Клико“.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР