Оскарите идват

След Оскар церемонията 2022, която ще остане в историята с подзаглавието „Когато Уил Смит удари шамар на Крис Рок“, отново сме на прага на паметната нощ – огледало на изминалата киногодина.

Ирина Иванова 06 March 2023

С какво ще ни изненадат тазгодишните 95-и поред Оскари, тепърва предстои да разберем. На този етап знаем само, че датата e 12 март, водещ е Джими Кимъл, а филмът с най-много номинации е „Всичко, навсякъде, наведнъж“ на режисьорите Даниъл Куан и Даниъл Шайтнер – цели 11. Следват го „Баншите от Инишерин“ на Мартин Макдона и „На Западния фронт нищо ново“ на Eдвард Бергер с по 9. 

2022-ра бе първата година, в която и филмите, и публиката реално се върнаха в киносалоните след пандемичния ступор. Само суперпродукцията „Топ Гън: Маверик“ с Том Круз донесе приблизително 1,5 млрд. долара на продуцентите си от „Парамаунт“. Филмът обаче не получи номинация за най-добър филм, нито Круз – за най-добра мъжка роля, което си е справедливо и идва да ни каже, че парите не са всичко дори и там, в Холивуд.

И в тазгодишните номинации не липсва добре познатото „за първи път в историята…“. Става въпрос за Мишел Йео, която е първата азиатка в историята на Оскарите, номинирана в категорията „Най-добра водеща женска роля“ за изпълнението си във филма „Всичко, навсякъде, наведнъж“. Не е ли наистина странно, че при толкова силни кинематографски школи като азиатските, това се случва едва през 2023 г.?

По този повод се разровихме из архивите на наградите „Оскар“ и ви припомняме някои от най-интересните рекорди и „за първи път“ през годините.

Уолт Дисни – с най-много статуетки

Човекът, създал Мики Маус и превърнал го в световна звезда, е най-награждаван в историята на Академията. От 59 номинации той е печелил 22 пъти. Само през 1954 г. грабва цели 4 статуетки.

Джъстин Хенри и Тейтъм О’Нийл – най-младите

Джъстин Хенри е едва на 8, когато става най-младият номиниран за „Оскар“ актьор – за ролята си във филма „Крамър срещу Крамър“ (1979) на Робърт Бентън с Мерил Стрийп и Дъстин Хофман. Великолепната Тейтъм О’Нийл пък е на 10, когато печели най-престижната награда в света на киното за ролята си във филма „Хартиена луна“ (1973) на Питър Богданович, където си партнира със собствения си баща Райън О´Нийл. И до днес тя е най-младият носител на „Оскар“ в историята.

Оскари за една и съща роля

Марлон Брандо и Робърт де Ниро са първите актьори, които печелят статуетки за една и съща роля – тази на дон Вито Корлеоне съответно в „Кръстникът“ (1972) и в „Кръстникът 2“ (1974) на Франсис Форд Копола. Години по-късно същото се случва с Хийт Леджър, спечелил посмъртно наградата за своя Жокер във филма „Черният рицар“ (2008) на Кристофър Нолан, и Хоакин Финикс за същата роля в „Жокер“ (2019) на Тод Филипс. При жените също не липсва аналогичен прецедент – Рита Морено грабва статуетката за ролята на Анита в „Уестсайдска история“ (1961) на Джеръм Робинс и Робърт Уайз, като същата роля носи „Оскар“ на Ариана Дебос в римейка на Стивън Спилбърг от 2021 г.

Кейт Бланшет и Катрин Хепбърн

През 2005 г. Бланшет печели „Оскар“ за ролята си във филма „Авиаторът“ на Мартин Скорсезе, където изпълнява ролята на Катрин Хепбърн и така се превръща в първата актриса, взела статуетката за превъплъщението си в образа на друга актриса, печелила наградата. Нужно е да уточним, че до този момент Кейт Бланшет има две награди „Оскар“, като тази година отново е в списъка с номинираните – за ролята си във филма „Тар“ на Тод Фийлд. Катрин Хепбърн е с общо 4 отличия за цялата си кариера.

Хати Макданиел – първата афроамериканка с „Оскар“

Тя спечели наградата за поддържаща роля със своята Мами в „Отнесени от вихъра“ (1939) на Виктор Флеминг и стана първата цветнокожа актриса, удостоена с „Оскар“. Нейният персонаж обаче не е приеман еднозначно през годините и според мнозина Мами всъщност въплъщава доста расистки представи за мястото и ролята на цветнокожите в обществото.

Джон Уилямс е най-номинираният в историята

С общо 52 номинации в продължение на цялата си феноменална кариера, композиторът Джон Уилямс (поредиците „Междузвездни войни“ и филми за Хари Потър, „Списъкът на Шиндлер“ и др.) е най-номинираният артист в историята на „Оскар“ академията. Не би било  преувеличено, ако кажем, че без неговата музика Холивуд нямаше да е това, което е.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР