17 години глад за живот - историята на Керанка

Документалният филм „Керанка, глад за живот“ разказва историята на Керанка Костова, която вече 17 години живее пълноценно, при това на високи обороти, с диагнозата множествена склероза

бояна стаматова 26 February 2023

Снимка: светослав караджов; кадри от филма

На 1 март от 19 ч. в Дом на киното в София е премиерата на документалния филм „Керанка, глад за живот“ с режисьор Ирина Иванова (дългогодишен редактор и автор в списание EVA), разказващ историята на Керанка Костова, която вече 17 години живее пълноценно, при това на високи обороти, с диагнозата множествена склероза. Свой спасител и лечител тя открива в лицето на д-р Людмила Емилова и нейния режим на омекотена форма на гладуване с плодове и чай. Съсценарист на филма е създателката на списание EVA, негов издател и бивш главен редактор в продължение на 20 години Милена Попова*.

Според една от версиите за етимологията на името Керанка то е персийско и означава слънце. Едва ли има по-подходящо име за главната героиня на нашия разказ.

Керанка Костова е на 43 години, живее в красивото странджанско село Дюлево, омъжена е за ученическата си любов Георги, с когото имат 22-годишна дъщеря Златилина, отскоро с диплома по журналистика от Софийския университет. Кери, както я наричат близките ѝ, работи през седмицата в собствен фризьорски салон в Бургас, където е живяла доскоро.

От много години Кери се занимава с народни песни и танци, води курсове за деца в читалището на близкия град Средец, а от няколко месеца вече е и студентка по хореография във Варненския университет. Обожава селото, в което живее, къщата, която двамата със съпруга ѝ ремонтират основно, след като я купуват преди няколко години, щъркеловото гнездо върху близкия телеграфен стълб, градината си с цветя и зеленчуци… Винаги е искала точно това – просто нормален живот. Да може да се движи, да работи, да се грижи за любимите си хора, да танцува, да пее, да се радва на живота. Каква мечта е това, вероятно ще си кажат много от вас, понеже сме свикнали да мечтаем за труднопостижимото, а не за това, което ни е дадено, което вече имаме. Случаят с Керанка обаче е по-различен.

Тя е едва на 20, когато ѝ поставят диагноза „множествена склероза“. Силни болки по цялото тяло, загуба на зрението, сковаване на крайниците, парези… Пристъпите са чести и все по-тежки, а лекарската прогноза е безмилостна – инвалидна количка.

Кери е на 25, когато болестта я разтърсва с поредната тежка криза, но този път я оставя с почти парализирани крак и ръка и с пареза на половината лице. Точно тогава ѝ попада книгата на Лидия Ковачева „Гладът – приятел и лекарство“, с която именно започва голямата промяна в живота ѝ. Кери разбира, че д-р Людмила Емилова практикува метода на лечение на Лидия Ковачева, и решава да я потърси за консултация. Д-р Емилова е лекар с три специалности – вътрешни болести, кардиология и ревматология и здравен мениджмънт. Завършила е медицина през 1969 г. След като изпитва метода на омекотеното гладуване на Лидия Ковачева върху себе си и успява да се спаси от много тежки заболявания, решава да напусне сигурната си работа като кардиолог и да се впусне в една истинска авантюра – да създаде Център за лечение с плодове (по-късно преименуван в Клиника „Д-р Емилова“.)

Годината  е 1993-та, точно преди 30 години. Тогава в онези турбулентни времена д-р Емилова е отричана, хулена, дори преследвана за работата си като холистичен лекар, който лекува без лекарства. Но постепенно пациентите, намерили спасение за заболявания, обявени от официалната медицина за нелечими, се увеличават. Методът е прост, но предизвикателен – омекотено гладуване в продължение на 20 дни, през които се приема само определено количество плодове. След това идват 10 дни на бавно и постепенно захранване.

През 2005 г. Кери, която тогава вече се движи с помощта на патерица и е напълно отчаяна, и съпругът ѝ Георги заминават за Св. св. Константин и Елена, където и до днес се намира клиниката на д-р Емилова. И се случва чудото. Оказва се, че когато ученикът е готов, наистина се появява точният учител. Керанка провежда първия си пълен курс гладуване с плодове и захранване и оттогава, вече 17 години, двете с д-р Емилова стъпка по стъпка, ръка за ръка и рамо до рамо побеждават болестта заедно.

Кери още от самото начало е мотивирана да следва този режим, който в началото не е никак лесен за нея, просто защото много скоро започва да вижда резултатите – с всяка изминала година пристъпите стават все по-слаби и все по-редки. Вече 12 години тя не е получавала нито един пристъп и живее нормален, чудесен живот. Последният ѝ ядрено-магнитен резонанс, отпреди година, показва, че от десетките плаки в главата и гръбначния мозък, които са медицинската индикация за наличие на множествена склероза и които причиняват тежките симптоми, са оставали само две, и то неактивни. Затова Кери се осмелява да се опита да сбъдне и най-голямата си мечта и през 2022 г., на 42-годишна възраст, кандидатства и е приета хореография. Преди 17 години дори самата мисъл, че това изобщо някога ще бъде възможно, е била напълно невероятна и недопустима.

През изминалите години Керанка коренно променя начина си на хранене и абсолютно всяка година прави 4 пъти по 20 дни гладуване на плодове и чай с мед плюс 10 дни захранване. До този момент е направила общо 78 гладувания, т.е. общо около 6,5 години е прекарала главно на плодове. В останалото време тя, която допреди животът да я изправи пред предизвикателството МС, консумира изключително само месо и мляко, се храни само с веганска храна, а е преминала и през дълги периоди на суровоядство. Режимът ѝ включва и всекидневен спорт – йога, пилатес. Не, няма време да ходи на тренировки във фитнес зали, прави ги у дома. Въпрос на дисциплина. Нищо не ѝ тежи, приела е и диагнозата си, и начина на живот и хранене, които тази диагноза ѝ налага.  Достатъч-
но ѝ е онова, което всички ние си пожелаваме един на друг на празници (но сякаш винаги искаме нещо повече) – добро здраве и нормален живот.

Филмът „Керанка, глад за живот“ е не само история за изцелението, но и история за доверието. История за куража и на пациента, но и на лекаря, осмелил се да върви срещу течението. История за отговорността. Към днешна дата през клиниката на д-р Емилова са минали около 50 хиляди души от цял свят. „Всички са в сърцето ми“, казва лекарката, която познава в детайли историите на повечето си пациенти, която буквално живее в клиниката, никога не изключва телефона си, дори през нощта, и винаги е готова да посъветва, да прегърне, да помогне. Неслучайно преди време д-р Емилова беше избрана за един от 7-те любими лекари на България в анкетата на БНТ, в която стотици хиляди хора гласуваха за своя лекар.

*"Керанка, глад за живот", документален, 45 мин.

продуцент: клиника "Д-р Емилова"

режисьор Ирина Иванова

сценарий: Милена Попова, Ирина Иванова

оператор: Стоян Дойчев

камера оператор: Тодор Цанов

монтаж: Емил Божилов

звук на терен: Мария Сопаджиева

гафери: Димитър Йорданов, Манол Митрев

консултация звук: Мануела Георгиева

цветни корекции: Йордан Янков

трейлър: Миглена Маринова

 

 

 

 

1 КОМЕНТАР
1
pulsix
26 February 2023, 13:43

Полезна публикация! Напълно съм съгласен с автора. Прочетете още по темата на https://novini247.com/

ТВОЯТ КОМЕНТАР