Летене по Еърхарт

08 May 2023

Снимка: getty images/guiliver

Амелия Мери Еърхарт е сред първите жени пилоти и първата жена, прелетяла Атлантическия океан. Преди 85 години, когато е на 40, изчезва безследно над Тихия океан по време на околосветски полет, за да се превърне в легенда отвъд времето.

Представяме Амелия Мери Еърхарт в 15 цитата:

Никога не правете неща, които другите могат да правят и правят, а само неща, които другите не могат или не правят.

Никога не спирайте някого, който прави това, което смятате, че не може да бъде направено.

Очакванията, предполагам, понякога надхвърлят реализацията.

Тревогата забавя реакцията и прави ясните решения невъзможни.

Жените трябва да плащат за всичко. Те може би стават по-известни от мъжете за сравними подвизи. Но получават и по-голяма известност, когато катастрофират.

Ефектът от това, че надхвърляш домакинските си интереси, е положителен. Колкото повече правиш и виждаш, и усещаш, толкова повече можеш да оцениш основни неща като дом, любов и приятелство.

Жената, която може сама да си създаде занимание, е жената, която ще спечели слава и богатство.

Най-трудното е решението да действате, а останалото е само твърдост. Страховете са хартиени тигри.

Подготовката, както често съм казвала, е правилните две трети от всяко начинание.

В крайна сметка времето се променя и женатa се нуждае от критичния стимул на конкуренцията извън дома. Тя трябва да разбере от самото начало, че една жена трябва да върши същата работа по-добре от мъжа, за да получи същото признание. Трябва да е наясно с различните законови и исторически дискриминации срещу жените в света на бизнеса.

Един жест на доброта пуска корени във всички посоки, а от корените тръгват нови дървета.

От опита си знам, че точно когато нещата вървят много добре, е време да се очакват неприятности. И обратно, научих, че при най-отчайващата криза, когато всичко изглежда невъобразимо зле, някаква възхитителна изненада може да се крие зад ъгъла.

Може да се наложи да си запазя място, където мога да бъда себе си от време на време, защото не мога да гарантирам, че ще издържа да съм затворена дори в красива клетка. (От писмо до бъдещия ѝ съпруг Джордж Пътнам точно преди сватбата им през 1931 г.)

Моля, знайте, че напълно осъзнавам опасностите. Жените трябва да се опитат да вършат нещата, както са опитвали мъжете. Ако се провалят, провалът им трябва да бъде само предизвикателство пред другите жени. (От писмо до съпруга ѝ преди последния ѝ полет.)

Най-добрият начин да направите нещо е да го направите.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР