Красавицата и отличникът

Елка Влаховска 05 March 2023

Снимка: getty images/guiliver

Когато през октомври 2018 г. след продължила близо шест години сериозна връзка топмоделът Карли Клос се омъжва за младия привлекателен предприемач Джошуа Къшнър, тя на практика се сродява с фамилията на бившия президент Доналд Тръмп. По-големият брат на съпруга ù – Джаред, е старши съветник на президента и е женен за дъщеря му Иванка.

Джошуа Къшнър е роден под щастлива звезда, но невинаги семейната история е била път, осеян с успехи. Баба му и дядо му Раиса и Йосиф Къшнър бягат от Белорусия, по онова време част от СССР, веднага след края на Втората световна война, като се установяват първоначално в Италия, а после се отправят към САЩ. В Америка Йосиф сменя името си на Джоузеф и започва кариера в строителния бизнес. Предприемчивият му дух и подкрепата на еврейската общност му помагат от прост работник да се издигне до строителен предприемач и оттам започва натрупването на богатството на фамилията.

Чарлз, синът на Джоузеф и баща на Джошуа, а също и на Джаред, Никол и Дара, доразвива бизнеса и го превръща в империя за онова време. Това не минава обаче без произшествия, като Чарлз лежи в затвора за подкупи и укриване на данъци.
Когато Джошуа се появява на бял свят обаче, семейството процъфтява. Още от малък баща му с гордост го води по строителните обекти, за да види как се управляват хора и как се правят пари. В дома на Джошуа не съществува традиция децата да бъдат разглезвани независимо от социалния статус на фамилията. Те трябва да се научат отрано да не жалят силите си и да работят целенасочено и упорито, за да постигат целите си.

Джошуа завършва с успех образованието си в престижния университет Харвард, като още в студентските си години показва предприемачески дух, очевидно наследен от предците. Независимо че първата му бизнес идея, разработена съвместно с приятел, да лансира портал за компютърни игри с елементи на социална мрежа, претърпява неуспех, Джошуа Къшнър не губи вяра в способностите си. Не задълго работи в банката Goldman Sachs, докато се подготви да стартира свои проекти.

През 2009 г. основава инвестиционната компания Thrive Capital и инвестира в Instagram и Slack. Основава по-късно застрахователната компания Oscar Health, ориентирана към поколението на милениалите, а съвместно с брат си Джаред създава фирмата Carde, която помага на клиентите да използват съвременните технологии за инвестиране в недвижими имоти. След като Джаред Къшнър става съветник на президента Тръмп, той продава своя дял акции на Джошуа.    

С какво се занимава Джошуа, когато не прави пари, не е известно, тъй като той не обича публичните изяви и никога не дава интервюта, засягащи личния му живот. Така шестгодишната му връзка със супермодела Карли Клос остава задълго в сянка и извън обхвата на папараците.    

През този период Карли Клос също не губи времето си, а успешно увеличава приходите в банковата си сметка. Модел от тийн годините си, нейната звезда изгрява ярко, когато е на 15 г., и стига кулминацията си, когато дефилира за Victoria’s Secret. Оттегляйки се от „Отбора на Ангелите“, се отдава на друга кауза, основавайки фондацията с благотворителна цел Kode With Klossy, която окуражава младите момичета да се обучават в сферата на компютърните технологии. В светските хроники на медиите обаче Карли Клос се появява с друго – с изявите си в полза на каузи на демократите, като например ограничаването на възможността за придобиване на оръжие от всеки гражданин на Америка.  

Много популярна става с профила си в социалната мрежа Instagram, където първоначално плахо, но после все по-уверено заявява връзката си с Джошуа Къшнър.

На 18 октомври 2018 г. 26-годишната Карли и 33-годишният Джошуа се женят в тесен за техния статус кръг. На сватбата, проведена по еврейския обичай, присъстват само 80 гости. Годежът е три месеца по-рано, като Джошуа подарява на бъдещата си съпруга пръстен с огромен диамант, който тя все пак не се удържа да не сподели в профила си в Instagram. Малко след годежа Карли Клос приема юдейската религия, като вероятно това е било условието, за да сключи брак с богатия си съпруг от традиционно еврейско семейство. На церемонията булката е облечена в разкошна рокля на Dior.

Не е известно дали е сключен предбрачен договор, но дори и да има, това не би разтревожило красивата булка. В собствената си банкова сметка тя има 20 милиона долара, а за съпруга ѝ се твърди, че неговата „нетна стойност“ засега е 800 милиона долара.  
Джошуа и Карли Клос се превръщат в „черните овце“ на семейството, което традиционно подкрепя републиканците. Двойката споделя публично подкрепата си за демократите и тяхната политика. Това винаги е създавало напрежение в богатата еврейска фамилия, която се сродява с Доналд Тръмп. В тесния семеен кръг винаги сравняват двете снахи – Иванка, завършила университет от Бръшляновата лига и привърженик на традиционните ценности на републиканците, и Карли – едва завършила колеж, но впоследствие станала предприемач в сферата на компютърните технологии. Това обстоятелство, както и доста обидните коментари на свекъра и до днес не спират, независимо че през март 2021 г. Карли Клос ражда син, когото кръщава на дядото на Джошуа – Леви Джоузеф.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР