Големите победители на наградите БАФТА

eva.bg 20 February 2023

„На Западния фронт нищо ново“ е големият победител на тазгодишните британски филмови награди БАФТА.

Отличията бяха раздадени снощи на бляскава церемония в Лондон, уважена от куп холивудски знаменитости. Какво облякоха може да видите тук.

Филмовата адаптация на романа на Ерих Мария Ремарк спечели цели седем отличия от общо 14 номинации, включително и за най-добър филм на годината и режисура.

Другият голям фаворит тази година - "Баншите от Инишерин", също не остана с празни ръце. Лентата бе отличена в четири категории, включително за най-добър британски филм.

Съвсем очаквано Кейт Бланшет спечели наградата за главна женска роля за ролята си в „Тар“, а Остин Бътлър бе отличен за главна мъжка роля за играта си в „Елвис“.

На церемонията имаше и ясна българска следа, защото документалният филм „Навални“ бе отличен именно в категорията за документално кино. Един от създателите му е българският журналист Христо Грозев, на когото от съображения за сигурност обаче му бе забранено да присъства на церемонията.

Затова пък от сцената колегите му благодариха за участието в създаването на филма и за смелостта да се изправи срещу Путин, заради което е принуден в момента да се крие, за да не бъде убит. Това е и причината да не го допуснат до церемонията – нямаше как британските власти да гарантират както неговата безопасност, така и на останалите гости, сред които бяха принцът и принцесата на Уелс.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР