One night stand - несериозно за сериозното

Анна Цолова, Мила Бобадова, a.k.a Козата Ани, Наталия Атанасова и Прея са четирите нови лица в тазгодишното издание на One Night Stand, което ще се проведе на 7 март. Специално за читателите на EVA им зададохме 6 въпроса...

Елка Влаховска 20 February 2023

Снимка: личен архив

One Night Stand е суперуспешен комедиен формат, създаден през 2018 г. от Оля Антонова („Трастена“), Елисавета Белобрадова и Красимира Хаджииванова (по-известни като Letiashtata Kozzila Erato и Красита от „Майко Мила“). Провежда се веднъж годишно и тогава зала 1 на НДК се „пръска по шевовете“.

Тази година  One night stand ще е на 7 март, а организаторите го промотират като по-добрия избор за подарък от вездесъщия осмомартенски лилав зюмбюл в целофан. Забавлението и смехът са гарантирани, макар че под формата на стендъп комедия се поставят сериозни теми. В тазгодишното издание ще участват и четири нови лица, които представяме на страниците на EVA.  

Анна Цолова, водеща на събитието, е добре позната от екрана на двете най-големи частни национални телевизии. Зад гърба си има близо 15 000 интервюта, репортажи и филми. През 2018 година създава проекта „Говори, за да те видят“, с него предава опита си на хората, които знаят, че да говориш въздействащо, ясно и точно е от огромно значение, независимо с какво се занимаваш. Мила Бобадова, a.k.a Козата Ани, е съосновател и управител на ветеринарни клиники „Добро хрумване!“ и лице на кампанията, която криминализира насилието над животни в България. Печели множество награди за активната си дейност както в социалните медии, така и в реалния живот. Наталия Атанасова, архитект по образование, ни представя по много оригинален начин живота на Котарака Румен, личната ѝ британска късокосместа котка, която е главен герой не само на фейсбук страница с много последователи, но и на две издадени книги. Прея – изпълнител и текстописец – е добре познато име на българската сцена като един от успешните млади артисти у нас. От 2019 г. се продуцира сама и издава два албума – “Preyah” и “Energy”, участва в театрални постановки, мюзикъли и телевизионни предавания.

EVA зададе 6 въпроса на четирите дами – въпроси, които ни вълнуват като жени днес.

Повлияха ли женските списания и сайтове на живота ви и как?

Анна Цолова: Във времената, след като се разделих с телевизията и бях заглушена (и даже забранена) в почти всички медии, две от медиите, които поискаха да ме чуят, бяха сп. „Жената днес“ и сп. EVA. Разбира се, че никой не е длъжен да занимава публиката си с цензурата в медиите. Въпрос на приоритети. Интересното беше, че го направиха две женски списания.

Мила Бобадова: Не. Никога не съм проявявала интерес.

Наталия Атанасова: Да, със сигурност. Майка ми има много по-високо мнение за мен, откакто се появих на корицата на EVA.

Прея: Определено женските списания са повлияли живота ми, особено в онзи момент, в който тъкмо се превръщах в жена и всяка насока ми беше изключително полезна. За да открия коя съм и коя не съм. Впрочем разказът ми в One Night Stand е точно за тези ми приключения.

Връща ли се патриархалното мислене у нас?

Анна Цолова: Не мога да правя такива обобщения. В моя социален балон царува матриархатът. Разбира се, че има и други балони.

Мила Бобадова: Не мисля, че някога е имало патриархално мислене у нас. Или поне мен никога не ме е застигало подобно нещо. Всички жени, с които съм заобиколена, не са позволявали отношение, неподходящо за личността им. Никога мъж не си е позволявал да ми се налага само защото е мъж. Това е абсурдно.

Наталия Атанасова: Не. То никога не си е тръгвало.

Прея: Не знам дали някога си е отивало, за да се връща, но все пак гледам да се фокусирам върху всички аспекти, в които половете у нас все пак са равноправни. Поглеждам към страни като Афганистан и Иран например и се чувствам смирена и благодарна.

Допустимо ли е жените в политиката да бъдат наричани ПКП или осмени с песен „Гладна хиена“?

Анна Цолова: Жалко и евтино е, произведено от хора с големи претенции. А дали това може да бъде прието за нормално, зависи и от реакцията на унизената жена. Казвам го по повод пасивната, смятам, реакция на самоунижение на дамата, за която се използва абревиатурата.

Мила Бобадова: Простащината и чалгарията винаги ще са наоколо. Това е нечия сестра, нечия майка. Жена с минало и с бъдеще. Само един нереализиран мъж би имал подобно отношение към жена. Прощавайте за обобщението, но фактите са такива. Смущава ме единствено липсата на сериозен обществен отзвук, но след последната чалгарска изцепка хората реагираха, което само може да ме радва. Никога не трябва да бъдат оставяни такива изяви без реакция! Никога! Простотията трябва да бъде поставяна на място на секундата.

Наталия Атанасова: Както жените, така и мъжете могат да бъдат наричани всякак, стига квалификацията да отговаря на истината и тонът да е съобразен със ситуацията. В горните случаи не се е получило съвсем така.  

Прея: Не е допустимо, но в същото време някак сме го допуснали…

Кога жената се превръща в „лелка“, в метафоричен смисъл на думата?

Анна Цолова: Попитах съпруга си как би отговорил на този въпрос. Ето и отговорът: „Когато забрави, че е жена. Не зависи от възрастта“.

Мила Бобадова: Дали в метафоричен, дали в директен смисъл – и това отношение към жената е недопустимо. Изумително е, че трябва да си обясняваме тези неща през 2023 година.

Наталия Атанасова: Моментът, в който преминаваш на „тъмната страна“, не е съпроводен от драматична музика и действието не се развива на фона на извиващи се в нощта пламъци. Той настъпва съвсем спокойно една неделна сутрин, когато осъзнаеш, че е седем часът, а ти вече чистиш с прахосмукачката в несвяст, защото това трябва да бъде свършено СЕГА ИЛИ НИКОГА! Ами, голяма работа, пък да ви кажа. На всекиго се случва. Важното е да запазим хладнокръвие. Най-много си проличава, че сме лелки, когато се притесним да не би вече да сме станали лелки и решим да доказваме на всички, че това изобщо не е така. Така че по-добре без излишен патос.

Прея: Въпрос на личен избор.

Кога усетихте най-силния момент на свобода в изявите си?

Анна Цолова: Стремежът ми е да се чувствам свободна и да не се налага да отбелязвам моментите на свобода. Бих отбелязала моментите на силно чувство на несвобода. Но пак ще влезем в темата за задушената журналистика. Гледам да мога да дишам свободно.

Мила Бобадова: Никога не съм си поставяла ограничения, различни от доброто възпитание и добрите обноски. Особено за свободата си. Със свободата се раждаш. И я отстояваш. Свободата е най-висш идеал. Не трябва да го забравяме.

Наталия Атанасова: Какви изяви, за Бога! Вижте, моята работа все пак е да записвам диалозите на котките си и да ги публикувам в социалните мрежи, поради което всячески се опитвам да не се набивам много на очи. Нивото на психиатричната помощ в страната е изключително ниско и истински се надявам в някакъв момент някой да не ми наложи да се ползвам от нея принудително.

Прея: Истината е, че се стремя към него. Не знам дали съм го достигнала все още, но всеки ден се доближавам все по-близо и по-близо и когато достигна заветната цел, ще разберете, обещавам :)

Защо се съгласихте да участвате в One Night Stand?

Анна Цолова: Харесвам тези дами. Не съм участвала в толкова несериозно сериозно събитие.

Мила Бобадова: Излизането от зоната на комфорт ме мотивира най-много. Повечето от момичетата ги познавам от много, много време, което прави нещата още по-интересни.

Наталия Атанасова: И аз това се питам всеки ден. Не е лесно да направиш нещо за първи път в живота си пред 4000 човека. Аз лично и яйце не знам дали ще успея да изпържа като хората в такава ситуация. Настроенията ми варират от „Господи, в какво се забърках!“ до „Нямам търпение!“. Изобщо няма да е вярно, ако кажа, че някога съм мечтала да съм на сцена. Не съм такъв тип. Но ако бях отказала, щях всеки ден да си повтарям: „Ти, Наталия, си една доста мързелива и смотана жена! Животът е прекалено къс и безсмислен, за да отказваш такива предложения“. Нямаше как да не приема. Излишно е да казвам колко са интересни както процесът, така и хората, които са замесени. Надявам се да се забавляваме.

Прея: Много се зарадвах, когато получих обаждането за One Night Stand. И аз самата обичам да дискутирам важни теми с близките си през призмата на хумора, така че идеята да го правим в такъв мащаб с това зареждащо женско присъствие на сцената ми се стори свръхпримамлива.

За първи път One night stand ще се играе в пет поредни града:

София - 07.03.2023 г.

Пловдив - 08.03.2023 г.

Стара Загора - 09.03.2023 г.

Бургас - 10.03.2023 г.

Варна - 12.03.2023 г.

Варна - 13.03.2023 г.

Велико Търново - 14.03.2023 г.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР