Пъзелът на Даян Кийтън

Актрисата представи текстилната си колекция „Елементи“ две години след дебюта си като дизайнер на осветителни тела

05 March 2023

Снимка: пресофис на марката

Даян Кийтън е рядка птица в Холивуд. Никога не изневерява на стила си на обличане, в гардероба ѝ преобладават монохромните решения, отбягва светски събития, но ако се появи на някое, какъвто е случаят с дефилето на Ралф Лорън преди седмици, задължително влиза във вестникарските колонки.

Седнала на педя разстояние от новото семейство Джей Ло и Бен Афлек, Даян е уловена да си бъбри с тях, но често прекъсва разговора, за да аплодира или да покаже одобрение на модела, който дефилира в момента. Ценител на детайлите и познавач на тенденции и легендарни имена в областта на дизайна, Даян отделя твърде малко пространство в автобиографичната си книга „Някога пак“ (издателство „Колибри“) за киното. То е само подправката към основното ястие – живота ѝ, изпъстрен с върхове и падения, най-вече от интимен характер.

„Бившият ми приятел Уорън Бийти се шегува, че бавно загрявам. Той е прав. Отне ми 50 години, за да открия, че единствената безусловна любов е майчинската. Съжалявам, но това е по-хубаво от всички фантазии на любовта. Това е истинската любов“, пише на страниците в „Някога пак“ актрисата, която на филмова лента има всички мечтани мъже на света, а в живота си попива с кърпичка сълзите на разочарование от някои от тях (Уди Алън, Ал Пачино, Уорън Бийти и Джак Никълсън).

За актрисата семейството е най-важното нещо (Даян отглежда с много обич двете си осиновени деца), а стиловите ѝ пристрастия са наследени от красивата ѝ и отдадена на дизайна майка. Нещо, което Даян развива през годините.

Две години след като представи дебютната си линия като дизайнер на осветителни тела, мис Кийтън посяга към текстила. Заедно с американската компания S.Harris разработват лимитирана колекция, която носи нейното име, в 50 нюанса. Вдъхновението ѝ идва от различни места, но най-вече от любимите ѝ художници, от изложби, както и от стотиците снимки от Pinterest, които пази в телефона си.

Платформата, на която всеки споделя свои вдъхновения от интериор, мода, архитектура, се превръща в основен двигател и вдъхновение за албума, който издава през 2019 г. „Къщата, която Pinterest построи“ – интересен експеримент за създаване на мечтаната от нея къща, използвайки само посоки и хрумвания от въпросната платформа. Книгата се радва на голям интерес и официализира таланта на Даян в това поприще. „Интересувам се от красотата, но преследването на съвършенството убива креативността. Вярвам и търся разнообразие не само в живота, но и в така любимия ми интериорен дизайн. Същото повторих и като артистична концепция в създаването на колекцията за S.Harris“, разкрива детайли от дебюта си като текстилен дизайнер актрисата, която на екран подхожда към ролите си със същата отдаденост и изграждане в детайл на героините си.

В романтичната комедия „Невъзможно твой“ например героинята ѝ Ерика Бари, писателка на средна възраст, обича да подрежда живота си, но любовта носи своя хаос и променя ежедневието ѝ. Ерика разделя на черни и бели камъчетата, които намира на плажната ивица, докато не се появява ексцентричният Хари Санборн (в ролята Джак Никълсън), който разрушава подредбата на камъчетата, но сякаш улавя баланса на сърцето ѝ. Кийтън като че ли прилича на Бари, защото и досега в гардероба ѝ преобладават черно-белите цветове. Такава е и дебютната ѝ колекция с осветителни тела. На въпроса защо не излезе от тази домино рамка, тя отговаря: „Цветът добавя много сложност, а аз искам да запазя простотата, семплия характер в интериорните решения!“.

Актуалната ѝ колекция от текстил, наречена „Елементи“, е стъпка напред в тази посока, защото към основните черно и бяло са добавени кафяво, сиво и мека охра. „В тази посока съм просто продължение на вкусовете на майка ми, те са маркирали моето детство, спомените ми и като цяло черното и бялото, както и в комбинация, са били винаги водещи в семейството ни. Майка ми бе много красива жена, бе коронясана като Мисис Лос Анджелис и когато гледах церемонията по телевизията, си казвах: „О, как искам и аз да правя това!“. Майка ми е моят истински север, а най-важното нещо в живота ми са моите родители, роднини и деца!“

„В тази колекция се усеща всичко онова, което е Даян – откровение, оригиналност, смисъл. В работата си с нас тя постави едно-единствено условие – да има пълна свобода, и ние го изпълнихме. Ако не беше станала актриса, Даян Кийтън щеше да е един от най-добрите интериорни дизайнери. Може би заради света на киното красотата загуби един от най-големите си посланици. Всъщност наистина ли го загуби?! Даян работи много в тази посока, но показва само онова, което смята за наистина добро решение. Много критична към себе си, тя не прави компромис с красотата!“, коментира общата им работа основателката на S.Harris Джоди Финър. Връзката с киното не е загубена, защото и в ролята си на интериорен и текстилен дизайнер актрисата хвърля малки мостчета към култови роли от филмографията си. Така например в текстилната колекция има име на нейна героиня – Ани от филма на Уди Алън „Ани Хол“, както и пряка препратка към майка ѝ Дороти, вдъхновила наименованието на една от материите – „Мисис Лос Анджелис“.

Всички от екипа на S.Harris са категорични, че пъзелът на Даян Кийтън е красиво изкушение, което веднъж поканено в дома или в офиса, ще разказва истории от най-важните моменти в живота ѝ. А с лекотата и деликатността си винаги ще оставя място за надграждане и усъвършенстване.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР