Непоказвани писма на Даяна разкриват как се е чувствала по време на развода с Чарлз

Писмата ще бъдат продадени на търг с благотворителна цел

eva.bg 07 February 2023

Снимка: getty images/guliver

Общо 32 писма и картички, писани от принцеса Даяна в периода 1995 г.-1996 г. до приятелите й Сузи и Тарек Касъм, ще бъдат продадени на търг на 16 февруари. Очаква се да бъдат събрани не по-малко от 90 000 лири.

От тази лична кореспонденция става ясно, че Даяна нямало да се съгласи да се раздели със съпруга си, ако е знаела, че ще бъде толкова „ужасно и грозно“. Принцесата на Уелс пише за изолацията и за страха си, че телефонът й се подслушва.

В писмо от 28 април 1996 г. Даяна споделя, че е отменила посещение в операта поради напрежението около раздялата си. Тя пише: „Изживявам много трудно време, натискът е сериозен и идва от всички страни...“.

„Понякога е прекалено трудно човек да държи главата си изправена, а днес съм на колене и просто копнея този развод да мине, тъй като възможната цена е огромна.“

На 20 май 1996 г. Лейди Ди пише на Сузи Касъм, че телефоните в двореца Кенсингтън са подслушвани.

В много от писмата принцеса Даяна искрено благодари за емоционалната подкрепа на двойката, която среща за първи път през август 1995 г. по време на едно от редовните си посещения в болницата Royal Brompton.

В сайта на аукционната къща пише:

„Сузи и Тарек се чувстват изключително привилегировани, че са имали възможността да опознаят принцесата толкова отблизо. По време на приятелството им Касъм винаги са били удивени от невероятния ефект, който Даяна оказва върху всеки, влязъл в контакт с нея.“

„Нейното наелектризиращо присъствие надхвърля времето. Очарованието на хората от принцеса Даяна не е намаляло след трагичната й смърт. В Lay’s видяхме колко развълнувани са хората от възможността да притежават нещо нейно – те го оприличават на ценна реликва от светец.“

„Това е изключително трогателна колекция от кореспонденция, написана от една от най-важните и влиятелни жени на 20 век, и документира едно от нейните най-ценни и значими приятелства през последните 2 години от живота й.“

Разводът на Даяна и Чарлз е финализиран през 1996 г. Тя загива в катастрофа на 31 август 1997 г.

Сузи и Тарек Касъм решават да продадат писмата, които пазят толкова дълго време, защото „притежаването им е голяма отговорност“, с която те не желаят да натоварват своите деца и внуци. Семейство Касъм са запазили някои от по-личните и поверителни писма. Документите ще се продават поотделно, а приходите от продажбата им ще бъдат дарени на благотворителни организации, подкрепяни от Даяна приживе.

Тези писма се появяват малко след като мемоарите на принц Хари бяха пуснати в продажба. Книгата и разкритията в нея предизвикаха скандал на Острова, както и диаметрално противоположни мнения и настроения сред британците и по света.

Коронацията на крал Чарлз III ще се състои на 6 май. Какво ли още ще излезе наяве дотогава?

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР