С какво толкова мемоарите на принц Хари разбуниха духовете

Войната на Хари срещу Бъкингам

eva.bg 11 January 2023

Снимка: getty images/guliver

Този вторник мемоарите на принц Хари бяха официално пуснати в продажба и отзвукът от тях напомня на мълния, която тепърва ще набира скорост в посока Бъкингам.

Книгата е озаглавена „Spare“ (резервен – б.а.). Самият принц Хари обяснява откъде идва това заглавие. На 20 години научил, че баща му Чарлз е казал на майка му Даяна: „Прекрасно. Ти ми даде наследник и резерва. Свърши си работата.“

Хари твърди, че веднъж брат му Уилям го сграбчил за яката и го хвърлил на пода. Книгата описва спор между двамата братя, предизвикан от коментари на Уилям по адрес на Меган. Хари пише, че брат му нарекъл съпругата му „трудна“, „груба“ и „оскърбителна“.

„Паднах върху купата на кучето, която се строши под гърба ми, парчетата се врязаха в мен. Лежах там за момент замаян, след което се изправих и му казах да се маха.“

Уилям го предупредил да не казва на Меган за случката, но тя видяла раните по гърба и го попитала от какво са. След като той й разказал, тя не била нито изненадана, нито ядосана. Била натъжена.

Хари се връща към ученическите си години, споделяйки, че брат му Уилям не искал той да учи в колежа Итън.

„Не ме познаваш, Харолд. И аз не те познавам“, казал Уилям, който вече бил от две години в Итън и нямал желание малкият му брат да му досажда с въпроси или да си пъха носа в социалния му кръг.

Хари се връща още назад във времето. Разказва как загубил девствеността си на 17 от по-възрастна жена зад английски пъб. Описва го като унизително преживяване. В мемоарите си принц Хари не скрива и досега си с наркотиците. Бил му предложен кокаин на парти, когато бил на 17, приемал го още няколко пъти. Пушил и канабис в тоалетната на колежа Итън. „Не беше много забавно и не ме накара да се почувствам особено щастлив, както изглеждаше на всички останали, но ме накара да се почувствам различен и това беше основната ми цел. Бях 17-годишно момче, готово да опита всичко, което променя предварително установения ред.“

Хари разказва, че кралското семейство се бавело с датата и мястото за сватбата му с Меган Маркъл. Казва, че когато се консултирал с брат си относно възможността да се ожени в катедралата „Сейнт Пол“ или в Уестминстърското абатство, принц Уилям заявил, че това не е възможно, защото това са местата за сватбите съответно на Чарлз и Даяна и на Уилям и Кейт Мидълтън. Вместо това Уилям предложил селски параклис. Хари и Меган сключват брак в параклиса „Сейнт Джордж“, замъка Уиндзор, през май 2018 г.

Принц Хари пише, че Уилям и Кейт били фенове на „Suits“ (телевизионният сериал, в който участва Меган Маркъл), преди да я срещнат.

Останали с „отворени уста“, когато Хари им казал, че има връзка с нея. А Уилям го предупредил: „В крайна сметка, Харолд, тя е американска актриса, всичко може да се случи.“

Сред най-шокиращите признания в книгата е може би това, което е свързано с 25-те талибански бойци в Афганистан. Докато служел като пилот на хеликоптер в Афганистан в периода 2012 г.-2013 г., Хари участвал в шест мисии.

„Това не беше статистика, която ме изпълни с гордост, но и не ме накара да се срамувам“, пише той. „Когато се озовах потопен в горещината и объркването на битката, не мислех за тези 25 души като за хора. Те бяха шахматни фигури, премахнати от дъската, лошите хора бяха елиминирани, преди да успеят да убият добри хора.“

В книгата, разбира се, има и спомени за принцеса Даяна. Принц Хари описва как баща му го събудил, за да му съобщи за смъртта на майка му. Чарлз не го прегърнал в този момент. Принцеса Даяна загива в автомобилна катастрофа в Париж през 1997 г. Тогава Хари е на 12 години.

Хари пише и за въстановката на пътуването с кола на Даяна. Надявал се, че ще сложи край веднъж завинаги на болката, но вместо това се усъмнил в официалната причина за нейната смърт.

Хари пише, че той и брат му Уилям са умолявали баща си да не се жени за Камила Паркър Боулс, сега кралица-консорт на Обединеното кралство. Хари и Уилям са имали лични срещи поотделно с Камила, преди тя да се омъжи за баща им, сега крал Чарлз III.

Той също така обвинява Камила в изтичане на подробности от лични разговори.

„Малко след срещите ни с нея тя започна да играе дълга игра“, пише Хари. „Една кампания беше насочена към брака и в крайна сметка към короната, с благословията на татко, както предполагахме. Истории започнаха да се появяват навсякъде във всички вестници за личния й разговор с Уили, истории, които съдържаха точни подробности, нито една от които не идваше от Уили, разбира се. Те могат да са изтекли само от другото присъстващо лице.“

Принц Хари споделя за ужасяващи паник атаки, които е имал преди публичните си изяви.

„До края на лятото на 2013 г. преживях лош момент, редувайки периоди на изтощителна летаргия и ужасяващи пристъпи на паника“, пише Хари в мемоарите си. Описвайки задълженията си по това време, от изнасяне на речи до интервюта, казва, че е един момент бил „неспособен да изпълнява тези основни функции“.

Припомняме, че в началото на 2020 г. Хари и Меган се преместиха в Калифорния и се отказаха от кралските си задължения. През 2021 г. двамата дадоха интервю пред Опра Уинфри, разкривайки смущаващи детайли около живота си в двореца, включително обвиниха член на кралското семейство в расизъм. През декември 2022 г. излезе документален филм в шест епизода по Netflix, озаглавен „Хари и Меган“, който допълнително нажежи обстановката.

Мемоарите са следващият силен удар, защото с тях излизат на показ още по-скандални и лични неща иззад стените на Бъкингамския дворец, а и не само... Хари продължава да твърди, че членове на кралското семейство са отговорни за настройването на британската преса срещу него и съпругата му Меган Маркъл.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР