Рецепта за дълголетие от Яйои Кусама

eva.bg 01 February 2023

Творчеството и желанието на човек да работи удължава живота, като намалява възрастовите метаболитни изменения и съхранява умствените способности – според 10-годишно проучване, чиито резултати бяха публикувани в американското издание Journal of Aging and Health.

Един от вдъхновяващите примери, потвърждаващи това откритие, е 93-годишната японка Яйои Кусама, най-скъпо продаваната художничка в света днес.

При откриването на ретроспективната си изложба тази година в Хонконг тя споделя: „Рисуването ми помага да прогоня мислите за смъртта“.

А тези мисли съпътстват целия ѝ живот заради диагнозата биполярно разстройство, която тя превръща в творчески импулс.

Толкова обичам да рисувам, че нищо друго няма значение. Аз съм само една точка в този свят
В нейна чест прединяколко седмици брандът Louis Vuitton покри с точки много от своите магазини. Артинсталации на точки се появиха в Ню Йорк, Лондон и Париж. Със сигурност сътрудничеството между този лукзоден бранд и една от най-интересните и емблематични за времето си художнички ще е провокиращо сетивата модно и културно изиживяване.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Louis Vuitton (@louisvuitton)

Яйои Кусама не е моден дизайнер, тя е творец. Но не просто творец, а травмиран, малтретиран, луд творец. Тя е невръстно дете, когато майка й я праща да следи баща си, докато изневерява с гейши. И често е очевидец на прегрешенията му в леглото, които ще я отвратят от секса и мъжете до живот.

Родителите й са богати и консервативни японци от провинция Нагано. Малтретират я и физически, и психически. Тя ги ненавижда и ще продължи да ги мрази до края на живота им.

Разбира, че нещо не е наред, когато виолетките във вазата започват да придобиват човешки лица, когато кучетата започват да й говорят, а цветята върху покривката - да се размножават до безкрайност. Намира спасение първо в рисуването. А след това и в чужбина. Още за интересния й живот може да прочетете тук - Яйои Кусама - лудост на точки

Част от уникалните й творби и арт инсталации може да видите в галерията ни.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР