Кейт Бланшет, пристрастяващата

След като спечели четвъртия си „Златен глобус“, актрисата гледа и към своя трети „Оскар“

Десислава Найденова 15 January 2023

Снимка: getty images/guliver

Пристрастяваща е. Винаги когато я гледаме на екран, искаме от нея още и още.

Кейт Бланшет спечели тази седмица „Златен глобус“ за актриса в драматичен филм. Филмът е „Тар“ и разказва за диригентка на име Лидия Тар. На кинофестивала във Венеция миналата година лентата предизвика 6-минутни овации на публиката, която стана на крака.

Това е четвърти „Златен глобус“ за Бланшет, като тя е носителка и на две награди „Оскар“. И нищо чудно тази година към колекцията й от престижни златни статуетки да се присъедини още една от Академията. Сигурни сме, че Кейт Бланшет ще е сред номинираните, отново за ролята си в „Тар“.

Кейт Бланшет е единствената австралийка с две награди „Оскар“.

Именно „Тар“ е причината Кейт Бланшет да пропусне Златните глобуси в Лос Анджелис тази сряда. Актрисата е присъствала на премиерата на филма в Лондон. За червения килим тя избра блясък в розово.

Ако знаеш, че ще се провалиш, тогава се провали славно.
Преди да започне да участва във филми, Кейт Бланшет се снима в реклама на известен австралийски бранд за бисквити. В клипа тя играе жена, която освобождава дух от лампа и получава право на три желания. Героинята й обаче иска само неограничен запас от бисквитите.

Всъщност преди да стане телевизионна и киноактриса, Бланшет играе в театъра. Играла е Офелия в „Хамлет“, поставен в Сидни.

Когато е на 18, заминава на почивка в Египет. Благодарение на друг гост в нейния хотел в Кайро, тя получава роля като статист в египетския боксов филм „Kaboria“. Появява се в три сцени и танцува на основната песен в една от тях.

Първата й главна роля е във филма „Оскар и Лусинда“ (1997), в който си партнира с Рейф Файнс. Ролята, която я прави известна по целия свят, е тази на кралица Елизабет I. За филма „Елизабет“ (1998) Бланшет е номинирана за „Оскар“. Не успявa да спечели наградата, в същата категория победител се оказва Гуинет Полтроу за ролята си във „Влюбеният Шекспир“.

През 2007 г. Кейт Бланшет изпълнява повторно ролята на Елизабет I в „Елизабет: Златният век“.

Оскарите на Кейт Бланшет са за ролите на Катрин Хепбърн в „Авиаторът“ (2004) и на Жасмин в „Син Жасмин“ (2013). Златните глобуси печели за „Елизабет“ (1998), „Няма ме“ (2007), „Син Жасмин“ (2013) и тази година за „Тар“. В „Няма ме“ се превъплъщава в образа на мъж – Боб Дилън.

Никога не ми е идвало да кажа „Сега съм страхотна актриса“.
Участва в „Талантливият мистър Рипли“, „Властелинът на пръстените“, „Вавилон“ с Брад Пит, „Добрият германец“ с Джордж Клуни, „Записки по един скандал“ с Джуди Денч. Любима ни е в „Странният случай с Бенджамин Бътън“, „Бандитките на Оушън“, „Къде си, Бернадет?“, както и като богинята на смъртта Хела на Marvel.

В „Манифест“ е ненадмината, доказвайки за пореден път, че е кралицата на екранните трансформации. Във филма тя играе 13 роли. Когато Бланшет се съгласява да вземе роля във филма, тя не осъзнава, че се съгласява да играе 13 различни персонажи. Първоначално смята, че ще играе максимум четирима герои, а режисьорът искал да са по-скоро 24. Двамата се срещат някъде по средата.

През 2008 г. получава своята звезда на Алеята на славата в Холивуд. През 2009 г. ликът й е отпечатан на пощенска марка в Австралия.

Кейт Бланшет е активист, феминист, подкрепя ЛГБТИ общността и инициативи за борба с климатичните промени. Във филма „Каръл“ Бланшет играе бисексуална жена. Партнира й актрисата Руни Мара. „Каръл“ се определя от ЛГБТИ общността за най-добрия гей филм.

На филмовия фестивал в Кан през 2018 г. Бланшет поведе Салма Хайек, Кристен Стюарт и 79 други актриси, продуценти и режисьори, които протестираха ръка за ръка на червения килим, настоявайки за равностойно заплащане на жените и за край на сексуалния тормоз в Холивуд.

През 2018 г. Бланшет беше обявена за първия глобален посланик на красотата за Giorgio Armani Beauty. През последните пет години тя е лицето на аромата Si на марката. Според Армани Кейт Бланшет олицетворява жената на Armani.

„Сияйна и изтънчена, нейната естествена елегантност и изключителна красота са поразителни“, казва за нея Джорджо Армани.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Cate Blanchett (@cateblanchett_officiall)

Ако остаряваш с някого, преминаваш през толкова много роли. Любовници сте, приятели, врагове, колеги, непознати; вие сте брат и сестра. Това е интимността, ако си със сродната си душа.
Бланшет е омъжена за драматурга, сценарист и режисьор Андрю Ъптън от 20 години. Когато говори за брака си, тя казва, че вярва, че една от най-важните черти на всеки добър брак е честността.

Тя е благодарна, че може да говори със съпруга си за всичко, без да се притеснява, че ще бъде съдена. Той също така се грижи тя да остане здраво стъпила на земята. Двойката има четири деца – три момчета и едно момиче.

Ако се надявате да намерите личен акаунт на Кейт Бланшет в социалните медии, ще бъдете разочаровани. Тя не приема културата на селфитата и смята, че хората, които се тревожат за това какво мислят другите за тях, са „жалки“. Признава, че вярва, че социалните медии предлагат на хората шанс да се свържат, но няма планове да промени позицията си относно присъединяването си.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Cate Blanchett (@cateblanchett_officiall)

Последният път, когато Бланшет вижда баща си жив (тогава е на 10 години), тя седи на пианото и му махва за довиждане, докато той минава покрай прозореца. Баща й умира от сърдечен удар същия ден.

Тъй като тя не успява да се сбогува с него, създава ритуал, който спазва и до днес – никога да не напуска дома си, без да се е сбогувала физически с всички членове на семейството. Мъдро и мило.

Довиждане, Кейт, и до скоро! Номинациите за 95-ите Оскари ще бъдат обявени на 24 януари, а датата на церемонията е 12 март 2023 г.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР