Египет Великолепни и чай за двама

Лилия Или_Ева 17 December 2022

Когато се гмурнеш в Червено море или просто плуваш на повърхността му с шнорхел и погледнеш навътре, разбираш, че в Египет е като обърнат с хастара навън. Животът е изоставил сушата и е пръснал цялото си великолепие под водата. Вълшебно преживяване е успоредно с теб да плуват пасажи електриково сини рибки, някъде до тях да се носи риба Немо, да минаваш покрай ярко оцветени корали, които ти се иска да погалиш.

Египет е не само земя с древна история и впечатляващи паметници за изключителна цивилизация. Египет е най-близкият коралов риф до България - на три часа път със самолет. Прекрасна идея за Нова година и за дестинация за почивка. В най-студеното време у нас морската вода там е с температура 22 градуса. Хотелите са на най-високо световно ниво и бюджетни цени, гледките са като на екзотичен остров. Има различни атракции, които да превърнат почивката ви в красиво приключение. А кухнята е разнообразна и истинско гурме изживяване.

Има и директни чартъри от София и Варна на Емералд Травел. Хургада и Шарм-ел-Шейх са топкурортите, където човек може да преживее всички удоволствия на почивката по тези земи.

На летището в Шарм ел Шейх, чието име в превод означава „Залива на шейха“, кацате сред пустинята. Интересно е колко е различна навсякъде. Тук е сивожълта, като изгърбена, с хълмове, подобни на заспали сфинксове. Може и да са такива.

Там, където се е намесил човекът в тази страна, пустинята е превърната в рай, особено в хотелите от една от най-бързо развиващите се вериги в света сега „Риксос“.

Чай за двама

в Риксос Шарм ел Шейх. Той е на осем километра от летището на града в залива Набя, в целувката между пустинята и Червено море. Има впечатляваща гледка към залива Акаба и острова Тиран. Петзвезден е, ултра ол инклузив и е първият в района с концепция „Само за възрастни 16 +“ (Adult Friendly). Интересно е да си на подобно място. Спокойно е. Романтично. Има двойки на всякакви възрасти – от все още влюбени тийнейджъри в басейните до хора в златна възраст, които ще срещнете по-скоро в спа центъра ANJANA SPA. Сред зелените площи на комплекса има големи светещи или пластмасови надписи LOVE. Из ризорта може да се придвижвате с колички за голф между белите двуетажни сгради, сгушени в палми.

С пристигането ми отивам директно на плажа, поръчвам си просеко на бара Sunset Lounge и попадам на фантастично парти на украинска диджейка с азиатски черти. Музиката, следобедното слънце, балончетата на просекото, люлката на плажа, на която се люлея почти над водата, декоративните розови фламинга около мостика, дълъг поне километър навътре в морето, ме изстрелват на гребена на купона. А този купон продължава до залез.

За вечеря човек се колебая между основния ресторант тип бюфет с 600 ястия, както е написано на входа му, и още… седем а ла карт ресторанта (!). През деня в тях се предлага по-лека храна – салати, морски продукти, а вечер има различни национални кухни: италианска, японска, бразилска, индийска, азиатска, суши, турска.

В крайна сметка с компанията ми избираме бразилския La Churrascaria. И там пред нас на масата се излива рога на изобилието. Опитваме най-различни видове местни салати и хумус, шишове с агнешко, стекове и скариди на барбекю. На масата има дървен предмет, подобен на гиричка с правоъгълни краища, боядисани в зелено и червено. Обясняват ни, че е прието да ни сервират, докато не обърнем червения край нагоре. Обръщаме го, но в този момент се задава главният готвач с огромни шишове месо, които ни сервира лично. Опитваме прекрасно египетско вино. На излизане до входа на ресторанта забелязвам голяма клетка с папагали неразделки, от тези, които умират, ако останат само по един. Този хотел определено е създаден за двойки.

Единственият правилен ход след обилната вечеря е шоу в амфитеатъра и още танци под звездите и огромната кръгла луна, докато е жив купонът. До късно е жив. Обмислям да започна следващия ден директно в спортния център, но се появява още по-хубава възможност:

шнорхелинг или дайвинг

Египет е една от най-привлекателните дестинации в света за това. Около Шарм ел Шейх има 250 коралови рифа. Изживяването е изключително! Ние плуваме с шнорхели в морския резерват Рас Мохамед, класиран сред 10-те най-впечатляващи в света. В него има над 1000 различни риби и 150 вида корали, някои на повече от два милиарда години. Корабът, с който се движим е с прозрачно дъно и дори преди човек да се гмурне или да плува с шнорхел, може да се наслади на пълното с живот, цветове и красота море. Преди да плуваме, ни предупреждават, че не трябва да докосваме коралите. Някои от тях пускат отрова. И във всички случаи са и защитени от закона. Под водата е истинска навалица от риби и корали във всякакви цветове!

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР