Когато Джаред Лето срещна Карл Лагерфелд

Ирина Иванова 04 January 2023

Снимка: getty images/guiliver

Когато през 2015 г. актьорът Джаред Лето се появи на ревю на френската модна къща Lanvin в рамките на Парижката седмица на модата с къса, пригладена назад руса коса, черни дрехи и очила, всички издания отбелязаха огромната му прилика с култовия дизайнер и фотограф Карл Лагерфелд.

Тогава носителят на „Оскар“ за ролята си в „Клубът на купувачите от Далас“ имаше алиби – визията му бе продиктувана от ролята му на Жокера във филма „Отряд самоубийци“, който снимаше в този момент. Лето обаче не пропусна да отбележи, че Лагерфелд е един от неговите герои.

Сега, седем години по-късно, нещата си идват на местата. Преди няколко седмици се появи новината, че именно Джаред Лето ще изиграе ролята на гениалния дизайнер, загубил битката с рака през 2019 г. на 86-годишна възраст, в биографичен филм, продуциран от компанията Paradox, на която Лето е един от основателите.

В първото си интервю по повод новия си проект актьорът си спомни за първата си среща с Карл Велики: „Още тогава му казах: „Някой ден ще те изиграя във филм“. „Само ти, драги, само ти!“ – отвърна ми той.“

Първата клапа все още не е ударена и дори не е ясно кога ще стартират снимките. Известно е обаче, че през годините няколко холивудски продуценти са имали желание да разкажат на голям екран историята на Лагерфелд – момчето от Хамбург, което на 20 години заминава за Париж, чиракува в модните къщи Balmain (на Пиер Балмен) и Patou (на Жан Пату), работи за Valentino и Krizia, за Fendi и Chloé, за да застане през 1983 г. начело на Chanel и да се превърне в истинска легенда.

По-късно Крал Карл, както често го наричат и приживе, и сега, основава и собствена марка Karl Lagerfeld. Най-близките му сътрудници от неговата модна къща –  Паоло Риджи, генерален мениджър на бранда Karl Lagerfeld от 2011 г., Каролин Льобар и Себастиан Жонду, бившият личен асистент на Карл, който миналата година публикува книга за него и разказа за 4-годишната му битка с рака – сега подават ръка на Джаред Лето и той се оказва едни гърди напред пред всички останали, които искат да снимат филм за живота на маестрото.

Това е вторият филм, с който Лето се забърква със света на модата след „Гучи“ на Ридли Скот, където изигра Паоло Гучи, един от внуците на основателя на модната къща Гучо Гучи. Сега обаче актьорът има доста по-сериозно участие в цялостната концепция на филма.  Джаред заяви, че целта на проекта е да разкажат за човека и твореца зад митичната личност. „Много често при знаменитостите хората виждат само онова, което медиите им показват, не и истинската им същност“ – казва той.

На този етап всичко се пази в дълбока тайна, а по отношение на сценария навсякъде циркулира официалната информация, че филмът ще разкаже за „ключови взаимоотношения в живота на Карл Лагерфелд, представени през непредсказуема призма, съответна на цялостната му личност“.

Новината за тази вече очаквана с нетърпение продукция дойде много скоро след като бе обявена и темата на едно от най-бляскавите модни и светски събития – Мет Гала за 2023 г., вдъхновена от изключителната революционна кариера на Карл Лагерфелд в света на модата. Изкуството, което маестрото ни завеща, ще бъде показано и на изложбата Karl Lagerfeld: The Line of Beauty в музея „Метрополитън“ от 5 май до 16 юли 2023 г.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР