Коледа по Андерсен

Юлия Спасова 19 December 2022

Имаше някога двайсет и пет оловни войници, които бяха направени от една стара оловна лъжица. Те държаха пушките си на рамо, стояха с вдигнати глави и бяха облечени в червени мундири, украсени със синьо – да, чудно хубави бяха тия войници! Първите думи, които те чуха, когато отвориха капака на кутията им, бяха: „Ах, оловни войници!“ Тия думи извика едно малко момченце и запляска с ръце.“

Това е началото на приказката „Храбрият оловен войник“ на магьосника разказвач Ханс Кристиaн Андерсен. Темата на приближаващия коледен празник ни дава отново възможност да се потопим в приказния свят на детството.  

Ако си зададем въпроса кога трябва да започнем с коледната декорация в дома или офиса, ще получим различни отговори, но с годините все по-малко хора смятат, че домът се украсява едва в навечерието на празника. Така че още в края на ноември или началото на декември е време да извадим коледните венци, музикалните карусели, пъстрите покривки, тишлайфери и коледни подложки, фините порцеланови фигури на Дядо Коледа, работливите джуджета и елена Рудолф, сервизите, даващи настроение, уют и топлина седмици наред преди и след празника.  

Както във всяка сезонна тема, и тук има тенденции и мода, затова всяка година е хубаво да прибавяме нотка от новата модна вълна в коледната декорация, пък и нали традицията повелява всяка година да купуваме нова играчка за елхата. Тази година например връх в коледната декорация взимат оловните войници, както и всички ръчно изработени стъклени играчки.

Много актуални са и атрактивните декоративни елементи в големи размери, стигащи човешки ръст, а музикалните коледни декорации са с незалязваща слава, променят се само вариантите – от карусели с елени или кончета, през въртящи се музикални елхи, снежни човеци, Дядо Коледа, до цели приказни градчета с движещи се пързалки с деца по тях, светлини и къщи наоколо.

Оловните войници са оригинални и с различна тематика, облекло и размер. Разбира се, най-автентични са дървените с отваряща се уста като на Лешникотрошачката, някои носят подарък в ръка, други са с жезъл или с барабан, но всички са с величествени и красиви шапки. Има ги от 15 до 186 см, като някои от тях са страхотна декорация за елхата. Да, абсолютен хит е да я украсите с фигури на оловни войници.

Много популярни днес са и завръщащите се от миналото ръчно изработени стъклени играчки. Изяществото, цветовете и финесът им са несравними. Изработени са от фино стъкло, като със  съвременните иновации и възможности са оцветени в разкошни цветове и са с най-различни теми. Например има стъклени играчки, интерпретиращи изискана златна вечер – бутилка шампанско, златен роял, елен, красива пантофка, и това е само малка част от разнообразието. Има тема за морското дъно – стрида с бяла перла в нея, морско конче и морска звезда или цялото семейство на цар Нептун; както и традиционните стъклени играчки като фигури на снежен човек, елха, Дядо Коледа, джуджета, пъстроцветно бастунче и др.

Нова тема в стъклените играчки е спортът, и особено футболът – може да украсите елхата си със стъклени топки с формата на футболна топка, бутонки, тениска или съдийска свирка!

За втора поредна година нестихващ хайп в декорацията за елхи и венци са балерините. Тези изящни, красиви танцуващи момичета украсяват  коледната атмосфера с красивите си пачки от бяло, розово, червено до черно, украсени с перли, пера и тюлове. Едно от най-изящните изкуства отново си дава среща с коледната декорация за дома, за да ни покаже колко красота можем да открием около нас.

В днешния красив, пъстроцветен и достъпен свят коледната декорация в дома и офиса далеч не е само украсената елха, макар че това е най-разпознаваемият символ на Коледа. Затова с покупката на други прекрасни елементи можете да промените духа и настроението в дома, да създадете уют, топлина, семейна уединеност с аромат на топъл шоколад, греяно вино и коледни сладки... колко лесно е, но променя всекидневната рутина, а душата ни започва да пее с настроение за предстоящите зимни празници.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР